Hem / Nyheter & Event / Göteborg / Guldregn över Göteborg under SM 2023!

Guldregn över Göteborg under SM 2023!

Av dryga 11 000 UF-företag i Sverige är SOBB UF från GÖTEBORG bäst! Det stod klart sent under onsdagskvällen då vinnaren av det mest prestigefyllda priset "Årets UF-företag" avgjordes. SM-guld gick även till Childful UF i kategorin "Årets Socialt hållbara UF-företag" och Göstas Fond UF kammade hem guldet i "Årets hantverkare" och är helt klart bäst i Sverige på hantverk!

Ung Företagsamhet Göteborg gjorde sitt bästa SM någonsin!

Sobb UF stod som segrare sent i onsdags kväll. I juli åker de till EM i Istanbul och skall försvara Sveriges färger och ta med även ett EM-guld hem till Göteborg. Senast Göteborgsregionen hade ett UF-företag som kvalificerat sig till EM för unga entreprenörer var 1997.

- Jag är så otroligt stolt över vad Sobb UF har presterat och dom är helt klart värda vinsten i Årets UF-företag. Med deras tjänst hjälper dom inte bara ungdomar utan även företag att hitta rätt kompetens – denna tjänst är precis vad näringslivet behöver i och med den ständiga debatten om kompetensförsörjning. Nu laddar vi om och hoppas vi kan ta hem EM-guldet till Göteborg och Sverige, säger Sofia Lundahl, regionchef Ung Företagsamhet Göteborg.

Det var inte bara SOBB UF från Kitas Gymnasium som kommer hem till Göteborg med guldet. Både Childful UF och Göstas Fond UF kammade hem SM guldet. Båda två från Göteborgs Högre Samskola. Av två UF-företag på SM kom båda hem med guld i sina respektive kategorier.

Vi har fantastiska elever som verkligen slitit med sina UF företag. Göstas fond och Childful och är så välförtjänta av sina guldplaceringar. Precis som Göteborgsteamet i stort har de också stöttat och hejat på varandra, visat nyfikenhet, ödmjukhet och driv, och tagit sig igenom stora och små kriser med bravur. De kommer att få berätta om sina erfarenheter för skolans kommande UF- elever, och är med om att fortsätta bygga och bibehålla Samskolans fina och framgångsrika UF- tradition, säger Louise Hintze, UF-lärare på Göteborgs Högre Samskola, om SM-guldet och bragden med de båda UF-företagen.

 

Årets hantverkare

Göstas Fond UF

Vinnare: Göstas Fond UF, Göteborg, Göteborgs Högre Samskola gy. (Maja Larsson, Noah Alholt, William Voldseth, Hanna Medin, Thea Erlandsson)

Vinnarcitat: ”Det känns jättebra och betyder mycket. Vi har kämpat och lagt ner mycket tid och det här är ett kvitto på att tid vi har lagt ner. Det är också ett kvitto på att tiden vi har lagt ner på att nå kvalitet har lönat sig. Nu siktar vi framåt, vi planerar att starta ett aktiebolag och tittar på lösningar för att öka produktionen”.

Motivering: ”Juryns pris för Bästa Hantverkare går till ett företag som byggt sin verksamhet på följande ingredienser: - 100% dedikerat hårt arbete, - 65% sömnbrist under långa produktionsnätter,
- 100% matkärlek, - 50% märgben, och slutligen - 100% högskalig produktion och försäljning. Detta företag har visat på en hög grad av professionalism och har skapat en produkt i absoluta toppklass. För att avsluta med med ett göteborgskämt passande den Amerikanska bank som vi på Citibank är - we are fond of Göstas! Årets pris för Bästa Hantverkare går till GÖSTAS FOND UF!

Göstas Fond UF tog dessutom hem andrapris (!) i kategorin Årets UF-företag. STORT grattis till det säger vi!

 

Årets socialt hållbara UF-företag

Childful UF

Vinnare: Childful UF, Göteborg, Göteborgs Högre Samskola gy. (Amanda Olsson, Amelia Olofsson, Matilda Attefors, Zid Engdahl)

Vinnarcitat: "Det känns helt underbart. Ett kvitto på att vi har gjort något bra. Vi har kämpat så länge med att ta fram det här spelet. Det var viktigt och självklart att jobba med social hållbarhet när vi startade UF-företaget. I framtiden vill vi driva företaget vidare, och till fler länder. Vi vill göra skillnad."

Motivering: ”Det vinnande företaget har identifierat ett tydligt gap och efterfrågan på marknaden. De har arbetat innovativt, kreativt och ambitiöst. På ett lekfullt sätt har de ökat medvetenheten hos barn kring deras rättigheter. Att lära sig något så viktigt har aldrig varit så kul. Vinnaren är Childful UF. ”

Årets UF-företag

SOBB UF

Vinnare: SOBB UF, Göteborg/Fyrbodal, Kitas gymnasium/Uddevalla gymnasieskola (Kristian Westfeldt, Taufeeq Saleh, Viktor Karlsson             

Vinnarcitat: "Det känns obeskrivligt. Vi har träffat så ånga UF-företag och människor som vi inspirerats av så att vinna är en stor ära. Vi såg att företagen på västkusten hade svårt att få in tillräckligt med ungdomar och många jobb får man via kontakter, så därför ville vi länka samman företagen med ungdomarna. Det är flera som fått jobb genom appen så det är kul att se att den fungerar.

Motivering: ” Bland drygt 12 000 starka bidrag har det vinnande teamet tagit juryn med storm genom sin ödmjuka framtoning, företagsamhet och tydliga framåtanda. Företaget har stött på stora motgångar under UF-året, men lyckas vända dessa till lärdomar som utvecklat dem som både team och företag. Med en helt egenutvecklad produkt tar företaget hand om det värdefullaste vi har – vårt unga humankapital. Med en affärsidé som löser ett verkligt problem, samt en tydlig målgrupp, kommer företaget bidra till att främja psykisk hälsa och motverka kriminalitet. Säsongsarbetet är definitivt här för att stanna, allt för att öka möjligheterna för alla som vill att få sitt första jobb. Stort grattis, årets UF-företag SOBB!

 

Göteborg tog hem pris i följande kategorier:
1:a Årets UF-företag - SOBB UF
1:a Årets Socialt hållbara UF-företag - Childful UF
1:a Årets unga ledare - Taufeeq Saleh
1:a Årets hantverkare - Göstas Fond UF
2:a Årets UF-företag - Göstas Fond UF
2:a Årets innovation - Bladely UF

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.