Hem / Nyheter & Event / Göteborg / 2905 elever driver UF-företag i Göteborgsregionen

2905 elever driver UF-företag i Göteborgsregionen

Antalet elever som driver UF-företag i Göteborgsregionen minskar läsåret 2022/23 visar ny statistik från Ung Företagsamhet (UF). Fler bör få chansen att starta ett UF-företag, säger Isabelle Svahn, Tf Regionchef Ung Företagsamhet Göteborg.

Idag släpper Ung Företagsamhet ny statistik som visar att 2905 gymnasieelever driver UF-företag i Göteborgsregionen under innevarande läsår 2022/23. Det är en minskning med 155 elever eller 5 procent, sedan förra året. Framför allt minskar UF-företagandet på program som Hantverks- och Estetiska programmet, med 76 respektive 43 elever. Däremot ökar UF-företagandet på El- och Energiprogrammet och på Gymnasiesärskolan som ökar med över 1000%.

–  De sjunkande siffrorna behöver vändas. Fler unga behöver få chansen att starta ett UF-företag och främja näringslivet, inte minst i Göteborg. - Entreprenörskap är en kompetens som stärker ungas livschanser och därigenom bidrar till ett bättre samhälle. Därför är det viktigt att politiker, kommun och näringslivet i Göteborg verkligen prioriterar den här frågan och gör satsningar på de unga, säger Isabelle Svahn, Tf Regionchef Ung Företagsamhet Göteborg.

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom samarbetsförmåga, problemlösning, initiativrikedom och kreativitet. Erfarenheterna har eleverna också nytta av i framtida arbetsliv oavsett vilken bransch de väljer att jobba i, som företagare och som anställda.

Forskning visar också stora fördelar i det fortsatta livet för de elever som driver UF-företag under sin skolgång, bland annat att de i större utsträckning startar eget företag, har färre arbetslöshetsdagar och tjänar bättre. - Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord stor skillnad, både för individen och för samhället, betonar Isabelle.

– Vi är övertygade om att ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförbättring. Vi jobbar för att alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet under sin skolgång. Det vinner både de unga och samhället på, avslutar Isabelle.

Tabell över antalet UF-företagare, samt jämförelse med föregående år.

Tabell över antalet UF-företagare, samt jämförelse mot föregående år

 

För mer information, kontakta:

Isabelle Svahn, Tf Regionchef Ung Företagsamhet Göteborg  |  Tel: 031-387 04 08  | 
E-post:Isabelle.svahn@ungforetagsamhet.se

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat över en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 150 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.