Hem / Nyheter & Event / Dalarna / Årets Skolhackaton är avgjort
Juryn hade ett tufft arbete att välja bland de fina presentationerna.

Årets Skolhackaton är avgjort

Klass 6 Gul från Olympicaskolan i Hedemora vann regionfinalen i Skolhackathon.

Under hösten har mellanstadieelever i Säter, Hedemora och Avesta jobbat med projektet Skolhackaton i Minecraft. Klass 6 Gul från Olympicaskolan i Hedemora vann regionfinalen i Dalarna och i den nationella finalen 6 december får laget tävla mot finalisterna från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Skaraborg och Gotland.
Årskurs 6 från Stora Skedvi skola, klass 6 Blå från Olympicaskolan i Hedemora och klass 6 Gul deltog under tisdagen i Dalarnas regionfinal av Skolhackathon i Minecraft. Lagen redovisade sina arbeten digitalt inför en jury som bestod av representanter från 2047 Science Center, Södra Dalarnas Sparbank och Mondo arkitekter.

Årets tema var ”Urbanisering”, och de samhällen som de tävlande lagen skapat imponerade på juryn.
– Ni har hittat smarta och hållbara lösningar för framtidens städer. Med en tydlig presentation och kluriga konstruktioner blev vi inspirerade av er stad. Ni har visat att det går att samarbeta och utvecklas tillsammans, var motiveringen som Lars Öhgren från 2047 Science Center läste upp för det vinnande laget.

Eleverna menar att arbetet bitvis var svårt och utmanande, men sammantaget var de nöjda med Skolhackathon.
– Det här projektet har varit enormt roligt och lärorikt. Vi har lärt oss massor om hur ett samhälle är uppbyggt. Vi har också lärt oss mycket av varandra, för vi har arbetat i många olika smågrupper. Vi hoppas att många andra klasser får chansen att vara med nästa år”, hälsar vinnande klass 6 Gul från Olympicaskolan.

– För oss som engagerat oss i Skolhackathon är det fint att se hur engagerade eleverna varit, och att projektet på ett lustfyllt sätt fått in hållbarhet i undervisningen, menar Therese Oljans Backlin från Södra Dalarnas Sparbank.

Även Lisa Staffas från Ung Företagsamhet Dalarna ser viktiga värden i projektet.
– Att utveckla sina entreprenöriella förmågor tidigt i livet är bra på många sätt enligt forskningen, och Skolhackaton är en spännande tävling där eleverna får lösa samhällsutmaningar, skapa med händerna och sedan ta det in i den digitala världen.

Olympicaskolan åk 6 gul

Efter redovisningen åkte en delegation från arrangörerna ut till skolorna och överräckte pokaler och prischeckar till finallagen. Årskurs 6 från Stora Skedvi skola fick 1000 kr till klasskassan i tredjepris, och det fick även andrapristagarna i klass 6 Blå från Olympicaskolan i Hedemora. Vinnarna belönades med 2 000 kr, och får alltså även delta i den nationella finalen 6 december.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.