Hem / Nyheter & Event / Fyrbodal / Including You UF - Årets UF-företag i Fyrbodal

Including You UF - Årets UF-företag i Fyrbodal

E-WEEK, det digitala evenemanget som i år ersatt den coronainställda UF-mässan, nådde sin kulmen torsdagen den 18 mars då vinnarna i de traditionella UF-tävlingarna korades vid en livesänd prisutdelning från teatern i Vänersborg. Including You UF från Birger Sjöberggymnasiet lade beslag på det allra finaste priset och får som ”Årets UF-företag” representera Fyrbodal vid SM i maj.

Årets UF-företag är Including You UF!

– Det är fantastiskt att se vad eleverna har åstadkommit under UF-året, med tanke på distansundervisning och Coronarestriktioner som försvårat kundkontakter, möjligheter att träffas och jobba tillsammans. Under E-WEEK har rekordmånga elever fått pitcha sina affärsidéer – digitalt – för våra jurygrupper och nivån har varit otroligt hög. Glädjande är att elevernas medvetenhet och kunskap kring hållbart företagande fortsätter öka även i år. Intresset från näringslivet att engagera sig för unga entreprenörer och UF-företagande har varit gott trots pandemin och många har gjort finfina insatser som rådgivare och jurymedlemmar under året, säger Johan Sandahl, regionchef på Ung Företagsamhet i Fyrbodal.

Including You UF var det UF-företag som knep det mest prestigefulla priset under den livesända prisutdelningen och kan nu titulera sig Årets UF-företag i Fyrbodal. UF-företagarna i Including You UF kommer från Birger Sjöberggymnasiet (i Vänersborg) där de läser Ekonomiprogrammet och har rutinerade UF-läraren Mari Johansson som lärare. Including You UF har skapat en kokbok som anpassats för att på ett tydligt, smidigt, roligt – men inte barnsligt – sätt ge även de med funktionsvariation samma möjlighet som andra att lyckas i köket. Besök gärna Including You UF i UF-gallerian.

Livesändningen leddes av Erik Torstensson med Oliver Bergwerf från UF som ”sidekick”, och under kvällen var Årets Säljare Ida Sjölander-Larsson (Fridagymnasiet, Vänersborg) , Årets UF-lärare Anna Blom Dagson (Folkuniversitetet, Trollhättan) och självklart: Including You UF med via länk och fick ta emot gratulationer. Prisutdelningen sändes direkt – öppen för alla – via TTELA och Bohusläningen.

I maj väntar SM för de UF-företag som lyckades allra bäst denna kväll och samtliga resultat från prisutdelningen hittar ni nedan:

 

Resultat E-WEEK 2021

Årets Lärare

Presenteras i samarbete med Lärarförbundet:

Anna Blom Dagson, Folkuniversitetets gymnasium, Trollhättan.

Motivering: "Årets UF-lärare har enligt sina elever kämpaglöd och stort engagemang, och läraren har arbetat målmedvetet med att ge fler elever möjlighet att driva UF-företag – på olika gymnasieprogram på skolan. Med stor erfarenhet i bagaget har Årets UF-lärare väglett nya kollegor i arbetet med UF-företagande vilket skapar goda förutsättningar för högkvalitativ UF-verksamhet även framöver."

 

Årets Vara

Presenteras i samarbete med Svenskt Näringsliv.

Första plats: Peppiga Praliner UF, Strömstad Gymnasium

Motivering: "Med ett genuint hantverk sätter produkten guldkant på vardagen för dig och dina nära och kära. Ett lyxigt och peppande företag med stor potential att växa"

Andra plats: Smarta Smulor, Fridagymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Med lyckade samarbeten och fin exponering bland annat på Youtube har företaget snabbt skapat stor framgång. Med fokus på minskat matsvinn och nya smakupplevelser har företaget tagit sin produkt till en ny nivå."

Tredje plats: Including You UF, Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Genom att identifiera ett behov i vardagen har företaget bidragit till att alla ska känna sig inkluderade. Med sitt unika upplägg skapar produkten matglädje från norr till söder."

 

Årets Startup

Presenteras i samarbete med Innovatum Science Park

Ensam vinnare: Including You UF, Birger Sjöberggymnasiet (Vbg)

Motivering: "Snygg pitch där man utvecklat en traditionell produkt genom pedagogiska metoder och verktyg mot en skalbar marknad. Det finns stor potential att skapa fler patenterade produkter inom varumärket. Ett starkt team som kompletterar varandra och som med rätt ingredienser och mått kan nå stor höjd."

 

Årets Tjänst

Presenteras i samarbete med JDG Revision & Redovisning

Första plats: SWORK UF, Uddevalla Gymnasieskola

Motivering: "UF-företaget har en fin balans mellan de visionära och realistiska idéerna och visar en stor potential i skalbarhet. På konsumentens villkor har detta UF-företag paketerat en lösning för att flytta över taktpinnen ifrån hantverkaren till beställaren. Gula sidorna möter Tinder och ger konsumenten möjlighet att swipa fram en true match på hantverkare i närområdet."

