Vinnare SM i Ung Företagsamhet 2023

Årets UF-företag

Vinnare: SOBB UF, Göteborg/Fyrbodal, Kitas gymnasium/Uddevalla gymnasieskola (Kristian Westfeldt, Taufeeq Saleh, Viktor Karlsson             

Vinnarcitat: "Det känns obeskrivligt. Vi har träffat så ånga UF-företag och människor som vi inspirerats av så att vinna är en stor ära. Vi såg att företagen på västkusten hade svårt att få in tillräckligt med ungdomar och många jobb får man via kontakter, så därför ville vi länka samman företagen med ungdomarna. Det är flera som fått jobb genom appen så det är kul att se att den fungerar.

Motivering:  Bland drygt 12 000 starka bidrag har det vinnande teamet tagit juryn med storm genom sin ödmjuka framtoning, företagsamhet och tydliga framåtanda. Företaget har stött på stora motgångar under UF-året, men lyckas vända dessa till lärdomar som utvecklat dem som både team och företag. Med en helt egenutvecklad produkt tar företaget hand om det värdefullaste vi har – vårt unga humankapital. Med en affärsidé som löser ett verkligt problem, samt en tydlig målgrupp, kommer företaget bidra till att främja psykisk hälsa och motverka kriminalitet. Säsongsarbetet är definitivt här för att stanna, allt för att öka möjligheterna för alla som vill att få sitt första jobb. Stort grattis, årets UF-företag SOBB!

Nominerade:

Fifth Paw UF, Östergötland, Katedralskolan i Linköping
Göstas Fond UF, Göteborg, Göteborgs Högre Samskola gymnasium.
TuGo UF, Kronoberg, Växjö Fria Gymnasium

Tävlingsvärd: Swedbank och Sparbankernas Riksförbund

Årets innovation

Vinnare: Head Lock UF, Västerbotten, Dragonskolan (Alicia Kämpe, Ida Lindsjö, Linnea Englund, Maya Lindgren, Tyra Olofsson, Tyra Sjöberg)

Vinnarcitat: "Det känns helt fantastiskt. Vi sattes ihop som grupp i början av året och vi har haft en idé, stark målsättning och alla har varit så drivna hela året. Planen är att driva företaget vidare."

"Idén kom efter att min hjälm hade blivit stulen, då tänkte jag att det faktiskt kan vara ett stort problem för fler. Sedan tog jag vidare idén till de här mycket kompetenta tjejerna i UF-företaget och vi var övertygade om att vi skulle lösa problemet. Vi har jobbat så hårt", säger Maya.

Motivering: Med en väl genomförd och dokumenterad innovationsprocess har företaget tagit fram en enkel och smidig innovation som fokuserar på att lösa ett vanligt förekommande problem. Vi ser en affärspotential med en stor målgrupp. En produkt redo för marknaden från en ide ritad i en mattebok. Gasa på säger vi från juryn, vinnare är Head Lock.”

Andraplats:

Bladely UF Göteborg, Polhemsgymnasiet
BuzzWax UF, Jämtland, Jämtlands Gymnasium Åre
Enqelt UF, Uppsala, Lundellska skolan

Tävlingsvärd: Carnegie

Årets ekologiskt hållbara UF-företag

Vinnare: Collect to Recycle UF, Jönköping, Erik Dahlbergsgymnasiet (Jonatan Fotsjö, Mikaela Andersson, Stina Kammerlind)

Vinnarcitat: "Det känns fantastiskt, vi har jobbat så hårt och gjort så mycket under det här året. Det här är ett kvitto på det vi har gjort och att det är något vi kan fortsätta med i framtiden.Vi såg ett problem och ville lösa det istället för att vända det ryggen, när man slänger pant i soptunnorna idag hamnar det bland massa papper och glas.

Motivering: "Företaget har hittat en lösning som leder till en minskad miljöpåverkan, ökad återvinning och till nytta för flera samhällsgrupper. Från idé och genom produktens livscykel har man arbetat cirkulärt och skapat en robust produkt som kommer göra nytta för både människa och miljö.
Med ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela företaget – ekologiskt, socialt och ekonomiskt har företaget uppfyllt alla kriterier för att bli årets ekologiskt hållbara UF-företag 2023. Stort grattis till vinnarna Collect to Recycle UF!"

