Hej Västerbotten!

Läsårsrapport om ungt företagande i regionen 2023/2024.

Läsåret 2023/2024 präglades av att fler elever än någonsin fått ta del av Ung Företagsamhets erbjudande och fått möjlighet att träna sina entreprenöriella förmågor, där 1099 elever drivit UF-företag och där vi har över 1000 lärare som jobbar med oss på grundskolan. Vi har dessutom ordnat utbildningsträffar för att stärka mötet mellan skola och näringsliv i länet som en viktig pusselbit både i arbetet med entreprenörskap men också för att stärka relationen och på sikt kompetensförsörjningen. Bland annat har vi bjudit in SYV:ar från hela länet att delta på en nätverksträff där de fått information om både näringslivsklimatet och träffa olika branschorganisationer.  

Ung Företagsamhet bidrar till att skapa långsiktigt tillväxt och hållbar samhällsnytta. Organisationen gör det genom att processutbilda lärare på grundskolan och gymnasiet i entreprenörskap. Ung Företagsamhet inspirerar och coachar elever från tidig ålder till unga vuxna att våga tro på sin egen företagsamhet. Ung Företagsamhet Västerbotten arbetar aktivt med att vara samhällsbyggare, vara en god förebild och ambassadör för samverkan mellan näringsliv-skola samt sprida kunskap om entreprenörskap. 

1099
UF-elever i Västerbotten 23/24
170
UF-alumner i nätverket
1200+
Pedagoger på grundskolan

Grundskolan

1200+ registrerade pedagoger

Efterfrågan på insatser inom grundskolan växer fortsatt kraftigt och vi har idag en utveckling där över 1200 grundskolelärare i Västerbotten jobbar med våra material. 

Vi har fortsatt under året arbetat med att implementera vår röda tråd av entreprenörskap i grundskolan i Västerbottens kommuner. Det gör vi genom att hjälpa kommun, skolledare och lärare med bland annat: 

  • Nulägesanalys kring entreprenörskap i skolan 
  • Process-stöd i framtagande av handlingsplaner och aktivitetsplaner för arbete med entreprenörskap i skolan 
  • Fortbildning i entreprenörskap och entreprenöriellt lärande 
  • Kostnadsfria läromedel i entreprenörskap med stöd i läroplanen 
  • Stöd i utvärdering och revidering av arbetet med entreprenörskap i skolan 
  • skolor som jobbar med ung företagsamhet på grundskolan

Vi har under året bland annat hållit i utbildningsdagar i Vilhelmina, Nordmaling, Åsele, Dorotea, Umeå och vi har delat ut 122 läromedel till skolor runtom i länet. Grundskolläraren Susanne Klingborn från Sorsele blev även under året tilldelad priset som Årets UF-ambassadör i Västerbotten för sitt engagemang och vilja att utveckla eleverna i Sorseles entreprenöriella förmågor. 

Våra olika utbildningskoncept har även skapat ett stort engagemang hos våra användare och bland elever i regionen Under året har elever i Västerbotten fått arbeta med projekt som:

  • Framtidskoll för Årskurs 8 och 9 där eleverna får lära sig mer om sin privatekonomi, självkännedom, gymnasievalet, att söka sitt första jobb och mycket mer. Totalt deltog 1056 personer från 12 kommuner i Västerbotten under Framtidskoll hösten 2023. 
  • Skolhackathon i Minecraft för elever i årskurs 4-6 där eleverna får lära sig mer om samhällsfrågor, innovation, demokrati och entreprenörskap. Eleverna fick under årets tema bygga klimatneutrala samhällen både i fysiska prototyper och digitala prototyper i Minecraft education. Totalt deltog 487 elever från 25 klasser i 8 kommuner i Västerbotten. 

Glädjande är att Västerbotten genom Nybyskolan i år tog hem vinsten i skolhackathon vilket du kan läsa mer om HÄR. Dessutom så prisade vi året UF-kommun i Västerbotten som denna gång blev Malå kommun. Nedan kan du se en film om utmärkelsen.

