Det har aldrig startats så många UF-företag i länet som i år
Efter att föregående år slagit till med ”all time high” för antalet gymnasieelever som drev UF-företag i Dalarna har vi i år ett ”all time high” när det gäller antalet UF-företag. Det har aldrig startats så många UF-företag i länet som i år. 393 UF-företag registrerades i Dalarna under hösten, visar ny statistik från Ung Företagsamhet (UF). Antalet elever minskar dock något, till 989.
– Att fler unga får chansen att utveckla sin företagsamhet tjänar hela samhället på, säger Lisa Staffas, regionchef Ung Företagsamhet Dalarna.
Ung Företagsamhet har nyligen släppt årets statistik som visar att 989 gymnasieelever driver UF-företag i Dalarna under innevarande läsår 2022/23. Det är en minskning med tre procent, sedan förra året. Framför allt minskar UF-företagandet på programmen Handel och administration och Barn och fritid, med 28 respektive 37 procent, eller totalt 56 elever. Däremot ökar UF-företagandet på Samhällsvetenskap och Teknikprogrammet.
– Utvecklingen är lite oroande eftersom UF-företagandet minskar ganska mycket på vissa program, samtidigt som det är intressant att det ökar på program där eleverna får välja själva, så kallat individuellt val. Entreprenörskap är en kompetens som stärker ungas värde på arbetsmarknaden och när inte skolorna gör det obligatoriskt är det såklart bra att eleverna förstår vilka möjligheter ett UF-företagande ger dem, säger Lisa Staffas, regionchef på Ung Företagsamhet Dalarna.
Alla borde få samma möjlighet
Genom UF-företagandet får eleverna starta och driva företag på riktigt och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom samarbetsförmåga, problemlösning, initiativrikedom och kreativitet. Erfarenheterna har eleverna också nytta av i framtida arbetsliv oavsett vilken bransch de väljer att jobba i, som företagare och/eller som anställda.
– Vi har ett bra stöd från de flesta av länets kommuner, regionen och näringslivet i den här frågan. Men det är ett ständigt pågående arbete och det gäller att inte sätta sig ner och vara nöjd, utan hela tiden se framåt och fortsätta mot målet – som är att alla unga ska få den här möjligheten, oavsett bakgrund och program. Det innebär att alla intressenter behöver våga och vilja investera, både i tid och pengar, för att skapa förutsättningar för kommande generationer att bli attraktiva på arbetsmarknaden, säger Lisa Staffas.
Forskning visar också att de som drivit UF-företag, senare i livet oftare startar eget företag, har färre arbetslöshetsdagar och tjänar bättre.
– Vi är övertygade om att ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsutveckling. Vårt mål är att alla unga i Dalarna ska få chansen att utforska sin företagsamhet någon gång under sin skolgång och att tidigt få börja tänka i de här banorna är en framgångsfaktor. Därför kommer vi de närmaste åren satsa på att även nå ut med vårt grundskolematerial för att alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet. Det vinner både de unga och samhället på, säger Lisa Staffas.