Hej Malmö!

Läsårsrapport om ungt företagande i er kommun 2021/2022

Trots att läsåret 2021/2022 blev ännu ett pandemiår, så har fler elever än någonsin fått ta del av Ung Företagsamhets erbjudande och fått möjlighet att träna sin företagsamhet. Dessutom innebar restriktionslättnader att det våren 2022 kunde anordnas fysiska evenemang för första gången på två år. 

Ung Företagsamhet bidrar till att skapa långsiktigt tillväxt och hållbar samhällsnytta. Organisationen gör det genom att processutbilda lärare på grund- och gymnasieskolor i entreprenörskap. Ung Företagsamhet inspirerar och coachar elever från tidig ålder till unga vuxna att våga tro på sin egen företagsamhet. Ung Företagsamhet Skåne arbetar aktivt med att vara samhällsbyggare, vara en god förebild och en ambassadör för samverkan mellan näringsliv och skola, samt sprida kunskap om entreprenörskap.

88 registrerade grundskolelärare

Grundskolan

Efterfrågan på insatser inom grundskolan växer fortsatt kraftigt.

Modulerna och dess läromedel Vårt samhälle och Se möjligheterna för grundskolans tidigare och senare åldrar, Min framtid & Ekonomi för de äldre eleverna, efterfrågas allt mer. Dessa läromedel finns nu även att tillgå digitalt. Under pandemiåren utvecklades ”Digital prao” som med fördel kan användas i kombination med sedvanlig praktisk prao framöver, för att få ett större och mer hållbart grepp på framtiden och arbetslivet.

Under våren 2022 så har Ung Företagsamhet Skånes grundskoleverksamhet deltagit på evenemang såsom Malmö Stads InnoCarnival och SM i Ung Företagsamhet i Göteborg. Under hösten 2022 kommer dessutom en nysatsning på det eftertraktade konceptet Framtidskoll. Läs mer om det HÄR.

Tipsa verksamma inom grundskolan att registrera sig kostnadsfritt på ungforetagsamhet.se/skane för att ta del av allt vårt material, ex lärarhandledningar, digitala föreläsningar och inspirationer. 

Gymnasiet

Trots ett halvt pandemiår så har antalet UF-företagare och UF-lärare ökat i Skåne. Över 2 500 gymnasieelever tog del av evenemanget StartUp 2021, vår digitala kickoff på UF-året i september. När vi sedan klev in i december hade 3 699 gymnasieelever startat UF-företag i Skåne, vilket är ett nytt rekord! 

Ung Företagsamhet Skåne har dragit lärdomar av pandemin och fortsatt effektivisera sättet att jobba - ibland digitalt, ibland live och alltid med tillhörande inspelningar för att alla ska kunna ta del av organisationens material. En gång varannan månad har tjänsten OLE (Oss lärare emellan) erbjudits för UF-lärare, som en möjlighet att träffa andra UF-lärare för erfarenhetsutbyte och för att ställa frågor till medarbetarna hos Ung Företagsamhet Skåne. För UF-företagarna har pandemin inneburit inställda mässor och färre säljtillfällen, varav Ung Företagsamhet fortsatt erbjuda den digitala säljplattform UF-Gallerian, samt möjliggjort skyltning i skyltfönster på Emporia.

Fem lokala UF-mässor blev istället digitala tävlingsdagar under vinterns pandemi, men den 24 mars genomfördes Tävlingsdagen 2022 fysiskt på Malmö Live. Här erbjöds säljtillfälle för alla de 300 elever som tävlade, ett jurymingel och en prisutdelning på kvällen som för första gången öppnades upp för allmänheten. Fullsatt i kongressalen på Malmö Live innebar att nästan 600 personer var på plats när ungt entreprenörskap i Skåne prisades.

I diagrammen ovan ser ni utvecklingen av UF-företagare i er kommun över tid. Ni ser även vilka kommuner UF-företagarna i kommunen är folkbokförda i. Nedan ser ni antalet elever som driver UF-företag på kommunens gymnasieskolor, samt på vilka program.

*Prognos kalkylerad enligt statistik från Siris och efter avstämningar med ansvariga UF-lärare.

Lokal UF-grupp Malmö

En lokal UF-grupp består av en eller flera representanter från näringslivskontoret i den aktuella kommunen, rektorer, UF-lärare och personer från näringslivet som kan och vill vara med i utvecklingen av UF-företagandet i kommunen. Initialt är representanter från Ung Företagsamhet Skånes regionkontor också med vid uppstarten av en lokal UF-grupp.

Lokala UF-gruppen finns till för att samverka kring frågor, tankar och idéer för att knyta skola och näringsliv närmare varandra. Vi arbetar med målinriktat fokus på en stark kompetensförsörjning inom kommunen.

Ung Företagsamhets vision är "ett samhälle där alla unga ska få utveckla sin företagsamhet”. Vi från Ung Företagsamhet Skåne vill initiera denna lokala UF-grupp i Malmö med fokus på mångfald och inkludering. Vårt mål är att alla elever som tar examen från en gymnasieskola i Malmö, någon gång under sin skolgång har fått utveckla sina entreprenöriella förmågor, oavsett bakgrund och socioekonomiska förutsättningar.

UF-alumni

UF-alumni är ett nätverk för de som har drivit UF-företag och ledorden är entreprenörskap, ledarskap och nätverkande. 

Våra alumner har under året erbjudits en rad digitala träffar som även inneburit fler möjligheter till nätverk med andra alumner runt om i Sverige. UF-alumni är även ett internationellt nätverk med aktiviteter runt om i hela Europa. På nationell nivå samlar nätverket cirka 4 200 unga talanger.  

716
UF-företagare på kommunens gymnasieskolor
590
UF-företagare folkbokförda i kommunen
88
registrerade grundskolelärare på ungforetagsamhet.se