Andra plats: PinfärsktBröd UF, Fridagymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Genom prestation, samarbete och företagsamhet har detta UF-företaget skapat en lönsamhet. Tydlig profilering och med en stor organisk spridning levererar de en glädje varje lördagsmorgon. Stor potential och många framtidsplaner!"

Tredje plats: Reklamkartongen UF, Folkuniversitetet, Trollhättan

Motivering:"Detta UF-företaget har identifierat en ”vit fläck”, en potential för företagare att synas i hemmets lugna vrå som dessutom ger en lång exponeringstid. På ett snyggt sätt tillhandahåller man en ny marknadsföringskanal kopplat till en positiv upplevelse."

 

Årets Kooperativa UF-företag

Presenteras i samarbete med Coompanion

Första plats: Nature Design UF, Karlberggymnasiet, Åmål

Motivering: "Ett företag där beslut tas gemensamt och i demokratiska anda och kompetensen används på bästa sätt, trots svårigheter på grund av pandemin. De visar på ett bra samarbete både inom företaget och med företag i sin närhet."

Andra plats: Tea Smart UF, Fridagymnasiet, Vänersborg

Motivering:"Genom att ta tillvara på både ekologiska och sociala resurser, skapar de ett långsiktigt hållbart företagande."

Tredje plats: Calle & Dalle UF, Uddevalla Gymnasieskola

Motivering: "Företaget har skapat och paketerat en produkt som syftar till inkludering och visar på allas lika värde, både på kort och lång sikt.  Företaget är värderingsstyrt och drivs med tydligt inflytande och delaktighet, och vänder sig till flera målgrupper i samhället."

 

Årets Hantverkare

Presenteras i samarbete med Handelsbanken:

Första plats: Peppiga Praliner UF, Strömstad Gymnasium

Motivering "En gedigen tillverkningsprocess som har resulterat i lyxiga och njutningsbara godsaker. Exklusivt presenterat á la pepp!"

Andra plats: Smarta Smulor, Fridagymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Med erfarenhet från branschen har företaget förädlat och förfinat en lokal produkt. Resultatet blir fräscht förpackade smakrika smarta smulor."

Tredje plats: Nature Design UF, Karlberggymnasiet, Åmål

Motivering: "Av skogens spillmaterial tillverkar företaget hållbara och stilrena produkter. Ekonomisk och ekologisk ek blir nature design."

 

Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag

Presenteras i samarbete med Trollhättan Energi

Första plats: Smarta Smulor, Fridagymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Årets segrare har arbetat med ett produktkoncept som visar på hållbarhet hela vaägen. Fantastiskt att kunna förädla en produkt som annars skulle slängas."

Andra plats: Koster Herbs UF, Strömstad

Motivering: "På en andra plats kommer ett företag som på ett utomordentligt sätt blandat naturliga och lokala resurser och dessutom exkluderat palmolja i sin process. Presentationen är väl underbyggd och med en affärsidé som man är nyfiken att få se resultatet på i framtiden."

Tredje plats: Candlelicious UF, Folkuniversitetets gymnasium, Trollhättan

 Motivering: "En tredjeplats får ett företag som tagit vara på produktavfall och återproducerat. För att producera har man dessutom använt avfall för att gjuta nya produkter i - detta är hållbart!"

 

Årets Socialt Hållbara UF-företag

Presenteras i samarbete med Länsförsäkringar

Första plats: Including You UF, Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Motivering: "UF-företaget har i sin idé utgått från ett verkligt behov och skapat en produkt som är inkluderande och tillgänglig. Idén är genomtänkt från start till mål och är även skalbar – sett till sortiment, målgrupp och marknad. Genom smart och genomtänkt marknadsföring har UF-företaget dessutom lyckats nå ut brett. På ett pricksäkert sätt ger UF-företaget fler möjligheten att laga god mat."

Andra plats: Locally Made UF, Strömstad Gymnasium

Motivering: "UF-företaget har en unik affärsidé som är helt rätt i tiden. Trots att de är i startskedet ser vi stor potential och möjlighet till tillväxt. UF-företaget jobbar med hållbarhet i flera led och har förenklat mötet mellan lokala företagare och kunder."

Tredje plats: Regnbågsmuggen UF, Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

 Motivering: "Med bra marknadsföring och starka försäljningssiffror lyckas UF-företaget sälja en vardagsprodukt och samtidigt öppna upp för samtal kring allas lika värde."

 

Årets Innovation

Presenteras i samarbete med Almi

Första plats: Safe Pin UF, Drottning Blankas Gymnasieskola, Uddevalla

Motivering: "Bidraget ger lösning på ett reellt problem och kan både utifrån användaren, dess anhöriga och samhället i stort bidra till en ökad känsla av trygghet. Träffsäkert levererar företagarna argument och lösning för hur innovationen ska gå från prototyp till verklig produkt. Man har beaktat design och användarvänlighet, juridiska aspekter såväl som ekonomiska. Innovationen når särskild höjd när man på ett övertygande sätt lyckas kombinera digital app-lösning och existerande platstjänster med en nytänkande fysisk produkt. Stort grattis, SafePin Uf!"

