Hem / Nyheter & Event / Göteborg / Sveriges bästa UF-lärare 2022 finns i Göteborg

Sveriges bästa UF-lärare 2022 finns i Göteborg

23-24 maj gick SM i Ung Företagsamhet av stapeln i Göteborg och det stod då klart att Sveriges bästa UF-lärare 2022 fanns att hitta på hemmaplan. Bella Gillenäng vann den åtråvärda titeln i hård konkurrens med lika engagerade och dedikerade UF-lärare från UF Sveriges övriga 23 regioner.

Det var en märkbart rörd Bella Gillenäng som under SMs avslutande galamiddag fick ta emot priset som Sveriges bästa UF-lärare. Bella arbetar på gymnasieskolan Mimers Hus där uppemot 50 % av alla elever i årskurs 3 driver UF-företag – en siffra som imponerar. Genomsnittet i såväl Göteborgsregionen som på nationellt plan är ca en tredjedel.

-       När jag började var det bara två klasser. Men jag försöker smitta andra med mitt engagemang, det är min mission, säger Bella Gillenäng i en intervju i samband med prisutdelningen.

Bellas bedrifter lämnar ingen oberörd. Med en skolledning som stöttar och elever som bedyrar Bellas insatser, blev juryn övertygad. Under Bellas 30-åriga lärarkarriär har de senaste 24 åren innefattat Ung Företagsamhets utbildningsprocess som en del av utbildningen.

-       När augusti kommer ser man alla nyfikna, osäkra ungdomar. När deras UF-resa är över är de unga vuxna som har förstått hur det är att ta ansvar, samarbeta och leva under stress. Det är väldigt stor skillnad på de ungdomar som förbereds på detta sätt och de som inte gör det, förklarar Bella och konstaterar att de framför allt brukar komma underfund med vilka de själva är.

Ung Företagsamhet Göteborg är förstås stolta över Bellas utmärkelse, men ändå inte speciellt förvånade.

-       Bellas engagemang är äkta och kommer från en hjärtlig övertygelse om att hon på detta sätt ger eleverna en grundmurad kunskap och trygghet i det kommande arbetslivet, oavsett om elevernas fortsatta karriär bygger på eget entreprenörskap eller som anställda i driftiga bolag. Bella ger verkligen sinnebilden av den samhällsförbättring som vi på UF syftar till, konstaterar Isabelle Svahn, regionchef på Ung Företagsamhet Göteborg.

 

Kontakt

För mer information, kontakta gärna regionchef Isabelle Svahn, tel 070-039 31 62 eller e-mail isabelle.svahn@ungforetagsamhet.se

 

 

UF-företagande läsåret 2020/2021 i korthet

-       Läsåret 2021/2021 driver 36 273 gymnasieelever UF-företag i Sverige. Av dessa är 3060 i Göteborg – en ökning med 10 % sen föregående läsår.

-       UF-företagande bedrivs på 612 gymnasieskolor i Sverige och 48 skolor i Göteborg.

-       128 UF-lärare är i år engagerade i Göteborg.

 

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022. Sedan 1980 har vi utbildat över 520 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 130 anställda i hela landet. Verksamheten finansieras med hjälp av såväl offentliga medel som det privata näringslivet.

 

Alla pristagare från Göteborg:

 

  • 1:a pris Årets UF-lärare - Bella Gillenäng, Mimers Hus Gymnasium 
  • 1:a pris UF till AB - Tilda Wissmar, Gottlery 
  • 2:a pris Årets UF-företag - SeaToTree UF, Samskolan
  • 2:a pris Årets Hantverkare - SeaToTree UF, Samskolan
  • 2:a pris FedEx Access Award - SeaToTree UF, Samskolan
  • 2:a Årets Tjänst - Z Recruitment UF, Samskolan
  • 2:a Årets Socialt Hållbara UF-företag - På Tal Om Ideal UF, Samskolan
  • 2:a Årets Hållbara UF-företag - Swool UF, Samskolan

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.