40 år av Ung Företagsamhet

Vi skapar entreprenörer

Hur är det att jobba hos oss?

Vi har intervjuat några av våra medarbetare för att höra hur det är att arbeta på Ung Företagsamhet. Vissa har jobbat i 25 år, vissa i två, och ingen är från samma plats i landet. Läs om deras upplevelse av att vara med och skapa entreprenörer, varje dag!

Theodor Curmark, Ung Företagsamhet Jönköping

Theodor Curmark

När började du jobba på Ung Företagsamhet? Vad jobbar du med?  
- I augusti 2019 började jag jobba som skolinspiratör på Ung Företagsamhet. Ett jobb som där ingen dag är den andra lik. Ena dagen utbildar jag grundskoleelever och andra dagen coachar jag UF-företagare. Jag ansvarar även för det alumninätverk vi har i Jönköpings län. 

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig? 
- En dag på Ung Företagsamhet är så grymt varierande, det kan vara allt från föreläsningar i klassrum, vägleda UF-företag, Träff med våra fantastiska partners till att planera inför kommande event. Jag brukar summera det med att jag varje dag får möta drivna entreprenörer i alla olika åldrar. 

Vad är det bästa med att jobba som inspiratör på Ung Företagsamhet?  
- Det bästa med att jobba som inspiratör här på Ung Företagsamhet är definitivt mötet med elever och lärare. Att få träffa ungdomar i alla åldrar med ett driv att lyckas, att få möta våra grymma lärare som varje dag bidrar till att fler entreprenörer utbildas men framförallt bidrar till att fler ungdomar vågar följa sina drömmar. Just mötet med dessa personer gör detta jobbet till världens bästa jobb.   

Vad är en entreprenör för dig? 
- En entreprenör för mig är någon som har ett driv att lyckas men framförallt någon som inte tappar drivet om man misslyckas. En entreprenör löser problem, och gör lösningen till verklighet. En entreprenör ser möjligheter och inte hinder.  

 

Anna Skiöldebrand Berg, Ung Företagsamhet Sverige

Anna Skiöldebrand Berg
Anna Skiöldebrand Berg

När började du jobba på Ung Företagsamhet? Vad jobbade du med då och vad gör du idag?  
- Jag började jobba 2005, året då UF i Sverige fyllde 25 år. Jag anställdes som regionchef för Ung Företagsamhet Norrbotten. Sommaren 2008 började jag som hr-ansvarig på Ung Företagsamhet Sverige, en roll jag fortfarande har idag. 2010 utnämndes jag till vice vd. Under en period om totalt 1,5 år har jag även varit tillförordnad vd för Ung Företagsamhet Sverige. Nu är jag hr-ansvarig och vice vd. 

Hur såg organisationen ut när du började arbeta på Ung Företagsamhet? Vilka är de största förändringarna?  
- Organisationsstrukturen är desamma men vi var mycket färre anställda på regional och nationell nivå. Den generella snittåldern och utbildningsnivån på anställda var lägre. Vi har professionaliserats i många led och är långt mycket mer samordnade. 2005 hade vi ingen alumniverksamhet och en vilande grundskoleverksamhet vid namn Plankton. Vi hade heller ingen gemensam målbild, beslutad om på en stämma men däremot är många andra styrdokument lika såsom vår vision, vår verksamhetsidé, våra ledstjärnor och avtalet mellan region och nationellt kansli.  

Att entreprenörskap introducerades i läroplanen på både grundskolan och gymnasiet 2011, blev en game changer för oss som organisation. Innan sågs Ung Företagsamhet mer som en näringslivsfråga med stöd från dåvarande NUTEK snarare än en utbildningsfråga med nära koppling till läroplaner och Skolverket.  

Hur kommer det sig att du stannat så länge? (Vad är det bästa med att jobba på Ung Företagsamhet?) 
- Jag brinner för vår verksamhetsidé och älskar människorna som jobbar här. Vi har haft en förmåga att anställa riktiga stjärnor, runt om i hela Sverige, om och om igen. Jag uppskattar också faktumet att vi är en framåtlutad organisation som vågar utvecklas men behåller hjärtat på rätt ställe.  

Vilket är ditt bästa minne från din tid på Ung Företagsamhet? 
- Åh så svårt det finns så många!! Men sommaren 2008, när Sverige arrangerade EM i Stockholm, kommer jag aldrig att glömma. Evenemanget blev så lyckat och kulmen var middagen i Blå Hallen i Stadshuset då ett gigantiskt improviserat dansgolv med alla elever uppstod. Den glädje och den spontana lyckan som lyste i alla elevers ögon var magisk. Ett annat minne var i maj 2016 då Ingvar Kamprad himself fick pris för århundradets affärsbragd på scen på SM i Ung Företagsamhet framför flera tusentals ungdomar i stående ovation, då fick jag verkligen gåshud. Ett annat tillfälle som jag sent kommer att glömma var att lyssna på UF alumen Azad Ali då han berättade om sin resa och vad UF-företagandet betytt för honom, där kände jag att UF gör skillnad på riktigt! Sist men inte minst vill jag även nämna vår interna 40-års-fest som smygstartade i januari 2020, där temat var 80 tal och hela personalstyrkan klädde ut sig. Många hejdlösa skratt blev det.  

