Vinnare SM i Ung Företagsamhet 2024

Här kommer alla vinnare under SM i Ung Företagsamhet 2024 att presenteras efter prisutdelningen som startar den 29 maj, klockan 19. Fler, och högupplösta bilder, finns på vårt Flickr-konto.

Årets UF-företag

Vinnare: Gralg UF  (Magnus Lissbrant, Charlie Arby, Arvid Distner, Emmy Berggren), Donnergymnasiet, Göteborg

Vinnarcitat: ”Det känns helt otroligt och en dröm som vi har haft sedan vid startade vårt UF-företag. Det är så kul att vårt arbete som vi har lagt ner har lett till det här”, säger Arvid Distner.

”Vår affärsidé grundar sig i vårt intresse för ekologisk hållbarhet. Vi möts ständigt av dåliga nyheter om världen och där vill vi göra en skillnad. Vi kollade på utsläppskällor, där är konstgödsel en stor källa inom jordbruket, och funderade på alternativa lösningar. Sedan ville vi använda näringsämnen som redan finns i systemet så att det blir cirkulärt, då tänkte vi på alger”, säger Charlie Alby.

Motivering: ”Årets UF-företag har visat en enastående förmåga att kombinera innovation med värdeskapande genom att utveckla en produkt som är klimatpositiv. Deras starka engagemang för hållbarhet och cirkulär ekonomi speglar deras tekniska kompetens och passion för miljön. Teamet har arbetat effektivt och strategiskt, visat på en stark förståelse för marknaden och deras resa har kantats av lärdomar och personlig utveckling.Detta UF-företag är en förebild för unga entreprenörer och en påminnelse om att innovation och passion kan skapa verklig förändring. Vi är stolta över att tillkännage årets vinnare: Gralg UF”

Andraplats:

Bello. UF, Sven Eriksonsgymnasiet, Älvsborg
Dienaci UF, Celsiusskolan, Uppsala
SafeLocks UF, Katedralskolan i Växjö, Kronoberg

Tävlingsvärd: Swedbank och Sparbankerna

Årets innovation

Vinnare: Pawsitive Performance UF (Bella Nilsson, Hanna Winroth) Forshaga Akademin, Värmland

Vinnarcitat: ”Det känns galet och betyder sjukt mycket för vi ska driva vidare vårt UF-företag efter UF-året. Det är ett kvitto på allt vårt arbete och nu har vi klargjort hu vi kan skala upp så det känns superkul att få en sån här push i rätt riktning.

Motivering: ” En färdig produkt som tydligt förnyat och förbättrat sitt användningsområde i en växande bransch. Med ett helhetstänk i produktion, marknadsföring, social- och miljömässig hållbarhet finns potential för internationell skalbarhet. Ett hinder som visade sig vara en framgång”

Andraplats:

Gralg UF, Donnergymnasiet, Göteborg   
NoFing UF, Platengymnasiet, Östergötland 
Vassaskrapan UF, Naturbruksgymnasiet Uddetorp, Skaraborg

Tävlingsvärd: Carnegie

 

Årets ekologiskt hållbara UF-företag

Vinnare: Gralg UF (Magnus Lissbrant, Charlie Arby, Arvid Distner, Emmy Berggren), Donnergymnasiet, Göteborg

Vinnarcitat: ”Otroligt, det känns surrealistiskt. Det var ju detta vi grundade företaget kring, det ekologiska, så det känns som det viktigaste priset för oss. Det är ett bevis på vårt hårda jobb och en stor ära.”

Motivering: ” Detta UF-företag har vågat ta sig an ett stort samhällsproblem. Visionen är tydlig och hållbarhetstanken är bred. De har visat på en stor förmåga att tänka nytt och cirkulärt. Lösningen bidrar bland annat till renare vatten och minskade växthusgasutsläpp. Detta företag ger oss hopp om en grönare framtid. Årets ekologiskt hållbara företag är GRALG UF.”

Andraplats:

Shiny UF, Bruksgymnasiet/Gimo utb.centr., Uppsala
Limelight UF Thoren Business School Örebro, Örebro
Grön Tass UF, Grillska Gymnasiet, Eskilstuna, Södermanland

Tävlingsvärd: Ljungbergsfonden

 

Årets socialt hållbara UF-företag

Vinnare: Knytpunkten UF  (Olivia Harrysson, Nora Jansson) JENSEN Gymnasium Västerås, Västmanland

Vinnarcitat: Det känns häftigt, det trodde vi inte. Det här betyder mycket för oss och ger oss drivkraft att säga till fler kommuner att det finns många som tror på oss.”

