Hem / Nyheter & Event / Fyrbodal / Antalet UF-elever fortsätter öka
Vi ökar

Antalet UF-elever fortsätter öka

Registreringen för årets UF-företagare är stängd och vi ser en ökning med hela 11 procent sen förra året. Fler unga väljer att driva UF-företag i Fyrbodal och vi närmar oss rekordsiffror i regionen.

Hela 33 706 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2019/2020, en ökning med 7 procent jämfört med föregående läsår. I Fyrbodal ökar vi antalet UF-företagare med hela 11 procent! 838 UF-elever driver tillsammans 262 UF-företag på 17 gymnasieskolor i regionen. 

Årets siffror visar, precis som förra årets, att det är populärt att driva UF-företag på många högskoleförberedande program medan andelen UF-elever är fortsatt relativt låg på yrkesförberedande program.

– Det är glädjande att se att UF-företagandet ökar från år till år. Samtidigt är det viktigt att fler elever på fler program får möjlighet att prova sin företagsamhet och sin kreativitet. Till exempel elever på teoretiska och yrkesförberedande program som ska direkt ut i ett liv som företagare eller som anställda i småföretag. De borde givetvis få öva på sitt entreprenörskap inom ramen för sin skolgång, säger Josefin Ljungqvist.

Forskning visar att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer.

- Ung Företagsamhet gör skillnad. Inte bara för individen utan även för ett levande samhälle. Vi vill tacka alla våra samarbetspartners, skolor, elever och lärare för att vi tillsammans gör detta möjligt, säger Josefin Ljungqvist.

Läs mer om våra siffror här

 

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat över 450 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även med entreprenörskap i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

 

För mer information, kontakta:

Josefin Ljungqvist, Ung Företagsamhet Fyrbodal

Tel: 0735-302411 e-post: josefin.ljungqvist@ungforetagsamhet.se

 

För mer statistik klicka här
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.