Kom ensam till Sverige. Idag driver Azad aktiebolag.

- Innan jag drev UF-företag var jag blyg och vågade inte prata med okända. Ung Företagsamhet förändrade allt, berättar Azad Ali.
LÄS MER

Innan UF-företaget var jag var en blyg person som inte vågade prata med okända, jag var inte trygg med språket. Genom mitt UF-företag fick jag möjlighet att sälja på marknader och mässor, stå i monter och träna på att prata med folk. Jag hade ofta 10–15 personer runt min monter, intresset var stort. Azad Ali är killen som flydde som 12-åring från Kurdistan i Norra Irak. Under år av farliga transporter och tillfälliga jobb kom han till slut till Sverige. Han hade under åren på flykt inte fått möjlighet att gå i skolan eftersom han saknade medborgarskap, men i Sverige fick han börja gymnasiet.

Redan när han kom till Sverige visste han att han ville utbilda sig. Via IM-programmet, där han bland annat utvecklade sin svenska, kom han till Hantverksprogrammet - Finsnickeri på Åkrahällskolan i Nybro. På Finsnickeriutbildningen fick Azad i kursen Entreprenörskap kontakt med Ung Företagsamhet, startade Trälampor UF och sålde egendesignade lampor i trä.

- Tack vare mitt UF-företag har jag lärt mig marknadsföring, bokföring, hur man når sina kunder och bygger nätverk. Jag har lärt mig massor!

Azad har redan sålt sina populära trälampor både till Prins Daniel och till näringsminister Mikael Damberg (S). Lamporna levereras i platta paket och kunden monterar lampan enkelt själv. Han har startat det egna företaget AXD Sweden och har nu ombildat det till ett aktiebolag. I framtiden vill Azad studera design och företagande.

- Nu känns det jättebra. I Sverige känner jag mig trygg.

PODD: Lyssna på min historia

Ung Företagsamhet gör skillnad.

Jag vill också driva UF-företag

Fakta Azad

Namn: Azad Ali

Kommer från: Kurdistan

Aktuell: UF-alumn och grundare av AXD Sweden

Ung Företagsamhet erbjuder utbildning i företagande på gymnasiet.

UF-företagare startar fler företag, får högre inkomst och blir oftare chefer. Dessutom visar forskning att de lättare får jobb senare i livet.