Andraplats:

DryPods UF, Stockholm, Bromma gymnasium
EcoNet UF, Stockholm, VRG Djursholm
YouthBooks UF, Skåne ProCivitas Privata gymn. Helsingborg

Tävlingsvärd: Ljungbergsfonden

Årets socialt hållbara UF-företag

Vinnare: Childful UF, Göteborg, Göteborgs Högre Samskola gy. (Amanda Olsson, Amelia Olofsson, Matilda Attefors, Zid Engdahl)

Vinnarcitat: "Det känns helt underbart. Ett kvitto på att vi har gjort något bra. Vi har kämpat så länge med att ta fram det här spelet. Det var viktigt och självklart att jobba med social hållbarhet när vi startade UF-företaget. I framtiden vill vi driva företaget vidare, och till fler länder. Vi vill göra skillnad."

Motivering: Det vinnande företaget har identifierat ett tydligt gap och efterfrågan på marknaden. De har arbetat innovativt, kreativt och ambitiöst. På ett lekfullt sätt har de ökat medvetenheten hos barn kring deras rättigheter. Att lära sig något så viktigt har aldrig varit så kul. Vinnaren är Childful UF. ”

Nominerade:

Empowerment UF, Östergötland, Kunskapsgymnasiet Norrköping
Ung Kraft UF, Dalarna, Soltorgsgymnasiet
Walk out Work out UF, Västernorrland, Sundsvalls gymnasium, Hedbergska

Tävlingsvärd: Hakon Swenson stiftelse

Årets affärsplan

Vinnare: Brinnkotten UF, Skaraborg, De la Gardiegymnasiet (Märta Trybom och Mia Nilsson, Brinnkotten)

Vinnarcitat: "Det känns otroligt roligt. Jag är så stolt. Jag minns hur jag i ettan frågade min lärare hur jag ens skulle få bra betyg i kursen. Det här bevisar att man kan göra mer än vad man tror om man bara försöker", säger Märta Trybom efter segern.

Motivering: "Vinnare i Årets affärsplan är ett företag som berättar en berättelse, som du sugs in i och vill veta mer om. Inget är lämnat åt slumpen, alla små delar i affärsplanen har de fångat med bravur. Allt är genomtänkt, intressant med en röd tråd och en tilltalande design både av affärsplanen och produkten. Det här är företagarna du inte bara vill köpa produkten av utan även hoppas att de tar företaget och företagande till ett nästa steg. Ett stort grattis till Märta Trybom och Mia Nilsson, Brinnkotten"

Nominerade: 

Glada Färger UF, Södermanland, Europaskolan Strängnäs
NAUTA UF, Stockholm, VRG Djursholm
Textilestudio UF, Västerbotten, NTI Gymnasiet Umeå

Tävlingsvärd: Wasa Kredit

Årets årsredovisning

Vinnare: Apela UF, Älvsborg, Sven Eriksongymnasiet (Amanda Johansson, Matilda Wilbaste, Fredrik Grahn, Ida Petersson, Filippa Frogstedt)

Vinnarcitat: "Det känns fantastiskt. En bekräftelse på det stora arbetet som vi gjorde. Det var hårt slit och vi är väldigt stolta över vårt UF-år. Det vi lärde oss mest under var var samarbete och kommunikation, att både kunna prata med varandra och andra."

Motivering: "Att upprätta en årsredovisning är en konst. Årets vinnande bidrag har gjort ett utmärkt arbete, och har haft en mycket bra förmåga att reflektera över och beskriva sitt UF-år. Vinnaren har en tydlig ekonomiöversikt som visar att de har förstått redovisningens syfte. UF-företaget har dessutom ett distinkt hållbarhetsfokus som löper som en röd tråd genom årsredovisningen, vilket visar på en förståelse för hållbarhetsfrågor ur ett helhetsperspektiv. Det vinnande bidraget har även förstått värdet av att använda årsredovisningen som en kommunikation, och företaget har gjort ett utmärkt arbete med att paketera redovisningen på ett informativt, tydligt och stilrent sätt. Med det säger jag STORT GRATTIS till det vinnande bidraget i ”Årets Årsredovisning”. En stor applåd till Apela UF."

Tävlingsvärd: KPMG

Årets tillväxtföretag 

Vinnare: TuGo UF, Kronoberg, Växjö Fria Gymnasium (Josefin Arvidsson, Maria Svendsen, Matilda Axelsson)

Vinnarcitat: "Det känns helt magiskt. Vi har kämpat så hårt det här året och gått igenom så mycket. Det har varit en berg- och dalbana. Men vi är fruktansvärt stolta. Det här trodde vi inte när vi började, men det har växt fram inom oss. Planen är att ta det här vidare.

