Innovation och entreprenörskap i fokus på Minervagymnasiums innovationsdag
Hur ser egentligen framtidens tiltrotator ut och hur kan man ta steget och se till att alla oavsett kroppsstorlek, styrka, syn, hörsel eller rörelseförmåga kan nyttja en produkt på ett lika enkelt och bekvämt sätt? Uppdraget kom från Ung Företagsamhets partner Rototilt som ville få hjälp att lösa utmaningen. Innovationsdagen arrangeras varje år på Minervagymnasium för att bidra till att fler unga ska bli intresserade för entreprenörskap och få träna på sina entreprenöriella förmågor innan det är dags att driva UF-företag.
– Som en global aktör med stark förankring i regionen ser vi det som vårt ansvar att stimulera både hållbarhet och nytänkande hos kommande generationer. Genom att vara en del av denna innovationsdag får vi inte bara dela med oss av våra utmaningar och erfarenheter, utan också inspireras av elevernas kreativa lösningar. Att satsa på ungas innovationskraft är en investering i både deras och vår framtid, säger Peter Strömberg, Koncernövergripande HR och Hållbarhetschef på Rototilt Group i ett pressmeddelande innan evenemanget.
Juryn bestående av medarbetare från Rototilt, UF-alumner (tidigare UF-företagare), representanter från Ung Företagsamhet och näringslivet gick runt bland grupperna och lyssnade till allas bidrag. Till final gick fem bidrag som fick presentera för övriga grupper i skolans auditorium.
Det vinnande bidraget hade tänkt in flera aspekter av inkludering, bland annat hade de en idé om att en förare kan fjärrstyra sin grävmaskin hemifrån genom VR för att inte behöva vistas i en miljö som kan vara farlig eller skadlig, exempelvis för gravida. De hade även tänkt på personer med nedsatt syn och hörsel som också skulle kunna gynnas av fjärrstyrningen. De såg även att man kan göra en förarhytt mer ergonomisk hållbar genom att föraren själv kan ställa in hur nära gas och bromspedalen ska vara.
– Vi är så imponerade över alla idéer som skapats under innovationsdagen. Eleverna har fått träna på att tänka kreativt och utanför boxen samt samarbetat i en grupp som de inte varit med tidigare. Vi ser hoppfullt framemot att dessa elever även kommer driva UF-företag, berättar Alexandra Leong, projektledare vid Ung Företagsamhet i Västerbotten. Dagen avslutades med att eleverna fick lyssna till en inspirationsföreläsning om hur det är att driva UF-företag.