Hem / Nyheter & Event / Västmanland / Så skriver ni er årsredovisning

Så skriver ni er årsredovisning

Att skriva en årsredovisning är inte det lättaste. Speciellt inte när man gör det för första gången. Därför har vi samlat ihop svar på frågor som rör just årsredovisningen.

Vad är en årsredovisning?

En årsredovisning visar vad företaget haft för sig under året, hur företaget finansierats, vilka resultat företaget har nått och förklaringen till varför det blivit just så. Medan ni i affärsplanen skrev vad ni ville göra och vilka mål ni hade inför UF-året, ska ni i årsredovisningen alltså berätta hur det gick. Kort och gott är det i årsredovisningen ni sammanfattar och utvärderar ert UF-år.

Varför behöver vi skriva en årsredovisning?

Syftet med årsredovisningen, likt de andra obligatoriska momenten under UF-året, är att ni ska lära er hur det går till när man driver ett företag på riktigt. UF-företag omfattas inte av årsredovisningslagen utan syftet med årsredovisningen är att ni ska lära er att skriva en. För er som väljer att ta era företagsidéer vidare efter avslutat UF-år så är årsredovisningen perfekt att använda när ni ska förklara verksamheten och marknadsföra den för nya intressenter.

Hur kan vi förbereda oss innan vi börjar med årsredovisningen?

  • Bestäm ett sista försäljningsdatum.
  • Titta igenom er bokföring, dvs alla intäkter och kostnader ni haft under året.
  • Gör den digitala utbildningen Smart Företagande, avsnittet Avveckla smart, som finns i inloggat läge här på hemsidan.
  • Titta på introduktionsfilmen om hur ni skriver en digital årsredovisning. Ni hittar den HÄR.

Vad behöver vi ha med i årsredovisningen?

Er årsredovisning ska innehålla följande delar:

  • Verksamhetsår och företagsinformation
  • VD-ord
  • UF-företagets affärsidé
  • Organisation
  • Förvaltningsberättelse
  • Ekonomisk rapport (resultat- och balansräkning)
  • Signaturer

Resultat- och balansräkning, vad är det?

Resultat- och balansräkningen utgör de ekonomiska rapporterna i årsredovisningen och kan beskrivas som delarna där ni i siffror berättar hur det ekonomiskt har gått under UF-året. I resultaträkningen redogör ni för hela perioden ni drivit ert UF-företag och vad ni har haft för intäkter och kostnader. I balansräkningen ska ni istället visa företagets skulder och tillgångar vid en viss tidpunkt.

För att få en bättre förståelse för resultat- och balansräkningen rekommenderar vi alla UF-företagare att göra ekonomiutbildningen Smart Företagande och avsnittet Avveckla smart.

Hur ska vi kunna arbeta med vår årsredovisning tillsammans när vi har distansundervisning och inte ses som vanligt?

I den digitala årsredovisningen är det möjligt för flera personer att arbeta med varsin del av årsredovisningen vid samma tillfälle. Exempelvis kan en person fylla i de ekonomiska rapporterna samtidigt som någon annan skriver på förvaltningsberättelsen. På så sätt kan ni gemensamt arbeta med er årsredovisning på distans!

Behöver ni ytterligare stöd eller support kan ni alltid kontakta er UF-lärare eller någon av oss som arbetar på UF-kontoret.

Vad ska vi göra när årsredovisningen är klar?

Nu är ni nästan i mål med ert UF-år! Det ni har kvar nu är att hålla en bolagsstämma med UF-företaget, fördela eventuell vinst mellan företagsmedlemmarna och avsluta ert UF-företags bankkonto. Prata sedan med er UF-lärare och se så att alla obligatoriska moment är genomförda.

 

Stort lycka till!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.