Sparbanken Nord
![](https://ungforetagsamhet.se/sites/default/files/standard_media_images/carolina-sparbanken.png)
Ung Företagsamhet Norrbotten arrangerar tillsammans med Teknikens Hus ett Skolhackathon i Minecraft för andra året i rad. Skolhackathon i Minecraft är ett spännande koncept där eleverna får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. I år deltar 39 klasser från Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Luleå och Piteå. I Norrbotten är Sparbanken Nord med och finansierar projektet tillsammans med Boden Business Park.
Vi har pratat med Carolina Ström och Gun Wedin från Sparbanken Nord för att höra mer om deras verksamhet och varför de är med och finansierar Skolhackathon i Minecraft.
Vill ni berätta lite om er verksamhet och varför ni är med och stöttar Ung Företagsamhet och projektet Skolhackathon i Minecraft?
Vi är Sparbanken Nord, en av landets största fristående sparbanker. Att vi är fristående betyder att vi fattar alla våra beslut själva, här där vi finns. Det betyder också att vi har möjlighet att avsätta stor del av vår vinst till samhällsengagemang, till exempel till forskarprojekt, idrottsföreningar och UF. Och Skolhackaton förstås.
Vi har varit partner till Ung företagsamhet i många år, och vi är otroligt stolta över det viktiga arbete som de gör för länet. Att kunna bidra till att engagerade unga får möjlighet att lära sig entreprenörskap både genom arbetet i grundskolan och senare genom att driva eget företag ser vi som en investering i framtiden.
Skolhackaton i Minecraft är ju ett innovativt sätt att omsätta sina kunskaper i konkret handling i en miljö man redan känner till, och det måste vara en framgångsfaktor. Det ska bli oerhört spännande att se de olika bidragen.
Vad tycker ni om Ung Företagsamhet Norrbottens verksamhet och den satsning som görs mot grundskolan?
Det är verkligen bra! Vi hoppas att alla skolor verkligen anammar arbetssättet och det fina materialet som tagits fram. Det är viktigt att arbeta med entreprenörskap, ekonomi och samhällsfrågor tidigt för att skapa en känsla av att man kan påverka. Att våra barn och ungdomar känner delaktighet i samhällsfrågor är ju superviktigt, särskilt nu inför den omställning som Norrbotten står inför.
Vad har ni för förväntningar på projektet?
Vi hoppas att genomslaget blir stort ute i skolorna så det här blir återkommande. Vi hoppas också att eleverna känner att de får med sig ny kunskap om hur det är att bygga ett samhälle, och att lärarna upplever att projektet har varit givande.
De medverkande klasserna har under hösten arbetat med uppdraget att bygga ett drömsamhälle och har i år fokuserat lite extra på utmaningarna kring urbanisering. I ett inledande skede har eleverna arbetat med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle. Projektet avslutas med en regional tävling där de får visa upp sina bidrag för en jury. Gun Wedin från Sparbanken Nord kommer sitta med i juryn och ser fram emot att se vad alla duktiga elever skapat.
Ung Företagsamhet Norrbotten riktar ett stort tack till Sparbanken Nord som är med och möjliggör Skolhackathon i Minecraft.
Konceptet Skolhackathon i Minecraft är framtaget av Ung Företagsamhet Västernorrland, Technichus Science Center och Bron Innovation.