Hem / Nyheter & Event / Göteborg / Rekordmånga ungdomar i Göteborg väljer att driva företag på gymnasiet

Rekordmånga ungdomar i Göteborg väljer att driva företag på gymnasiet

Antalet gymnasieelever i Göteborgsregionen som väljer att starta UF-företag* slår alla rekord. I år driver hela 3060 elever UF-företag, vilket motsvarar ungefär 30 % av hela årskullen. Antalet har ökat stadigt de senaste åren. Sofia Lundahl, regionchef på Ung Företagsamhet i Göteborgsregionen, menar att den positiva attityden kring entreprenörskap och företagande har bidragit till rekordsiffran för läsåret 2021/2022.

– Entreprenörskap har blivit mer självklart även på natur- och teknikprogrammen, vilket är roligt då Göteborg som techstad har en stor efterfrågan på entreprenöriella företagsledare och medarbetare. Forskning visar stora fördelar i det fortsatta livet för de elever som driver UF-företag under sin skolgång, bland annat att de i större utsträckning startar eget företag och ser entreprenörskap som en naturlig yrkesväg. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord stor skillnad, både för individen och för samhället, betonar Sofia.

Många vill bidra till samhället efter pandemin

En trend som Sofia Lundahl ser just nu är att allt fler UF-företagare anpassar sin affärsidé till att hjälpa Göteborg och dess invånare tillbaka till vardagen efter pandemin. En av dem är Amin Al Qatanani från I am in UF som går naturvetenskapsprogrammet på Angeredsgymnasiet. Genom att matcha privatpersoner med föreningslivsorganisationer och företag hoppas han kunna bidra till att fler hittar tillbaka till arbetet och skapar en mer meningsfull fritid.

Bristen på föreningsliv och engagemang bland unga i så kallade "utsatta" områden är extra påtaglig efter pandemin. Då föreningslivet i allmänhet ger en bättre uppväxt riskerar dessa unga gå miste om värdefull erfarenhet och inskolning i demokratiska beslutsprocesser. Vi ser också stora skillnader när det gäller att komma in på arbetsmarknaden och skaffa ett fungerande arbetsnätverk, säger Amin Al Qatanani, VD I am in UF.

Den 24 mars 2022 genomförs den årliga UF-mässan på Svenska Mässan. Göteborg har också värdskapet 2022 för SM i Ung Företagsamhet, 24-25 maj, även denna på Svenska Mässan.

Amin Al Qatanani, VD I am in UF
Amin Al Qatanani, VD I am in UF

 

*Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. UF-året innehåller fem obligatoriska moment och eleverna har stöd under resan av såväl specialutbildade UF-lärare som av organisationen Ung Företagsamhet.

UF-företagande läsåret 2021/2022 i siffror:
• Läsåret 2021/2022 driver 36 273 gymnasieelever UF-företag i Sverige. Av dessa är 3060 i Göteborg.
• Antalet UF-företagare i Göteborg har ökat med 10 procent sedan läsåret 202/2021.
• UF-företagande bedrivs på 612 gymnasieskolor i Sverige och 48 skolor i Göteborg.
• 128 UF-lärare är i år engagerade i Göteborg.
• Programmen i Göteborg där UF-företagande ökar mest är: teknikprogrammet, naturprogrammet och samhällsprogrammet

 

För mer information, kontakta:
Julia Roempke, Kommunikation Ung Företagsamhet Göteborgsregionen
julia.roempke@ungforetagsamhet.se, 076-321 53 53

Sofia Lundahl, Regionchef Ung Företagsamhet Göteborgsregionen
sofia.lundahl@ungforetagsamhet.se, 031-387 04 04

 

Om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat över en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.