Motivering: "Vårt Tillväxtföretag erbjuder en produkt som löser ett aktuellt problem som finns i hela världen, skapar stora besparingar och bidrar till en rejäl samhällsnytta! Vi ser en tydlig tillväxt under UF året och en genomtänkt affärsidé som möjliggör en hållbar tillväxt även för framtiden i en skalbar uppväxling. Produkten bygger inte bara på snygg design utan framför allt, driver på ett förändrat beteende för den som nyttjar den. Genom dubbel ”locköppning” ser framtiden ljus ut! Stort grattis och lycka till önskar vi i juryn årets Tillväxtföretag: TUGO UF"

Nominerade:

Carlsunds Skinande Bilar UF, Östergötland, Carlsund utbildningscentrum
GoodTights UF, Stockholm, Norra Real
Jakttorn UF, Värmland, Forshaga Akademin
Satén UF, Uppsala, Celsiusskolan
Smält och Skuret UF, Södermanland, Nyköpings Enskilda gymnasium

Tävlingsvärd: Svenskt Näringsliv

UF till AB-stipendiet

Vinnare: Philip Lökholm, Hamphi AB, Älvsborg

Vinnarcitat: "Det känns bra och väldigt roligt. Det trodde jag inte, det var hård konkurrens. Det betyder mycket, det är ett kvitto på att hårt arbete som jag har lagt ner på företaget. Pengarna (vinnaren får 25 000 kronor) ska gå till utveckling av ett nytt koncept. Det jag tar med mig mest från UF-året är att våga satsa och prata, att knyta nya kontakter. Det är guld värt."

Motivering: "I en tid där teknik och tajming ger unga entreprenörer en möjlighet att snabbt gå från UF till AB, har årets stipendiat visat att det går att lägga in en högre växel med hårt arbete och målinriktning, för att bygga upp och köra en lönsam miljonaffär, baserat på behoven hos miljöorienterade bilägare som vill uppdatera sina elektriska Teslor."

Nominerade:

Flash Academy, Skåne
Wolfen Project, Västernorrland
Solus, Uppsala
Studio Cactus, Dalarna

Tävlingsvärd: Triton Advisors Sweden

SvD:s affärsbragd

Vinnare: Ali Khalil, Saleh Karrani och Shafik Muwanga, Miljonbemanning

Vinnarcitat: "Det här betyder oerhört mycket. Vi började med 900 spänn och nu tio år senare står vi här med 150 miljoner i omsättning. Vi trodde på idén och vad vi ville göra. Det känns helt underbart att ta emot det här priset."

Motivering: "Genom att leta efter talangerna på platser som valts bort av andra startade de en entreprenörsresa som är en på miljonen. På vägen har de bidragit till att lösa ett av samhällets akuta problem. En imponerande bragd, och ett sant bevis på entreprenörskapets starka kraft."

 Nominerade:

Biogaia
Hilleberg
Stockholms Bränneri
Tibber

Tävlingsvärd: Svenska Dagbladet och Carnegie

Årets UF-lärare

Vinnare: Linda Hjalmarsson, Östergötland, Norrköpings Lärlingsgymnasium

Vinnarcitat: "Det känns bra, det är personligen ett kvitto att allt jag har kämpat med och envisats med att få in i schemat lönar sig. Men det är ett lagspel, hela skolan och alla lärare, samarbetar. Jag har varit UF-lärare i nio år och det bästa är att se eleverna växa under tiden, att tampas med problem och sedan komma tillbaka med en lösning."

Motivering: ”Vinnaren har ställts inför utmaningar som få har löst, den här pionjären visar vägen och möjliggör för fler skolor och program att utvecklas och inkludera entreprenörskap. Med ödmjukhet, ett professionellt arbetssätt och ett tydligt fokus på elevernas fria vilja har lagspelaren bevisat att entreprenörskap är till för alla. För att citera vinnaren, vem vill inte anställa en kreativ problemlösare. Vinnaren är… Linda Hjalmarsson"

Nominerade:

Göte Brunasso, Örebro, Thoren Business School Örebro
Ingela Kjellsson, Kronoberg, Kungsmadskolan i Växjö  
H
åkan Karlsson, Skaraborg, De la Gardiegymnasiet i Lidköping 
Robert Berg, Södermanland, Europaskolan i Strängnäs      

Tävlingsvärd: Fortnox

 

Årets hantverkare

Vinnare: Göstas Fond UF, Göteborg, Göteborgs Högre Samskola gy. (Maja Larsson, Noah Alholt, William Voldseth, Hanna Medin, Thea Erlandsson)

Vinnarcitat: ”Det känns jättebra och betyder mycket. Vi har kämpat och lagt ner mycket tid och det här är ett kvitto på att tid vi har lagt ner. Det är också ett kvitto på att tiden vi har lagt ner på att nå kvalitet har lönat sig. Nu siktar vi framåt, vi planerar att starta ett aktiebolag och tittar på lösningar för att öka produktionen”.