Motivering: ” Där välfärdssamhället har dragit sig tillbaka har detta företag identifierat en lösning på en växande samhällsutmaning. Genom att använda befintliga resurser på ett innovativt och nytt sätt skapar de lokala mötesplatser och sammanhang mellan generationer. Juryn uppmuntrar UF företagarna att samarbeta med lokala krafter och att hålla fast vid den nationella ambitionen. Vinnaren är Knytpunkten UF.”

Andraplats:

En för alla och alla för en UF, Gymnasieskolan Knut Hahn, Blekinge
Universe UF, Forshaga Akademin, Värmland
En dag i taget UF, Birger Sjöberggymnasiet, Fyrbodal

Tävlingsvärd: Hakon Swenson Stiftelsen

UF till AB-stipendiet

Vinnare: Taufeeq Saleh, Emploify, Göteborg

Vinnarcitat: ”Det känns väldigt roligt att vinna det här stipendiet för UF-alumner. Det finns så många otroligt duktiga personer i UF alumni som hela tiden stöttar mig och är förebilder för mig, i mitt entreprenörskap. Att jag kan det här ett år efter att jag vann SM-guld känns fantastiskt.”

Motivering: ”Det vinnande företaget underlättar för näringslivet och hjälper till att bygga ett bättre Sverige där fler ungdomar kommer i arbete, ofta sitt första! Att arbeta är viktigt både för den enskilda och samhället i stort. Bolaget har på ett smart sätt tagit bort hinder för att ALLA skall kunna söka jobb, så att fler kan få erfarenhet och lära nytt! Stort grattis från juryn till Employify!!”

Finalister:

Eliyas Alizadeh, Studio Cactus
Elliot Granberg, Grad Gruppen
Felix König, Enqelt
Paula Johansson, Häppi
William Asefaw, Salt Tech

Tävlingsvärd: Triton Advisors Sweden

Årets UF-lärare

Vinnare: Malin Ljungkrantz, Polhemsskolan, Gävleborg

Vinnarcitat: ”Det här känns helt otroligt, jag har varit UF-lärare i 15 år. Det bästa med UF-företagande är att se eleverna växa som personer och att de använder UF-året som en kunskap och ett stort steg mot framtiden. Det känns som en bragd för oss lärare att få följa med eleverna på deras resa.”

Motivering: ”Årets UF-lärare har inte bara skapat förutsättningar för att alla ska få möjlighet att driva UF-företag, utan har också varit med och skapat synergieffekter och skapat möjlighet för UF-företagarna att ta del av branschspecifik kunskap, oavsett program eller affärsidé. Med stora ambitioner driver läraren det här framåt med passion och med hjälp av bl.a tidigare studenter, hela vägen från Paris. Vi kan stolt presentera årets UF-lärare: Malin Ljungkrantz.”

Nominerade:

Anders Svensson, Alstömmergymansiet, Älvsborg
Malin Ljungkrantz, Polhemsskolan, Gävleborg
Fredrik Björnander, Donnergymansiet, Göteborg
Stina Jansson, Kungsmadsskolan, Kronoberg
Per Mogren, Lillerudsgymansiet, Värmland

Tävlingsvärd: Fortnox

Årets hantverkare

Vinnare: LE Woodworking UF (Liam Elhaddad) Falkenbergs gymnasieskola, Halland

Vinnarcitat: ”Det känns otroligt. Jag var inte förberedd på det eftersom det är många företag med fina produkter också. Men jag känner att jag har hållit på länge och vet att mina produkter är kvalitet. UF-året har lärt mig att knyta kontakter med företag, samtala med andra personer och ta hand om kunder på ett bra sätt.

Motivering: ”Vinnaren för Årets Hantverkare 2024 har visat enastående kreativitet och hantverksskicklighet genom att tillverka mycket högkvalitativa produkter. Kombinationen av robust design och djup förståelse för materialets egenskaper har lett till ett utbud som imponerar med hållbarhet, funktionalitet och estetisk elegans. Vinnarens engagemang för kvalitet och innovation, tillsammans med en stark affärsstrategi och entreprenörsanda, har gjort företaget till en värdig vinnare. Det är med stor glädje vi presenterar årets vinnare: LE Woodworking UF och Liams skärbrädor av limmat ändträ och andra fantastiska träprodukter.”

