Hem / Nyheter & Event / Älvsborg / Vad hände sen? Möt UF-alumnen David Wengbrand

Vad hände sen? Möt UF-alumnen David Wengbrand

"Vad hände sen?" är en miniserie där UF-alumner berättar om sin resa efter UF-året med syfte att inspirera fler till att våga tro på sig själva och sin egen förmåga.

David gick på Tingsholmsgymnasiets företagarprogram och drev UF-företaget Prolight UF, 00/01, som sålde ljusstakar. När David 13 år efter UF-året fick frågan vad han hade lärt sig av UF som han har användning för idag svarade David ”jag har lärt mig att samarbeta. Vi var olika personligheter i företaget men klarade ändå av att dra åt samma håll”.

David är en driven person med ett hjärta i Ulricehamn. Hans pappa startade Kjell Wengbrand redovisningsbyrå 1989 och David har länge varit delägare och partner. David som är auktoriserad redovisningskonsult och certifierad affärsrådgivare ser sig som en entreprenör i botten och tycker att det är kul med nya utmaningar.

För flera år sedan föddes tanken hos David att göra livet som småföretagare enklare. David hade länge tjatat på etablerade aktörer att ta fram enkla och bra stöd för de allra minsta småföretagarna som inte hade behovet att lägga dyra pengar på stora redovisningsbyråer. Tillslut tog han saken i egna händer och utvecklade med sitt team WREBIT. Idag är Wrebit Sveriges enda kompletta bokförings- och faktureringsapp. Det är en utmaning att göra något svårt till enkelt, menar David. David är idag VD för Wrebit men har kvar sin partnerroll i Wengbrand men är idag mindre operativ och mer strategisk.


För Wengbrand är arbetsglädjen och personliga relationer alltid i centrum i verksamheten. Dom vill att kunden ska känna att dom är en personlig byrå som vill arbeta nära kundens vardag. Wengbrand redovisning är idag ett gäng på 10 engagerade redovisningskonsulter och finns med kontor i både Ulricehamn och Borås. Företaget har också blivit utsedda till Årets Företagare i Ulricehamn och fortsätter att satsa mot nya mål. David har även själv fått fina utmärkelser som Årets företagare, Veckans affärer supertalang och Årets auktoriserade redovisningskonsult mm.

Davids recept för att lyckas som företagare är att ha tydliga mål. Även att ha rätt värderingar är viktigt, för David innebär det att personalen ska trivas och vara med på resan. Han sätter alltid personalen och kunderna främst och det är viktigt att må bra och ha roligt på jobbet. Då kommer prestationerna också!

Davids bästa tips:
- Försök att komma ut på marknaden så snabbt som möjligt under UF-året för att lära sig så mycket som möjligt. Det är lätt att fastna i affärsplan, produktutveckling mm. Men ge er ut och sälj det lär ni er jättemycket av. "
Work hard and be nice to people" (Davids favoritcitat)

UF-företagare utvecklar förmågor som samarbetsförmåga, kommunikation, planering, ansvarstagande och självförtroende.

Läs om fler UF-alumner från regionen
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.