Motivering: Juryns pris för Bästa Hantverkare går till ett företag som byggt sin verksamhet på följande ingredienser: - 100% dedikerat hårt arbete, - 65% sömnbrist under långa produktionsnätter,
- 100% matkärlek, - 50% märgben, och slutligen - 100% högskalig produktion och försäljning. Detta företag har visat på en hög grad av professionalism och har skapat en produkt i absoluta toppklass. För att avsluta med med ett göteborgskämt passande den Amerikanska bank som vi på Citibank är - we are fond of Göstas! Årets pris för Bästa Hantverkare går till GÖSTAS FOND UF!

Andraplats:

Brixo UF, Stockholm, S:t Eriks gymnasium
Dalasmör UF, Dalarna, Stiernhööksgymnasiet
Lunder UF, Västernorrland, Ådalsskolan

Tävlingsvärd: Citi Foundation

Årets monter

Vinnare: Seasoning UF, Västmanland, Grillska Gymnasiet, Västerås

Vinnarcitat: ”Det känns otroligt roligt. Vi har lagt ned blod, svett och tårar, montern tog en vecka att bygga. Vi är väldigt utåtriktade och vill att de som besöker vår monter ska känna sig hemma, oavsett om de köper något eller inte. De ska lämna montern med en inbjudande känsla.”

Motivering: "Vinnande montern visar hög kvalité på samtliga tävlingskriterier.  Utmärkande är kombinationen av den detaljrika designen i symbios med ett engagerat bemötande.  Montern är genomarbetad, vi känner oss hemma, ja helheten vinner. Stort Grattis Seasoning UF"

Andraplats: 

Brixo UF, Stockholm, S:t Eriks gymnasium
Foodtruck UF, Kalmar, Oscarsgymnasiet
Incendio UF, Skåne, ProCivitas Privata gymn. Malmö

Tävlingsvärd: Stockholmsmässan

Årets säljare

Vinnare: Oscar Hellström, Brukofix UF, Västernorrland, Skvaderns gymnasieskola

Vinnarcitat: ”Det känns fantastiskt. Det var det roligaste idag, ett tillfälle att visa vad man verkligen går för. Att gå in och sälja något som man inte sålt tidigare eller visste vad det var innan, sedan bygga en story och sälja. Det känns som ett kvitto att man gjort något bra och hoppas det kan man kan få jobb efter det här.”

Motivering: Med en trygg produktkunskap, tydliga förberedelser gjorde denna Säljare en gedigen behovsanalys som ledde fram till ett humoristisk och lättsamt säljmöte. Med lyhördhet mot kundens behov och invändningar anpassade du erbjudandet med långsiktighet i fokus och gick på avslut och affären var din.  Fortsätter du så här kommer kunderna att knacka på DIN dörr. Årets Säljare 2023 – Oscar Hellström – Västernorrland.”

Andraplats:

Johanna Ottosson, BioBox UF, Skåne, ProCivitas Privata gymn. Helsingborg
Ruben Rustan, Gödsel Gossarna UF, Östergötland, Katedralskolan i Linköping
Hobbe Janefrid, Kalmarkortleken UF, Kalmar, Stagneliusskolan
Johanna Jonäng, KidzParty UF, Fyrbodal, Uddevalla gymnasieskola
Edvin Öjebrandt, SOCKSICK UF, Örebro, Rudbecksgymnasiet, Örebro

Tävlingsvärd: Lime Technologies

Årets tjänst

Vinnare: EcoNet UF, Stockholm, VRG Djursholm (Filip Kindstedt Korshag, Hugo Sandgren, Tilde Vikström)

Vinnarcitat: 

Motivering: Med en tydlig vilja och hög innovationskraft har detta UF-företag tagit sig an ett tydligt behov. Genom att innovativt identifiera, reducera och kompensera är detta UF-företag bara i startgroparna att göra en global förändring. Vi ser fram emot att följa er resa. Årets tjänst går till EcoNet”

Andraplats:

Brukofix UF, Västernorrland, Skvaderns gymnasieskola
START.WELL UF, Södermanland, Nyköpings Enskilda gymnasium
Ung Kraft UF, Dalarna, Soltorgsgymnasiet

Tävlingsvärd: Resurs Bank

Årets unga ledare

Vinnare: 

Moa Jakobsson, Ekholmens skog och trädgårdsservice UF, Värmland, Forshaga Akademin

Agnes Östlund, LocalChips UF, Gävleborg, Staffangymnasiet

Taufeeq Saleh, SOBB UF, Göteborg, Kitas gymnasium

Tilde Skogholt, Tändstickan UF, Kalmar, Västerviks gymnasium

Vinnarcitat: 

Moa: "Det känns overkligt. Det är ett bevis på att jag har gjort något rätt.

