Vår historia

40 år av Ung Företagsamhet

Från 1919 till 2020

Starten för Junior Achievement var när den amerikanska industrimannen Horace Moses tyckte att han ständigt behövde träna sina anställda i färdigheter de borde kunna. Som boende i Springfield, Massachusetts blev han inspirerad av 4H-klubben och deras praktiska utbildningssätt, och grundade ett program för stadsbarn att lära sig grunderna i företagande från affärer och fabriker. Idag finns JA Worldwide på sex kontinenter och i Sverige heter vi Ung Företagsamhet.

JA överlevde den stora depressionen under 30-talet och kunde senare expandera till den globala organisationen vi har idag. Kända amerikanska alumner inkluderar Fred DeLuca, grundaren av Subway, och Mark Cuban, domare i Shark tank och ägare av NBA-klubben Dallas Mavericks.

I Sverige grundades vi 1980 i Östergötland av civilingenjören Jan Ekermann och Robert W Grubbström, professor i produktionsekonomi vid Linköpings universitet. På det första styrelsemötet inleddes stadgarna med: ”Föreningen Ung Företagsamhet har till ändamål att ge skolungdomar insikter i näringslivets och arbetslivets villkor. Detta sker genom att ungdomarna under sakkunnig ledning bildar miniföretag, i vilka man tillverkar och marknadsför verkliga produkter”

De två första UF-företagen som drivs av 35 elever etablerades sedan under hösten 1980, ett vid Mosstorpsskolan i Skärblacka som tillverkade handgjort papper och ett vid Ånestadskolan i Linköping som gör en skolkatalog. Ung Företagsamhet hade kommit för att stanna och växa.

Idén till den första logotypen kom från Robert W. Grubbströms fru Anne-Marie 1980. Några år senare utvecklades den av Jan Ekermanns son Björn. Draken som den kallades finns kvar i vår nuvarande logotyp i en något mindre form. Senare lades också "A member of JA Worldwide" till för att visa vår tillhörighet till vår världsorganisation. 

Under de första tio åren bildas åtta regioner till utöver Östergötland och 10 000 elever har drivit UF-företag. Det första fröet till SM anas när en UF-konferens med tävlingar anordnas i Nyköping med 450 ungdomar från Sverige och 50 från Belgien.

År 1992 är ett stort år för Ung Företagsamhet – då vinner WunderWear UF från Mjölby, Östergötland EM i Ung Företagsamhet. De blir det första svenska UF-företaget som vinner EM med affärsidéen boxershorts med EG-stjärnorna i baken. UF-företaget drivs av bland andra Cecilia Nykvist som 2013 blir vd för Ung Företagsamhet, och säger såhär om den tiden:

Vår idé var enkel, vi skulle sy boxershorts och sälja. En kväll när vi sydde för glatta livet, kom någon av oss på – ska vi inte göra ett par EG-shorts? Det var så EU hette, back in the days, och Sverige förberedde sig för en folkomröstning om vi skulle ansluta oss till unionen eller inte. Vårt UF-företag hade en ordinär affärsidé – men med, skulle det visa sig, en perfekt tajmning. Den lokala tidningen snappade upp nyheten och några dagar senare hade vi presskonferens för Aftonbladet och TV4 i mina föräldrars källare.”

År 1995 hålls SM i Ung Företagsamhet för första gången in sin nuvarande form, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Några av de första tävlingarna är Bästa produkt och Bästa mässmonter, där de omvandlats till Årets monter och till Årets vara. I slutet av 90-talet bildas den sista föreningen, Fyrbodal. Vi är nu 24 stycken över hela landet och Sverige anordnar Europamästerskapen i Ung Företagsamhet där Cre-o-la från Tyskland vinner. I Göteborgs hålls tävlingen där Kronprinsessan Victoria delar ut priserna.

Drygt två år senare når vi 10 000 UF-företagare och 2005 tar UCMe UF en förstaplats i EM med sina humörreflexer. En av medlemmarna i UF-företaget, Maria Berghäll, jobbar idag på Stockholmsregionens kontor.

Under 2010 och 2011 händer det mycket för Ung Företagsamhet. Grundskolematerialet Vårt Samhälle och Se möjligheterna översätts och förpackas till svenska förhållanden, UF alumni startas och Ung företagsamhet firar 30 år. För alumniverksamheten grundas en advisory board med UF-alumner från alla UF-regioner i Sverige. Den första nationella UF alumniträffen sker i Tällberg Dalarna där cirka 40 UF alumner tillsammans enades om att bilda en advisory board.

 

Övning ger färdighet

Rapporten "Övning ger färdighet – En långtidsuppföljning av UF-företagares entreprenöriella karriärer i Sverige 1990-2007" ges 2011 ut av Karl Wennberg. Rapporten att UF-företagare startar företag i större utsträckning senare i livet, anställer fler personer i sina företag, har högre omsättning i sina företag och har längre livslängd på sina företag än de som inte har drivit UF-företag.

År 2013 blir UF-alumen Cecilia Nykvist vd på Ung Företagsamhet, och rapporten ”Effekter av utbildning i entreprenörskap" tar fram av docent Karl Wennberg vid Stockholm School of Economics och Niklas Elert på Ratio. Den visar att UF-företagare senare i livet får högre medelinkomst, blir chefer i större utsträckning och har en högre etablering på arbetsmarknaden.

Ett samarbete med SvD inleds år 2014 då de delar ut Århundradets entreprenör i samband med invigningen av SM i Ung Företagsamhet, som Ingvar Kamprad vinner. 

Från 2015 till 2020 växer Ung Företagsamhets grundskoleutbud kraftigt med flera tilläggsaktiviteter och även det digitala utbudet, med utbildningar för verksamma i grundskolan, UF-företagare och gymnasielärare. I år blir också ett speciellt år för evenemang och SM i Ung Företagsamhet skedde för första gången helt digitalt. Vinner gör CAN Marketing UF från Östergötland - regionen där allt startade.

Ett stort grattis till 40 år av Ung Företagsamhet och vi ser fram emot att göra skillnad i 40 år till!