Andra plats: Kopp Utan Dropp UF, Fridagymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Här får ett vanligt vardagsproblem en lösning genom en liten detalj som väsentligt förbättrat den traditionella muggen. Innovation sitter ofta i enkelheten, vilket dessa företagsamma UF-deltagare fångat. Dessutom har man adderat hållbarhetsaspekten och möjlighet till kundens egen ”personliga designtouch”. Grattis till er,  Kopp utan Dropp Uf." 

Tredje plats: SWORK UF, Uddevalla Gymnasieskola

Motivering: "Ett modernt tinder för företagare och privatpersoner som vill hitta varann – stöttas med företagarnas innovativa idè och höga ambitioner att nå ut i Europa. Med fokus på användarvänlighet kan produkten utan tvekan underlätta i marknadsföring och upphandlingsskeden för bägge parter. Bra jobbat, SWORK Uf!"

 

Årets Säljare

Presenteras i samarbete med Fritzéns Maskin

Första plats: Ida Sjölander Larsson, Smarta Smulor UF (Fridagymnasiet, Vänersborg)

Motivering: "Med bra frågeställningar och pricksäker behovsanalys lyckas säljaren fånga kundens intresse och nyfikenhet. Säljaren har mycket bra närvaro i kundsamtalet och kommer till avslut på ett briljant sätt."

Andra plats: Nora Kärnestedt, Including You UF
(Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg)

Motivering: "Med stor passion och brinnande engagemang presenterar säljaren en värdedriven produkt som inte bara löser utmaningar i vardagen utan också skapar ett mer inkluderande samhälle"

Tredje plats: Elin Dahl, Kopp utan Dropp UF
(Fridagymnasiet, Vänersborg)

Motivering: "Med en stark tro på sin produkt och en klar vision för sin affärsmodell förmedlar säljaren stort engagemang."

 

 

Årets UF-företag

Presenteras i samarbete med Swedbank

Första plats: Including You, Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Årets UF-företag har skapat en produkt som kommer att fylla ett tomrum i flera hem. Produktens egenskaper kommer att hjälpa kunderna i vardagen och underlätta de dagliga sysslorna på ett pedagogiskt sätt. Genom en medveten marknadsföring mot en tydlig kundgrupp har företaget lyckats sälja sin produkt med ett mycket gott resultat och även skapat en efterfrågan hos sponsorer att vara med i marknadsföringen. Företagets målsättning, utöver att ha en stark balansräkning är att alla ska känna sig INKLUDERADE."

Andra plats: Smarta Smulor, Fridagymnasiet, Vänersborg

Motivering: "Med systematik och utpräglat kundfokus har teamet bakom detta företag både skapat och vidareutvecklat en produkt som redan blivit en succé på marknaden. Företagarna har bevisat att det går att kombinera hållbarhetsfrågor med lönsamhet och de har hittat nya kanaler för att nå ut till sina potentiella kunder. De har genererat kompletterande intäkter som kan användas för att utveckla bolaget. Med gott samarbete såväl inom gruppen som med företagets viktigaste leverantörer har man lagt grunden för en affärsidé som kan nå hur långt som helst."

Tredje plats: Gränsspel UF, Strömstad Gymnasium

Motivering: "En produkt som passar väl in i rådande pandemitider. En produkt som är både underhållande, social, lokal o ”digitallös”. En produkt som har krävt en stor nypa fantasirikedom hos detta UF företag. En produkt som gjorts utefter hållbarhetstänk och som går hem hos både gammal som ung, svensk som norsk och inte minst om du rör dig i vackra Bohusläns norra trakter och där vill lära mer."

 

 

Ytterligare information:

Kontakt:

Johan Sandahl, regionchef Ung Företagsamhet, Fyrbodal

Tel: 0706301467

 e-post: johan.sandahl@ungforetagsamhet.se

 

UF-företagande läsåret 2020/2021 i korthet

• Läsåret 2020/2021 driver 34 676 gymnasieelever UF-företag i Sverige. Av dessa finns 910 i Fyrbodal.

• 910 UF-elever är nytt rekord för UF Fyrbodal.

• UF-företagande bedrivs på 601 gymnasieskolor i Sverige och 19 skolor i Fyrbodal.

• 45 UF-lärare är i år engagerade i Fyrbodal.

• Programmen i Fyrbodal där flesta UF-elever finns är: ekonomiprogrammet, teknikprogrammet och handel- och administrationsprogrammet.

 

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Vi erbjuder lärare utbildning och vägledning. Eleverna utvecklar sin kreativitet, företagsamhet och kunskap om företagande, genom en kombination av praktik och teori. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan, där erbjuder vi tre läromedel; Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 120 anställda i hela landet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.