Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / Lycksele kommun satsar på entreprenörskap i grundskolan

Lycksele kommun satsar på entreprenörskap i grundskolan

Hundra grundskolepedagoger från Lycksele kommun samlades för att avsluta läsåret med fortbildning inom entreprenörskap i skolan. Ung Företagsamhet Västerbotten var på plats och inspirerade kommunens grundskolepersonal i entreprenöriellt lärande och hur skolan kan stärkas av studie- och yrkesvägledning samt av samverkan mellan skolan och arbetslivet.
Idéer som gör det möjligt
Produktskiss från Idéer som gör det möjligt

Det var en solig och varm dag i Lycksele då kommunens alla skolor träffades för att blicka framåt mot nästa läsår och planera aktiviteter i kommunens nya aktivitetsplan för entreprenörskap i skolan. Dagen varvades med inspiration, praktiskt arbete med aktivitetsplanen och workshop där lärarna fick testa på olika material från Ung Företagsamhets utbud. Bland annat fick pedagogerna i årskurs 4-6  testa aktiviteten Idéer som gör det möjligt. På 15 minuter fick de utifrån slumpord komma på en uppfinning, skapa en logotyp, slogan och en produktskiss. Workshopen avslutades med att de fick pitcha sina idéer för varandra.

Under året har en processgrupp bestående av rektorer och kommunens studie- och yrkesvägledare arbetat med att ta fram en aktivitetsplan för att underlätta pedagogernas arbete med entreprenörskap i skolan.

- I närmare ett och ett halvt år har vi i processgruppen arbetat med att skapa den här aktivitetsplanen tillsammans med Ung Företagsamhet, säger Annika Hällgren, studie- och yrkesvägledare på Finnbacksskolan i Lycksele. Innan framtagandet av aktivitetsplanen beslutade kommunen sig även för att skapa en handlingsplan som ligger till grunden för de aktivitetsplaner som pedagogerna arbetar med.

- För oss är det viktigt att skapa dessa aktivitetsplaner för att alla elever i vår kommun ska få en likvärdig utbildning, oavsett vilken skola i kommunen de går på, förklarar Annika vidare. Som studie- och yrkesvägledare i kommunen är Annika ansvarig både för att arbeta med det vida syv-uppdraget som innefattar att stötta lärarna i studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar. Hon ser även till så att alla elever blir erbjuden individuell vägledning.

- Entreprenörskap är viktigt för att eleverna ska få träna på sina förmågor och få syn på sina egna kompetenser. Genom arbetet med entreprenörskap får eleverna en bättre självkännedom och en bättre valkompetens så att eleverna vågar fatta egna beslut, säger Annika.

Roland Bång
Roland Bång, ny skolchef i Lycksele kommun

Skolorna som deltog under förmiddagens pass fick även lyssna till Lycksele kommuns nya skolchef Roland Bång. Den nya skolchefen intervjuades på scenen och skickade hälsningar till de deltagande lärarna och lyfte det viktiga arbetet pedagogerna gör ute i skolorna.

I utvärderingen efter dagen fick deltagarna svara på frågan om vad de tar med sig från dagen. Bland annat svarade de:

- Det var bra att få sitta och formulera aktivitetsplanen och att bli medveten om vad vi arbetar med i dagsläget.

- Man blev sjukt inspirerad. Verkar som ett lätt och roligt material att arbeta med. Det var blandat med information, diskussion och workshop som man sedan kan ta med sig.

- Trots trötthet efter avslutningsdag blev vi taggade på uppgiften och skrattade ihop en produkt.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.