Hem / Nyheter & Event / Älvsborg / Från Säsongsfika UF till Säsongsbagar'n AB
Foto: Molly Lövgren

Från Säsongsfika UF till Säsongsbagar'n AB

UF-alumnen Elise Johansson, 22, är van vid motvind och villig att kämpa för att få vara stolt över sitt arbete.  

På Storgatan 27 A i Dalsjöfors hittar vi Elises bageri. Att hon skulle jobba med att baka efter säsongens skörd har hon vetat sedan hon var 15 år. Hon läste restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditor vid Almåsgymnasiet. Sista året på gymnasiet drev hon Säsongsfika UF där affärsidén var en bakbok med recept som följde årstiderna. Allt för att hjälpa andra att ta vara på vad naturen har att ge. Efter rabarberna hittar vi jordgubbarna och nu så här års ser vi en del morötter, andra rotfrukter och äpplen innan vi går in i en säsong av citrus.  

Hon tog med sig mycket från UF-året in i sitt nuvarande företag. Till och med sitt instagramkonto! Det var ju under hennes UF-år som Elises eget varumärke för att just baka efter säsong växte fram. Elise drev sitt UF-företag ensam och en av de största lärdomarna som hon tog med sig från UF-året var att:  

Går man helhjärtat in i något - så kommer det tillbaka!  

- Det blir som ett kvitto på allt slit, skrattar hon och hon berättar om att ett av dessa kvitton var att hon på bara 8 dagar sålde slut på sin första beställning av 150 bakböcker och utan att veta hur man tävlar i UFs olika mästerskap så satsade hon högt och gick och vann Årets vara och Årets monter.  

En sorg hon bär med sig var dock att SM i UF-mästerskapen sammanföll antagningsprovet för den yrkesutbildning hon gick efter examen. Vi på Ung Företagsamhet lovade henne att bjuda in henne för att uppleva SM, men nu då från en annan fas i livet. Elise har tyvärr blivit van vid att arbeta i motvind. Hon har under årens lopp mött många som inte tror på hennes förmåga, utan har mer utifrån situation dömt hennes satsningar och planer till graven innan hon ens hunnit börja. Många entreprenörer känner säkert igen sig detta scenario, då dem som ger råd från oväntat håll längs med en entreprenörsresa, kanske aldrig själv gjort samma resa eller inte haft hela bilden? Men en tydlig bild har Elise alltid haft! Och i kombination med en stolthet för vad hon gör, så vet hon att om hon ska arbeta i denna bransch så behöver hon göra det i egen regi. 

-Maten är väldigt processad om man köper in det billigaste. Det kan jag inte riktigt stå bakom. Jag vill arbeta med närproducerade råvaror efter säsong och baka så som man gjorde förr, berättar Elise och hon hoppas att kunder förstår att det är därför som det blir dyrare. 

-Men det blir ju också godare! fortsätter hon, och berättar att hon varje dag får höra:  

Det här är det godaste som jag ätit!  

Om det då är banken nekar lån eller att alla höjer på ögonbrynen för att hon väljer att öppna ett bageri i en så osäker tid som denna – så är det värt det! För Elise får jobba med det som hon brinner för: att baka med omtanke för människan och med miljön i fokus. Genom att driva eget kan hon förändra förutsättningarna och hon kan stå bakom baket, på riktigt!   

De flesta gillar ju lyckliga slut. Vi på Ung Företagsamhet gillar en lycklig start! Elise jobbar just nu väldigt hårt och får kanske påminna sig själv om att hennes arbetsdag startar 04:00 och kan då inte pågå fram 18:00, varje dag. Men Elise omges också av familj och vänner som ställer upp. Hon kom i kontakt med Almi som direkt trodde på hennes förmåga och hon har fantastiska kunder i Dalsjöfors. De är så fantastiska att det som Elise hade räknat med att sälja första veckorna, sålde hon slut på två dagar!   

Visst blir man nyfiken på att smaka? Ni vet var ni hittar henne. Så löp och köp! 

Elise sitter

Foto: Molly Lövgren

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.