Andraplats:

Pawsitive Performance UF, Forshaga Akademin, Värmland
DeSigne UF, Tannbergsskolan, Västerbotten
LysandeUF UF, S:t Eriks gymnasium, Stockholm

Tävlingsvärd: Citi Foundation

Årets UF-skola

Vinnare: Hitachigymnasiet, Västmanland

Vinnarcitat: ”Det här betyder att vi satsar järnet framåt, mot nästa nivåer. Vi ska fortsätta vårt arbete att utvecklas, och satsa på bland annat mer UF-företagande på spetsen av tekniksektorn. Det här känns underbart, fantastiskt.”

Motivering: ”Årets UF-skola 2024 är en skola som verkligen skiner inom områdena innovation, entreprenörskap och hållbarhet. Här är det tydligt att företagande och UF är en stor del av verksamheten. Lärarna är engagerade och har tillsammans skapat en tydlig plan för hur de ska arbeta på bästa sätt. Denna masterplan omfattar skolans alla tre år, särskilt i ämnesintegration, personlig utveckling och nätverkande med näringslivet.”

Finalister:

Donnergymnasiet, Göteborg
Westerlendska gymnaiset, Uppsala
Forshaga akademin, Värmland

Tävlingsvärd: Visma Spcs

H. K. H. Prins Daniels stipendium

Vinnare: Jonatan Persson, Helios innovation (Halland)

Vinnarcitat: "Det känns fantastiskt kul. Ung Företagsamhet har legat mig väldigt varmt om hjärtat och UF alumni har legat mig varmt om hjärtat de senaste sex åren, och blivit som en andra familjen. Och att få ta emot priset av Prins Daniel gör det ännu mer fantastiskt."

"Jag har inte varit redo att gasa tidigare men vi har kommit till ett läge nu där vi vill göra det, därför är det extra kul att få den här utmärkelsen. Den kan förhoppningsvis ge en extra skjuts och öppna dörrar ytterligare för vår tillväxt"

Motivering: ”Genom sitt idoga arbete med att ta fram ett eget patent och med en stark personlig drivkraft bidrar entreprenören med lösningar på några av samhällets största utmaningar, vattenbristen och de stora industriutsläppen. Den unga UF-alumnen, entreprenören och innovatören, Jonatan Persson kommer att hjälpa många människor och företag i Sverige och utanför vårt lands gränser till hållbarare värld."

Årets monter

Vinnare:  Shiny UF (Elsa    Eklund,  Lovisa Rooth, Edward Rinaldo, Tilde Njurling), Bruksgymnasiet/Gimo utb.centr., Uppsala

Vinnarcitat: ”Fantastiskt och helt otroligt. Vi ville återspegla vår produkt med montern, en gemytlig känsla, och bara vara oss själva. Många andra kör ett mer säljigt sätt men det gillar inte vi utan vi försökte bara komplettera varandra och vara trevliga.

Motivering: ”Årets vinnande företag har lyckats skapa en stark koppling mellan produkt och monter, där produktens funktion och användning tydligt framgår. Varumärket och företagsnamnet är synligt, och varje detalj i montern är väl genomtänkt, där materialval och design speglar produkt, funktion och värderingar. Besökare i montern möts av engagerad personal som har god produktkunskap och berättar om bakgrund och vision för sin produkt. Vinnare för årets monter är Shiny UF”

Andraplats: 

Vildmarksfest UF, Skvaderns gymnasieskola, Västernorrland
Limelight UF, Thoren Business School Örebro, Örebro
LysandeUF UF, S:t Eriks gymnasium, Stockholm

Tävlingsvärd: Stockholmsmässan

Årets säljare

Vinnare: Simon Boström, LUXÉ UF, Lundellska skolan, Uppsala

Vinnarcitat: ”Jag har lagt ner obeskrivligt mycket tid på mitt sälj så det här känns fantastiskt. Under UF-året har jag lärt mig vikten av att lyssna in kunden, att inte vara för på, utan att kunden känner sig hörd och får den hjälp som den behöver.”

Motivering: "Outstanding, bekväm frågeteknik med elegant återkoppling som fick kunden att känna sig både sedd och ge en utökad affär. Detta i kombination med en integritet och en målmedvetenhet för sin egen utveckling, och inte minst en ”härvaro” som fångade hela juryn. Vi är väldigt glada att ge priset för årets säljare till….”

