Ung Företagsamhet hjälper mina elever.

Han är bagarmästare, restaurangkonditor och UF-lärare i Uppsala. Emil coachar sina elever att nå sina drömmar.
Läs mer om Emil

Jag började min resa på Ekebygymnasiets Bageri och konditori i Uppsala, en anrik utbildning där många duktiga och kända konditorer passerat igenom. Efter avslutad utbildning arbetade jag på många högt rankade restauranger och var även på väg ut i Europa och världen, men ödet ville annorlunda.

UF-företagande passar bra
Efter att ha vikarierat ett läsår på Ekebygymnasiet fick jag en tjänst som bageri- och konditorilärare. Den främsta anledningen till att jag sökte tjänsten var möjligheten att få vara med och utveckla framtidens bageri- och konditoriutbildning. Gymnasiereformen från 2011 främjar entreprenörskap, företagande och innovationstänkande. Eftersom många av eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet startar egna företag, får säljande roller eller ett ekonomiskt ansvar senare i livet, passar UF-företagande mycket bra.

Jag tilldelades så småningom mästarbrev i bageriyrket och titeln bagarmästare, jag blev UF-lärare och alldeles nyligen fick jag min lärarlegitimation. Vi har fått in en naturlig UF-anda på Ekebygymnasiet, något som märks främst på eleverna. Ung Företagsamhets regionala mässa i Uppsala Entreprenörskap på riktigt är en av årets viktigaste händelser på skolan. Jag får hela tiden bevis för att vi på skolan tänker rätt. Alla vi UF-lärare är som en familj som stöttar varandra och delar med sig oavsett vilket gymnasium vi arbetar på.

Ung Företagsamhet bygger en stolthet och självkänsla hos eleverna som kanske mest märks hos de lite svagare eleverna. Vi har haft elever som knappt vågat kommunicera med någon, men i slutet av UF-året har de tävlat som Årets säljare på mässan!

Jag vill också bli UF-lärare.

Namn: Emil Holmberg

Bor: I Uppsala

Aktuell: UF-lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Ung Företagsamhet
erbjuder utbildning i företagande på gymnasiet.

UF-företagare
startar fler företag, får högre inkomst och blir oftare chefer.

Dessutom visar forskning att de lättare får jobb senare i livet.