 

Gymnasiet

Antalet gymnasieelever i Västerbotten som fått driva UF-företag har under året varit fler än någonsin tidigare med 1099 elever som i år startat upp sina företag vilket innebär att 39% av en årskull i Västerbotten fått chansen att driva UF-företag. 

Vi är stolta med att många får chansen och har också arbetet för att hjälpa fler skolor igång med sitt arbete med UF-företagande. För att växa i antal elever är våra UF-lärare viktiga, under läsåret har vi haft många nya UF-lärare som också har genomgått vår grundutbildning för UF-lärare, dessutom har vi arrangerat en konferens i två dagar i Skellefteå där lärare och syv fick stärka relationen till näringslivet genom studiebesök och case-övningar samt fortbilda sig inom entreprenörskap och självledarskap.

Under året har vi prisat både Årets UF-skola och Årets UF-lärare för det viktiga arbetet med entreprenörskap i skolan och samverkan på skolan. Till Årets UF-lärare 2024 utsågs Joacim Ekbäck Ericsson från Tannbergsskolan i Lycksele för det arbetet han gjort under sina år som UF-lärare i regionen. Utmärkelsen Årets UF-skola 2024 fick Maja Beskowgymnasiet i Umeå för sitt arbete att ge fler elever på skolan möjligheten till att driva UF-företag genom samverkan mellan lärare.

Under det gångna läsåret har Ung Företagsamhet Västerbotten erbjudit alla skolor besök av våra skolinspiratörer. Våra inspiratörer har varit runt i regionen och inspirerat eleverna i att komma på affärsidéer, coachat i UF-årets olika moment och hjälpt eleverna genom UF-året. Under året har närmare 3000 elever fått besök från oss, bland dessa är det elever som driver UF-företag i år, elever som är nyfikna att driva UF-företag nästa år och de som har bestämt att de ska driva UF-företag till nästa läsår.

Efter flera års frånvaro var UF-mässan äntligen tillbaka i Skellefteå där den hölls för första gången på Sara Kulturhus. Under dagen fanns ett rekordstort intresse med över 130 UF-företag från hela regionen som deltog under mässdagen. Under mässan kunde de deltagande eleverna tävla i 11 olika kategorier i UF-mästerskapen. På plats under mässdagen deltog över 70 jurymedlemmar från näringslivet. Vinnarna i UF-mästerskapen prisades sedan prisutdelningen och vinnare för Årets UF-företag 2024 i Västerbotten blev Kick Lock UF från Kanalskolan i Skellefteå.

UF alumni 

UF alumni är nätverket för de som tidigare har drivit UF-företag och gillar entreprenörskap och fokuserar på personlig utveckling, drivkraft att växa och ett unikt kontaktnät inom näringslivet och bland andra drivna unga personer. 

Under året har vi genomfört 32 olika aktiviteter för våra UF-alumner som totalt har pågått i 141 timmar, det har varit alltifrån att UF-alumnerna har bidragit som inspirationsförläsare på vår UF-konferens och utbildningsdagar för grundskollärare till att vi har haft med dem som volontärarbetare under UF-mässan. Alumniårets största evenemang har varit Alumninästet där vi hade totalt 17 deltagande UF-alumner från hela regionen. Förutom detta har vi även arrangerat och bjudit in Young startup day, Innovation Bootcamp på Umeå universitet och erbjudit våra UF-alumner att sitta med som jurymedlemmar i UF-mästerskapen.  

Under UF-mästerskapens prisutdelning delades priset Årets UF-alumn ut till medlemmen Elin Långström som varit medlem i nätverket sedan 2018. Hon prisades för sitt gedigna engagemang i nätverket under de senaste åren samt för det ambassadörskap hon sprider.  

Vid frågor om våra resultat, kontakta:

Julia Forsberg
Regionchef, Västerbotten
Kontakta mig om:
Frågor kring verksamheten, media, personal, ekonomi, kommunsamarbeten & partnerskap.
Ung Företagsamhet Västerbotten
Kontakta mig om:
Du vill komma i kontakt med Ung Företagsamhet Västerbotten.