Rekordmånga unga driver UF-företag i Dalarna
Antalet gymnasieelever som driver UF-företag slår rekord i Dalarna, visar ny statistik från Ung Företagsamhet (UF). Läsåret 2023/2024 är det hela 1 071 elever som startar UF-företag, där UF-företagandet framför allt ökar på ekonomiprogrammet och bygg- och anläggning.
– Det är oerhört roligt. Största ökningarna sker på helt olika typer av program, men de får alla med sig viktig kunskap för framtiden. Att fler unga får chansen att utveckla sin företagsamhet tjänar hela samhället på, säger Lisa Staffas Lundqvist, regionchef Ung Företagsamhet Dalarna.
Idag släpper Ung Företagsamhet ny statistik som visar att 1 071 gymnasieelever i Dalarna driver UF-företag under innevarande läsår 2023/24. Det är en ökning med 8 procent sedan förra året och vi har aldrig haft så många unga som driver UF-företag någonsin tidigare. Framför allt är UF-företagandet starkt på ekonomi och teknikprogrammen, men ökar även på naturbruk och bygg- och anläggning. Fördelningen mellan högskoleförberedande (55%) och yrkesprogrammen (45%) blir också mer och mer jämn där de högskoleförberedande tidigare har varit dominerande.
– Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer så det här är otroligt bra och viktigt. Vi arbetar varje dag för att alla unga i Dalarna, oavsett val av program och bakgrund, ska få möjlighet att utveckla sin företagsamhet. Genom oss får unga verktyg att utveckla sitt självledarskap, ökar sitt självförtroende och får större egenmakt över sin framtid. Det vinner både de unga och samhället på, säger Lisa Staffas Lundqvist, regionchef Ung Företagsamhet Dalarna.
Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag under skolgången och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom samarbetsförmåga, problemlösning, initiativrikedom och kreativitet. Erfarenheterna har eleverna också nytta av i sitt framtida arbetsliv oavsett vilken bransch de väljer att jobba och om det är som företagare eller anställd.
Viktig samhällsaktör
Forskning visar att de som drivit UF-företag oftare startar eget företag, anställer fler och har färre arbetslöshetsdagar. Dessutom visar forskningen att det bidrar till ett mer jämställt näringsliv då kvinnor som drivit UF-företag är 80 procent mer sannolika att starta aktiebolag. Nyligen utsågs även Ung Företagsamhet till Årets samhällsaktör i kategorin ledarskap för den dokumenterade effekt som verksamheten har.
– Vi jobbar för ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet, genom hela sin skolgång, för att vi är övertygade om att en ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförbättring. Därför är det viktigt att politiker inom kommuner och regionen tillsammans med näringslivet fortsätter att prioritera den här frågan, säger Lisa Staffas Lundqvist.
Statistik
UF-företag och UF-företagare per kommun och skola
Tabellen visar antalet UF-företag och UF-företagare per skola/kommun, samt andelen elever på skolan som startat UF-företag.
* En årskull är antalet elever i åk 2 och åk 3 delat med två. Siffrorna för årskull är hämtade från Skolverket mars 2023 och avser förra läsåret 22/23. Genomslag är andelen av eleverna som startat UF-företag. Siffrorna innehåller även elever på skolor som inte har UF-företag. Därför stämmer inte summeringarna.
** Realgymnasiet hade bara åk 2 förra året, 47 elever, därav över 100%.
UF-företagare per hemkommun
UF-företagare per program
UF-företagare per program jämförelse över flera år