Hem / Nyheter & Event / Fyrbodal / Ny samarbetsmodell för skola-näringsliv

Ny samarbetsmodell för skola-näringsliv

Vi startade Interreg-projektet Unga Möjligheter 2020 och målet med projektet var att skapa förutsättningar för ett ökat och hållbart samarbete mellan skola och näringsliv. Vi har under projektets gång tillsammans med våra kollegor i Ungt Entreprenörskap Viken, UF-lärare och nätverksföretag utvecklat en modell – där syftet är att höja kvalitén i UF-företagen, genom goda kontakter i näringslivet och inte minst: synliggöra det lokala näringslivets möjligheter till intressanta anställningar och jobb i framtiden.

UNGA MÖJLIGHETER:  Samverkan skola-näringsliv skapar möjligheter för unga!

Vi har under projektperioden utvecklat en modell för samverkan mellan UF-företag och näringsliv för att få en bättre kvalité och struktur på detta viktiga arbete. Modellen har som syfte att rusta UF-företagare för framtiden genom att ge dem inblick i vilka möjligheter som det lokala näringslivet erbjuder, hur de kan påverka och utveckla sin egen framtid och skaffa sig kontakter i näringslivet. Modellen är anpassad till de tre målgrupperna lärare, nätverksföretag och UF-medarbetare. En av de slutsatser som dragits i projektet är att samarbeten mellan skola och näringslivet ofta blir personbundna - och därmed sårbara för personalförändringar på företag eller skola. Därför är det viktigt med en enkel modell/avtal som både företag, skolans ledning och läraren kan arbeta utifrån och som håller samverkan vid liv, oavsett personalförändringar. 
Nätverksföretag och UF-företag

Modell för samverkan skola-näringsliv

Här hittar du modellen med de olika inriktningarna (På svenska och norsk.). Modellen är ett förslag på hur ett strukturerat samarbete mellan skolor och näringsliv kan organiseras. Pdf-filerna nedan är nedladdningsbara (och Avtal-filen är efter nedladdning en skrivbar Pdf-fil).

Modell - UF-lärare
Syftet med denna arbetsmetod är att visa hur man kan skapa ett varaktigt samarbete mellan UF-elever/lärare, skola och näringsliv. Ladda ner => Modellbeskrivning för UF-lärare

Norsk version => Modellbeskrivning UE lærer

Modell - Nätverksföretag
Syftet med samverkan är att höja kvaliteten på UF-företagen genom goda kontakter i näringslivet, och inte minst: synliggöra det lokala näringslivets möjligheter att erbjuda intressanta anställningar och jobb i framtiden. Ladda ner => Modellbeskrivning för nätverksföretag.

Norsk version => Modellbeskrivning Næringsliv

Modell - UF-medarbetare
Här följer modellbeskrivningen för UF-medarbetare så Unga Möjligheter-modellen lätt kan användas på många ställen i Sverige och Norge. Ladda ner => Modellbeskrivning för UF-medarbetare

Norsk version => Modellbeskrivning UE rådgiver (Norsk version kommer inom kort)

Modell – Avtal
Syftet med detta kontrakt är att samordna de resurser som finns hos Ung Företagsamhet, nätverksföretag och skola, genom att systematiskt arbeta med gemensamma mål och aktiviteter som är gemensamt framtagna. Ladda ner => Avtal mellan deltagande parter

Norsk version => Kontrakt mellom skole og UE

Målet med projektet är att skapa förutsättningar för ett ökat, långsiktigt och hållbart samarbete mellan skola och näringsliv.
Citat elev

Nedan hittar du filmer som spelats in under projektet. Dessa kan du använda i klassrummen för att ge eleverna konkret inblick i hur näringsliv/arbetsliv ser på arbetsmarknad, kompetens och möjligheter i närområdet. Känner du till alla företag nedan? 

Vilken arbetskraft behövs i framtiden - Möt Bengtsfors näringslivsutvecklare Jeanette 

Spännande möjligheter där du bor! - Möt Jill Stor, näringslivschef i Vänersborg.

Möt Unga Möjligheter i Östfold

Nätverksföretaget Baldersnäs Herrgård och hotellchef Malin Ljungqvist.

Nätverksföretaget Brålanda Industri AB och entreprenör och företagsledare Leif Broberg

Nätverksföretaget Norautron och VD Martin Röing.

Nätverksföretaget Ernex

 Vi tackar alla finansiärer, företag, kommuner, skolor, lärare och elever för förtroendet! 

VGR

 

Tack till nätverksföretag

Bild borttagen.

Projektledare Sverige:

Ung Företagsamhet Linn Fritzwik

linn.fritzwik@ungforetagsamhet.se

+46 733298936

 

Projektleder Norge:

Ungt Entreprenørskap Sille Solberg

sille.solberg@ue.no

+47 41640415

logga Unga Mojligheter

 

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.