Den gemensamma nämnaren är människorna. De som jobbar på Ung Företagsamhet, de som vi utbildar genom våra program och de som Ung Företagsamhet lyfter upp och belönar.  

Vad är en entreprenör för dig?  
- En person som ser möjligheter istället för problem, och gör något av det.  

Ulf Thored, Ung Företagsamhet Dalarna

Ulf Thored
Ulf Thored

När började du jobba på Ung Företagsamhet? Vad jobbade du med då och vad gör du idag?  
- Jag började på Ung Företagsamhet i juni 1996. Jag hade varit UF-lärare läsåret innan på Lugnetgymnasiet. Jag började som Projektledare, vilket då var samma sak som Regionchef då det bara var en anställd. Så såg det ut i de flesta regionerna. Jag gjorde alltså allt. Skolbesök, lärarfortbildningar, event, mässor, finansiering, etc. Fick titeln Regionchef i början av 2000-talet och var det fram till 2010. Jag är nu åter Projektledare och ansvarar för lärarfortbildningar, event och mässor, mm. 

Hur såg organisationen ut när du började arbeta på Ung Företagsamhet? Vilka är de största förändringarna?   
- Vi var ca 30 personer anställda i hela landet och vi hade ungefär 10 000 elever som drev UF-företag. Vi hade ingen annan verksamhet eller utbildningar. De flesta var själva i sina regioner så samarbetet mellan regionerna var väldigt viktigt. Nu har vi växt ca 300% till ca 120 anställda, 33.000 lever på gymnasiet och flera andra verksamheter/utbildningar. Regionkontoren har flera anställda vilket gör att det naturliga samarbetet mellan regionerna har minskat. Dock är det viktigt och det fungerar ibland. 

Hur kommer det sig att du stannat så länge? (Vad är det bästa med att jobba på Ung Företagsamhet?) 
- Jag tycker om att hjälpa och se människor växa, och att bidra till ett bättre samhälle. Det får jag göra på Ung Företagsamhet. Dessutom har jag stor frihet och jag får träffa många roliga människor. 

Vilket är ditt bästa minne från din tid på Ung Företagsamhet?  
- Den första gången ett UF-företag från Dalarna vann Årets UF-företag i Sverige. Teatermakarna Dalarna UF som vann 2013. Sedan finns det massor med andra härliga minnen av SM-framgångar och möte med häftiga människor. 

Vad är en entreprenör för dig?  
- En person som tar sig för. Någon som tar tag i problem och hittar lösningar. 

 

Cecilia Nykvist, Ung Företagsamhet Sverige

Cecilia Nykvist

Berätta om din resa från UF-företagare till VD på Ung Företagsamhet.  
- Jag drev UF-företaget WunderWear 1991-1992 tillsammans med fem klasskompisar. Vår idé var att sy och sälja boxershorts. Vi hade en storsäljare – EU-boxershorts. Detta var precis innan Sveriges folkomröstning kring om vi skulle gå med i unionen, eller inte. Vi sydde och sålde blå boxers med gula stjärnor i ändalykten för glatta livet. Vi lyckades även vinna EM i Ung Företagsamhet, då tävlade åtta länder – numera är det mycket tuffare. Hela 41 länder gör upp om äran och berömmelsen varje sommar. 

Vilka är de största förändringarna som skett sedan du började arbeta på Ung Företagsamhet?  
- Att vi är mer av en utbildningsorganisation. Tidigare var vi mer evenemangsstyrda – nu är lärandet i fokus, både på grundskolan och gymnasiet. En annan positiv del är förstås att vi når många fler.  

Vad är det bästa med att vara vd på Ung Företagsamhet?  
- Att få arbeta i en så framåtriktad organisation är en ynnest. Vi hittar hela tiden nya vägar att ta oss mot målet – att alla unga ska få träna sitt entreprenörskap, på grundskolan och gymnasiet.  

Vad är det viktigaste som Ung Företagsamhet bidrar till enligt dig?
- Vi tränar unga människors entreprenörskap och genom detta ser de sina förmågor och de vågar mera. Sedan bidrar vi till att det blir fler och bättre företag i Sverige långsiktigt, vilket är oerhört viktigt för samhället. 

Vad är en entreprenör för dig?  
- En entreprenör är någon som ser möjligheter och gör något av dem. Vår pedagogik är ju att lära genom att göra – och det är entreprenörskap det!