Andraplats:

Tuva Ulván Andersson, EasyRecipe UF, Platengymnasiet, Östergötland
Melker Sund, SteelDock UF, Göranssonska skolan, Gävleborg
Hilma Ihreborn, Träsmak UF, Finnvedens gymnasium, Jönköping
Sixten Kullberg, Bello. UF, Sven Eriksonsgymnasiet, Älvsborg
Philip Engström, FöreningsKortleken UF, Calmare internationella skola, Kalmar

Tävlingsvärd: Lime Technologies

Årets tjänst

Vinnare: Elegantahem UF (Lisa Martinsson, Lucas Johansson, Ludwig Svensson, Elsa Berg) Mimers Hus Gymnasium, Göteborg

Vinnarcitat: ”Det känns helt fantastiskt och hade inte gått utan alla fina kunder vi har haft genom läsåret, vi har lärt oss så mycket av alla. Vi ser fram emot att hjälpa ännu fler kunder med sina hem för vi ska driva det här vidare.”

Motivering: ”För att på ett passionerat sätt ha skapat en innovativ, bekväm, hållbar, och lönsam tjänst som hjälper kunden hela vägen. Så ni var juryns självklara val. Sit back and relax, vinnaren av årets tjänst 2024 är ......... ELEGANTA HEM UF”

Andraplats:

Aktiva Seniorer UF, Österåkers gymnasium, Stockholm
Motion UF, Göranssonska skolan, Gävleborg
Power Promotion UF, Katedralskolan i Linköping, Östergötland

Tävlingsvärd: Bjorn Lunden

Årets unga ledare

Vinnare: 

Elvira Sjönell, BLEND UF, Kdralskolan i Linköping, Östergötland   

”Det här betyder väldigt mycket, att få vara här och dela det här med mitt UF-gäng tillsammans.”

Erik Lindroth, Frukostkassen UF, ProCivitas Privata gymn. Malmö, Skåne

”Det känns jättebra och jag hade inte väntat med det här. Det har varit väldigt givande att driva UF-företag med mitt fantastiska team.”

Charlie Arby, Gralg UF, Donnergymnasiet, Göteborg

”Det känns otroligt. Ett kvitto på att jag gjort något rätt och har ett bra team med mig. Det har inte varit den rakaste vägen så det är väldigt kul att få dela det här med dom.”

Torun Karlsson Alalahti, Naturbrädet UF, Lapplands Gymnasium Gällivare, Norrbotten

"Det känns jättekul, och att få dela det här med mitt UF-företag. Att vara en bra ledare fungerar inte utan en bra grupp."

Motivering: ”Årets unga ledare utmanar nutidens sätt att driva framgångsrika team och bolag, inte bara genom sin otroliga passion för affärsidéen och människorna i teamet utan också sitt mod att visa sårbarhet för att bygga psykologiskt starka team och vår framtid. Årets unga ledare besitter alla förmågan att vara det stabila ankaret, det effektiva och kraftfulla drivmedlet och det tydliga rodret för att hålla riktning och fokus mot att nå uppsatta mål.”

Tävlingsvärd: Quickbutik

Årets vara

Vinnare: Nomi UF (Tuva Björnäs, Julia Byström, Lisa Adrem, Ebba Sträng, Olivia Thorp) Campus Manilla, Stockholm

Vinnarcitat: ”Det här betyder så mycket, vi har verkligen tagit fram en vara som vi är stolta över och vi är stolta över vår produktion och hur försäljningen har gått. Vi produktutvecklar och designar ständigt och har lyckats hitta en lucka på marknaden, med en hållbar produkt till ett rimligt pris. Och vi har nått ut ut på flera internationella marknader. Vi ska ta det här vidare.”

Motivering: ”Vinnaren har identifierat en tydligt definierad målgrupp och erbjuder produkter som överträffar kundernas förväntningar. Med en prissättning baserad på upplevt värde skapar företaget stark kundlojalitet. Genom strategiskt varumärkesbyggande och hajp kring försäljningstillfällen har företaget uppnått stor försäljningsframgång och etablerat sig starkt på marknaden. Företaget kombinerar moderiktig design med socialt ansvar. Vinnaren är Nomi UF”

Andraplats:

City light UF, Söderportgymnasiet, Skåne
En dag i taget UF, Birger Sjöberggymnasiet, Fyrbodal
Bello. UF, Sven Eriksonsgymnasiet, Älvsborg

Tävlingsvärd: Clas Ohlson Foundation

FedEx access award

Vinnare: Tvättlappen UF (Max Nyh, Linus Kling, Carl Schwartz), Peder Skrivares skola, Halland

Vinnarcitat: ”Det känns fantastiskt, jättekul. Det betyder mycket för vi ville verkligen vinna något. Vi har lagt sjukt mycket tid på vårt UF-år, både i och utanför skolan.”

