Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Hon är Årets UF-ambassadör i Västerbotten

Hon är Årets UF-ambassadör i Västerbotten

Varje år prisas en ambassadör som har gjort det där lilla extra för Ung Företagsamhet och som står bakom och tror på visionen ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet. Årets UF-ambassadör är Susanne Klingborn från Sorsele kommun.

Susanne Klingborn är högstadieläraren som brinner för att sina elever ska få utveckla sina entreprenöriella förmågor och att de ska känna en delaktighet och stolthet över samhället de bor i. Susanne arbetar på Vindelälvsskolan i Sorsele kommun som var först ut i Västerbotten att skapa en röd tråd av entreprenörskap genom hela grundskolan i alla kommunens skolor. 

Susanne är utbildad tyskalärare och har i många år arbetat med att undervisa i språk för vuxna. När hon flyttade till Sverige och Västerbottens inland valde hon att läsa på universitetet för att få en svensk lärarlegitimation för att kunna undervisa i svensk skola. När hon sedan började undervisa på Vindelälvsskolan så fick hon ganska tidigt kontakt med Ung Företagsamhet och blev därmed också kommunens kontaktperson för entreprenörskap i skolan. 

-Jag jobbar idag med att skapa bryggan mellan skolan, näringslivet i kommunen och Ung Företagsamhet. För mig är det viktigt att få eleverna att vilja stanna kvar i kommunen efter gymnasiet – eller studera vidare men sedan känna att man kan komma tillbaka hit till Sorsele och skapa sitt liv. Det är därför viktigt att Sorsele som samhälle är attraktivt för personer att leva verka och bo i, säger Susanne. Hon betonar vikten av att skapa en samverkan mellan skolan och det lokala näringslivet för att också lösa framtidens utmaningar och för att skapa ett attraktivt samhälle dit folk vill flytta eller flytta tillbaka till.

Susanne med sina elever

-Det känns fantastiskt roligt och glädjande att bli utsedd till Årets UF-ambassadör i Västerbotten 2024 och jag är stolt över att jag tillsammans med mina kollegor i Sorsele har vunnit det här priset. Jag ser det som att vi har vunnit det här tillsammans för jag hade aldrig nått den här framgången utan mina kollegor och alla engagerade och duktiga elever som varit med på resan, fortsätter Susanne.

Sorsele kommun har en lång tradition av att arbeta med entreprenörskap i skolan och arbetet har utvecklats genom åren som har gått. Kommunen har testat många olika vägar och tycker att entreprenörskap är roligt och utvecklande för såväl elever som för skolpersonalen. På det här sättet får de jobba tillsammans och utvecklas tillsammans. 

-Vi började med vår röda tråd 2019 och vi jobbade hårt det första året för att få in entreprenörskap i alla årskurser från förskoleklass till årskurs nio. Vi har tillsammans med Ung Företagsamhet skapat en aktivitetsplan för hur vi ska hålla i det här arbetet och den planen följer vi varje år och utvärderar i slutet av året för att få till en kontinuitet i vårt arbete som aldrig stannar av, förklarar Susanne. Hon betonar även vikten vid att skolan under åren har haft en huvudkontakt in på skolan kopplat till entreprenörskap och mellan skolan och näringslivet som håller mer i de övergripande trådarna. Det har varit ett enkelt sätt för många att få kontakt med skolan.

-Nu när vi har fått in den röda tråden av entreprenörskap i skolan så är det otroligt kul och givande för oss lärare och för eleverna. Vi alla vet vad vi ska göra och vi kan lätt anpassa oss efter nya saker och utefter de förutsättningar vi har. Vi ser att eleverna får växa genom det entreprenöriella lärandet och det är fint att se elevernas stolthet över det de gör och över att de når sina målsättniSamhällenngar, förklarar Susanne vidare i intervjun. Samma dag som priset delades ut hade kommunen en stor utställning där eleverna fick visa upp olika projekt under en utställning. Under utställningen fick besökarna titta på elevernas skapelser och presentera sina idéer för en verklig mottagare.

-Genom att göra sådana här utställningar får eleverna konkreta ämneskunskaper samtidigt som de får utveckla sina entreprenöriella förmågor. Eleverna får stolt visa upp det de gör för utomstående, berättar Susanne.

-Jag ska fira det här priset tillsammans med mina kollegor och med eleverna – det är deras förtjänst också att få det här priset, avslutar Susanne. 

Vi på Ung Företagsamhet säger stort grattis till Susanne till det här priset!

Vill du veta mer om Susanne och hur hon jobbar med entreprenörskap i skolan? Lyssna på podden med henne här! Jag gör skillnad med Susanne Klingborn - Ung Företagsamhet | Podcast on Spotify

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.