Foto: Johanna Hanno

ESBRI-priset gick till Ung Företagsamhet

Ikväll mottog Ung Företagsamhet ”ESBRI-priset – För entreprenörskap” Det avslöjades i samband med en Estradföreläsning 8 december 2014. Ung Företagsamhets vd Cecilia Nykvist tog emot priset av ESBRIs styrelseordförande Anders Flodström.

2014-12-08

Sverige

”ESBRI-priset – För entreprenörskap” tilldelas personer eller organisationer som främjar entreprenörskapsklimatet i Sverige. Det består av statyetten ”Vinge” av Henrik Allert och ett diplom. Detta är det femte priset som delas ut sedan det instiftades 2007. Juryn består av ESBRIs medarbetare.

– Ung Företagsamhet har utbildat hundratusentals gymnasieelever i entreprenörskap sedan 1980. Och verksamheten har visat sig vara mycket framgångsrikt. Genom att tidigt introducera ungdomar till företagande får fler upp ögonen för vad det innebär. Det har de nytta av senare i livet, oavsett om de tar en anställning eller startar eget, säger ESBRIs vd Magnus Aronsson.
 

– Jag är självklart mycket stolt. Alla initiativ som inspirerar unga att driva företag och att vara företagsamma är bra för Sverige. Utmärkelsen ger oss bekräftelse och stärker oss i det fortsätta arbetet att ge ännu fler unga chansen att driva UF-företag, säger Cecilia Nykvist.

Foto: Johanna Hanno

Cecilia Nykvist visar stolt upp priset. Foto: Johanna Hanno

Juryns motivering:
ESBRI-priset tilldelas personer eller organisationer som främjar entreprenörskapsklimatet i Sverige. Om fler får prova på att driva företag, gärna tidigt, kan vi på sikt få ett bredare och bättre entreprenörskap. Mottagaren av det femte ”ESBRI priset – För Entreprenörskap” fokuserar på praktisk handling. De låter unga träna sin företagsamhet, genom en systematisk och tillgänglig process – på skoltid.

”ESBRI-priset – För Entreprenörskap” går till Ung Företagsamhet. Ung Företagsamhet etablerades i Sverige 1980. Den hösten startades två UF-företag. Totalt har uppemot 300 000 elever drivit UF-företag. Genom utbildningen får de lära sig företagandets grunder och testa sin kreativitet. De får med sig ovärderliga kunskaper som de kan dra nytta av senare i livet, både som företagare och anställda. Dessutom får de med sig en insikt om att företagande är kul.

Tidigare pristagare:
2012, forskarna Carin Holmquist och Elisabeth Sundin
2010, Internationella Företagarföreningen i Sverige – IFS
2008, dåvarande USA-ambassadören Michael Wood
2007, serieentreprenören och uppfinnaren Leif Lundblad

 

Om ESBRI

ESBRI – Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning – grundades 1997 genom en donation av entreprenören Leif Lundblad. Institutets övergripande målsättning är att stimulera entreprenörskap i Sverige. ESBRI är fristående från politiska intressen. För mer information: www.esbri.se

 

 

Nyheter

 • UF-alumner prisade av Claes-Göran Sylvéns entreprenörsfond

  Sverige Amanda och Calle drev UF-företag hemma i Skåne. Nu driver de vidare sitt företag som aktiebolag och har prisats av ICA.
 • Ung Företagsamhet Skåne söker regionchef

  Sverige Du kommer ha en mycket bred roll med stort ansvar och mandat. Du svarar mot styrelsen. Är du redo för en ny utmaning?
 • Sök Ljungbergsfondens teknikstipendium

  Sverige Teknikstipendiet på 10 000 kronor delas årligen ut till en tidigare UF-företagare av Erik Johan Ljungbergsfonden och syftar till att öka intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap.
 • Viktor: Ge dina elever internationella möjligheter

  Sverige Entrepreneurial Skills Pass (ESP) är framtagen av Junior Achievement Europe i samarbete med flera länder. UF-läraren Viktor Larsson har varit med från starten.
 • Vinnarna i Blixtlåset vill driva UF-företag

  Sverige Finalen i tävlingen Blixtlåset, Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer, gick av stapeln den 16 maj på Nacka Gymnasium i Stockholm. Totalt har ca 250 lag deltagit i åtta regionala tävlingar. Av dessa gick 35 vidare till finalen i Nacka och tävlade om att bli Svenska Gymnasiemästare i Innovation.