Motivering: ” Vinnaren av FedEx Access Award 2024, är ett UF företag som tagit svinn, frakt och förpackning till helt nya nivåer. En lösning som skapar värde för både miljön och privatekonimin. Ett plastfritt koncept som bidrar till minskade koldioxidutsläpp och som bidrar till en lättare och renare vardag.”

Andraplats:

JaktIQ UF, Forshaga Akademin (Värmland)
SafeStyle UF, Tingvallagymnasiet (Värmland)
Dienaci UF, Celsiusskolan, Uppsala

Tävlingsvärd: FedEx

Årets tillväxtföretag 

Vinnare: Elegantahem UF, (Lisa Martinsson, Lucas Johansson, Ludwig Svensson, Elsa Berg) Mimers Hus Gymnasium (Göteborg) 

Vinnarcitat: "Det känns underbart. Vi har en bra affärsidé, det i kombination med att vi har lagt många timmar utanför skolan tror vi gjorde att vi vann. Vi vill tack alla våra kunder, från Skeppshult i Småland till Uddevalla, utan dom hade det inte gått. Tack!"

Motivering: "Årets tillväxtföretag är ett bolag som redan har bevisat sig med lönsamhet i sin lokalmarknad, och med en tydlig plan för att expandera nationellt har detta bolag imponerat på juryn. Bolaget har cirkuläritet som en kärna i sin verksamhet och ligger helt rätt i tiden ur både en miljöaspekt så väl som samhällsekonomiskt. Vinnaren av årets tillväxtföretag är Elegantahem UF."

Nominerade:
Eldplatser UF, Forshaga Akademin (Värmland)
FöreningsKortleken UF, Calmare internationella skola (Kalmar)
Knytpunkten UF, JENSEN Gymnasium Västerås (Västmanland)
Träverket UF, Hitachigymnasiet (Västmanland)
VIRAAL UF, Växjö Fria Gymnasium (Kronoberg)

Tävlingsvärd: Monterro

Årets affärsplan

Vinnare: Resail UF,  (Frida Markusson, Johan Smedeby, Viggo Rackinger, Fanny Saastamoinen Lilja, Joel Aldskogius) Lundellska skolan, Uppsala

Vinnarcitat: "En otrolig glädje och en belöning efter allt slit. Vi har lagt ner mycket tid på vår design och genomarbetet det. UF-året har lärt oss otroligt mycket, både upp- och nedgångar, men det blev väldigt bra till slut. Vi har nått alla våra mål vi satte upp."

Motivering: ”Tydligt och snyggt designad affärsplan med ett estetiskt tema som genomsyrar hela deras affärsidé. Enkelt att följa, förstå och ta till sig av deras vision, strategi och produkt. Innehållsrik men ändå överskådlig.”

Nominerade:

Claudine UF, Hagagymnasiet Borlänge (Dalarna)
Naturbrädet UF, Lapplands Gymnasium Gällivare (Norrbotten)
SustainaBook UF, Grillska Gymnasiet, Västerås (Västmanland)

Tävlingsvärd: SEB

Årets årsredovisning

Vinnare: Generationskamraterna UF, Ingrid Segerstedts Gymansium, Göteborg

Vinnarcitat: "Vi blev väldigt överraskade och glada när vi fick samtalet. Vi tycker att det är jättekul att ha skrivit årets bästa årsredovisning."

Motivering: "Årsredovisningen är ett viktigt dokument för att beskriva bolagets ekonomiska ställning och framtidsutsikter för andra intressenter. Det vinnande bidraget har en tydlig ekonomisk översikt som visar att de har förstått redovisningens syfte; att förse företagets intressenter med relevant information om företagets verksamhet, att den finansiella informationen är korrekt upprättad."

Tävlingsvärd: Aspia

SvD:s affärsbragd

Vinnare: Estrid (Amanda Westerbom, Ben Eliass och Alan Aygun)

Vinnarcitat: "Tack så hemskt mycket för det här erkännandet, säger Ben Eliass  till SvD och fortsätter. När vi fick beskedet började min flickvän storgråta, och hon har inte gråtit på fem år sen vi började, så det kanske säger något hur glada vi tre är.

"Att få dela detta med hela teamet, det är fantastiskt", säger Amanda Westerbom.

Motivering: "Med en strategi som fått försäljningen att raka i höjden har de inte bara utmanat amerikanska giganter – med innovativt tänkande och djup förståelse för moderna behov har de också kommit kunderna in på huden. Det är en verklig affärsbragd."

Tävlingsvärd: Svenska Dagbladet och Carnegie