Agnes: Det känns helt fantastiskt. Det betyder mycket och är något jag har jobbat för.

Taufeeq: "Det känns bra. Det betyder mycket och att vi har haft ett bra samarbete i gruppen"

Tilde: "Det känns jätteroligt och lite chockerande. Det betyder mycket att bli uppmärksammad för något som jag vill fortsätta med i framtiden."

Motivering: Årets unga ledare har visat på en mycket god insikt i sina egna egenskaper och förmågor som ledare och hur de har utvecklat dessa under UF året. De kan både beskriva och reflektera över sin roll som ledare i framgångsrika UF-företag. Vinnarna av årets unga ledare är… ”

Tävlingsvärd: Protector

Årets UF-skola

Vinnare: Grillska Gymnasiet Västerås, Västmanland

Vinnarcitat: 

”Det känns mycket roligt och hedrande. Nu ska vi jobba för att få ännu fler UF-elever, säger Johan Dunder, UF-lärare.

”Vi bjöd på tårta när vi vann Årets skola i Västmanland så nu vet jag inte vad vi ska bjuda på. Vi har fantastiska elever och vi lever för att alla våra elever ska få gå igenom ett UF-år. Det genomsyrar hela skolan och många elever väljer att gå hos oss tack vare det. Sedan har vi jobbat väldigt långsiktigt, säger Ewa Ekström, rektor.

Motivering: ”Årets UF-skola är Sveriges bästa UF-skola på grund av skolans genomgripande och framgångsrika UF-arbete. Med ungt entreprenörskap som en röd tråd i hela skolans verksamhet och med ett fokus på verklighetsbaserat lärande skapar skolan en unik och inspirerande lärmiljö för eleverna. Skolledningen och lärarlaget arbetar tillsammans för att ge eleverna de bästa möjliga förutsättningarna för sitt UF-år genom samverkan med näringslivet, tidigare UF-elever och aktiviteter. Med 100 procent av eleverna i årskurs 2 som UF-företagarna och ett brett kontaktnät, är denna skola den självklara vinnaren som Sveriges bästa UF-skola 2023! Sveriges bästa UF-skola 2023 är, Grillska gymnasiet i Västerås.

Tävlingsvärd: Visma Spcs

Årets vara

Vinnare: Fifth Paw UF, Östergötland, Katedralskolan i Linköping (Agnes Eriksson, Gabriel Ohlsson, Julia Trägårdh, Nathalie Tillgren, Olivia Ladenberg)

Vinnarcitat: "Det känns grymt roligt och overkligt. Ett bevis på att vi gör något rätt. Nu ska vi konvertera företaget till ett aktiebolag och granska mätverktyget. Det här har varit det mest lärorika skolåret med råge."

Motivering: En vara med potential att erövra världen, det doftar succé. Med en gedigen försäljning som snurrar på, för en global och lojal kundkrets, eller jag menar hundkrets.”

Andraplats:

Collect to Recycle UF, Jönköping, Erik Dahlbergsgymnasiet
Satén UF, Uppsala, Celsiusskolan
Spira UF, Västernorrland, Örnsköldsviks gymnasium - Nolaskolan

Tävlingsvärd: Clas Ohlson Foundation

FedEx access award

Vinnare: EcoNet UF, Stockholm, VRG Djursholm, (Edward Eklund, Filip Kindstedt Korshag, Hugo Sandgren, Tilde Vikström)

Vinnarcitat: "Det känns jättebra, helt fantastiskt och har inte sjunkit in riktigt än. Det är ett kvitto på att vi gör något av värde. Vi tror på det själva och det är kul att vi når ut. Priset inkluderar ju alla UF-företag som är här på SM i Ung Företagsamhet så det känns stort.

Motivering: “This UF company thoroughly impressed the FedEx jury with their clear vision to create a more sustainable relationship between the internet and the planet. Their vision captures the essence of innovation, connecting the world, community development and social responsibility. They are committed to connecting the world and will drive what’s next and have developed sustainable, global solutions that facilitate this and help develop the local communities. And the winner is.......EcoNet."

Andraplats:

Fifth Paw UF, Östergötland, Katedralskolan i Linköping
Lekustik UF, Stockholm, Stockholm Science & Innovation School
Urban Foundation UF, Uppsala, ProCivitas Privata gymn. Uppsala

Tävlingsvärd: FedEx