UF-företaget blev en vändpunkt för mig.

Camille importerar frukt och bär från Amazonas djungel och säljer dem under namnet MACACOS på ICA och Hemköp. På gymnasiet i Uppsala lärde hon sig grunderna i företagande genom Ung Företagsamhet.
Läs mer om Camille

Jag är halvbrasilianska och på våra familjeresor till Brasilien åt vi alltid frukt och bär som Acai, Caja och Graviola. Enligt ursprungsbefolkningen är Amazonas som ett apotek. Frukten och bären sägs vara lugnande, uppiggande, febernedsättande och minska hjärt- och kärlsjukdomar. Bara Acai-bäret har 10 gånger mer antioxidanter än blåbär. Vi undrade alltid varför detta inte fanns i Sverige.

ICA-koncernen
Jag och Mamma gjorde slag i saken och startade MACACOS. Vi ville bli budbärare för superfrukten Acai som vi själva älskade. Vi hälsade på hos leverantören i Amazonas där Acaibären plockas för hand från ett slags palmträd. Det var viktigt för oss att produkten var ekologisk och att den gick att torka och frysa. Snart hade vi återförsäljare inom ICA-koncernen och olika företag som levererar mat till dörren. Om fem år har vi åtta frukter och fler produktkategorier som juicer och glassar.

När vi till slut fick igång produktionen och importen till Sverige kände vi att vi ville ge något tillbaka till de människor som hjälpt oss, där långt inne i Amazonas djungel. Eftersom byarna ligger mycket långt från varandra och allt vävs ihop av en flod så är vattenvägarna viktiga. Invånarna berättade att de hade problem att ta sig till ett sjukhus och vi insåg då att vi kunde samla pengar till en ambulansbåt. I varje Acaibär finns en kärna som kvinnorna i byarna gör armband av och vi säljer dem i Sverige. Pengarna för armbanden går oavkortat till ambulansbåten.

Jag gick samhälls- och ekonomiprogrammet på Jensen gymnasium i Uppsala, när jag en dag kom i kontakt med Ung Företagsamhet. Jag fick lära mig alla moment i företagande och fick en personlig utveckling på köpet. Ryggsäckarna vi sålde i UF-företaget skulle vara både snygga och ergonomiska. Därför fick vi tag på rådgivare från Handelshögskolan, en naprapat och en designer från Beckmans och vi blev faktiskt årets UF-företag i Uppsala det året.

Jag tror inte att jag hade startat företag om jag inte drivit UF-företag. Det var en vändpunkt.

Ung Företagsamhet gör skillnad.

Jag vill stödja Ung Företagsamhet.

Namn: Camille Sucacas

Bor: Stockholm

Aktuell: Grundare av MACACOS AB

Ung Företagsamhet
erbjuder utbildning i företagande på gymnasiet.

UF-företagare
startar fler företag, får högre inkomst och blir oftare chefer.

Dessutom visar forskning att de lättare får jobb senare i livet.