Dan & Adam blev städentreprenörer

UF-företagande är bästa valet på gymnasiet!

Fakta
Namn:
Dan Lainio och Adam Gyllhamn
Kommer från:
Örebro och Eskilstuna
Aktuell:
Grundare av städförmedlingen Qleano AB.

Vi lärde känna varandra i ettan på gymnasiet och förstod snabbt att vi kompletterade varandra väl. I tvåan tjänade vi pengar genom att ordna läxhjälp så steget att starta UF-företag i trean var inte långt. Vi sålde engångspappersmuggar till alla kommunala skolor i Eskilstuna. Vi fick även igång ett samarbete med BRIS som fick ut sitt budskap på muggarna och skolorna köpte in muggar till ett lägre pris.

Startade eget
Efter studenten började vi på allvar prata om att starta eget. Först startade vi ett eget städbolag tillsammans med en annan vän, Malte, men insåg att vi var bättre på marknadsföring och försäljning än att driva operativ städverksamhet. Vi startade då istället, 20 år gamla, en förmedling av städtjänster som städbolag runt om i Sverige kunde ansluta sig till. Qleano marknadsför städtjänsterna, tar in beställningar, fakturerar kunden och städbolagen får fler kunder än vad de skulle ha fått annars.

Vi har just testat att driva företaget från Japan och det gick utmärkt. Vi har numera en extern vd som sitter i Sverige och verksamheten går att driva så länge nätverk finns och sajten fungerar. Vårt nästa kliv blir att jobba på klimatrelaterade idéer. Vi vill fortsätta bygga och utveckla Qleano och samtidigt lägga tid på klimatfrågan, men på affärsmässig grund.

Vi tyckte att UF-företagande var den överlägset bästa kursen på gymnasiet. Det var kul för att man fick tänka själv, ta eget ansvar och det är bra med praktiskt arbete. UF-företagande var en ögonöppnare för oss att det inte var så svårt att driva företag.

Ung Företagsamhet gör skillnad.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.