UF-alumn, Muna Idow
Från ett liv på flykt utan skolgång till ett eget företag med flera anställda, universitetsstudier och att prisas av kungen. Nu vill Muna Idow i Göteborg fortsätta jobba för att bryta utanförskap, bidra till bättre integration och vara en inspirerande förebild - ett arbete som startade med hennes UF-företag.
Kan hon så kan jag. Muna Idow minns tydligt när hon såg en lärare med invandrarbakgrund på skolan och blev inspirerad – att hon “också kunde bli något” och drömde om att läsa på universitet inom tio år. Ett blygsamt mål skulle det visa sig.
Men då hade hon som 17-åring nyligen kommit till Sverige efter en barndom på flykt i Afrika med knappt någon skolgång förutom koranskola, sedan hennes pappa vägrat ta ett politiskt uppdrag i Somalia. Pappan fick efter en tid uppehållstillstånd i Sverige, men det dröjde flera år innan Muna, hennes mamma och syskon fick samma besked och familjen kunde återförenas i Göteborg. En stor omställning - men Muna triggades också av att ”ta till vara på alla möjligheter”.
- Där jag kommer ifrån är det oftast männen som prioriteras. Även om mina föräldrar alltid har varit måna om att jag och mina syskon ska utbilda oss har vi inte haft råd eller möjlighet innan vi kom hit. Men här var det många som trodde på mig och mina syskon och stöttade. Många tyckte jag ställde för höga krav på mig själv men det motiverade mig mer, säger Muna.
Så på två år lärde hon sig svenska och läste in alla grundskoleämnen för att skaffa sig gymnasiebehörighet. Ett av de stora hindren: att simma 200 meter, ett krav för idrottsbetyget. För trots att hon älskar vatten hade hon aldrig fått chansen att lära sig simma, vilket är vanligt i afrikanska länder enligt henne. Men det skulle inte få stoppa henne. Hon knallade helt enkelt ner till en simhall på en kväll bara för kvinnor och hoppade i – och lärde sig själv att simma.
Startade som UF-företag
När hon sedan på gymnasiet fick chansen att starta ett UF-företag, där elever startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår, tog hon sin kärlek till vattnet vidare och startade en simskola för vuxna med utländsk bakgrund. Det blev väldigt lyckat och hon valde sedan att driva UF-företaget Mermaid simskola vidare som ett riktigt företag efter studenten från Angeredsgymnasiet. Idag har hon fem anställda och de håller lektioner för vuxna och även för barn på flera platser i Göteborg.
JAG VILL GE DEN MÖJLIGHETEN JAG HAR FÅTT TILL ANDRA MÄNNISKOR
- Vi har en annan målgrupp och samhällsperspektiv än andra simskolor. Vi vill bygga upp en stark, hållbar simkultur där ingen människa ska behöva känna skam över okunskap i vattnet. Många av de som inte kan simma har utrikesfödda föräldrar. Men även när barn lärt sig simma är det viktigt att föräldrarna också kan det för att de ska fortsätta öva och inte bli osäkra, annars blir det en ond cirkel. Simkunnighet är en färskvara.
- Det är många som har fått börja på Komvux för att de inte kan simma och sedan inte orkat gå klart där. De har fått ge upp sina drömmar på grund av det och jag vill ge den möjligheten jag har fått till andra människor.
Att få testa att driva företag under gymnasiet har påverkat henne mycket och hon är även styrelseledamot i Ung Företagsamhet Göteborg.
- Jag har gått från en blyg tjej som inte vågade prata inför klassen som inte vågat tro på universitetet till att prata inför 1 000 personer med stolthet och att vara en entreprenör. Det hade jag inte kunnat drömma om utan Ung Företagsamhet. Entreprenör var ett ord som skrämde, bilden av en rik man i 30-40-årsåldern med mycket erfarenhet. Inte en ung invandrartjej som inte gått i skolan i hemlandet.
Prisats flera gånger om
Bara sju år efter hon kom till Sverige har hon, förutom företaget, även påbörjat socionomstudier på universitet. De har däremot pausats tillfälligt för att satsa fullt ut på simskolan, men hon planerar att plugga juridik i framtiden också. Dessutom har hon hyllats flera gånger om för sina insatser, och utsetts till bland annat ”Årets unga entreprenör”, “Årets lokala hjälte”, “Årets resa” och ”Årets förebild, samhällsentreprenör”. Förra året fick hon även ta emot det kungliga Kompassrosstipendiet från Kung Carl XVI Gustaf. Stipendiet, på 50 000 kronor, delas ut till unga ledare under 25 år som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft.
Nu vill hon inspirera andra, framför allt att fler kvinnor med utländskt ursprung eller nyanlända vågar ta steget fram och bli ledare.
- Jag vill visa att alla kan lyckas oavsett bakgrund. Jag vill inspirera och vara en förebild för till exempel muslimska kvinnor att inte se slöjan som ett hinder. Det kommer alltid att komma motgångar och jag kommer alltid möta hatare, men det går att komma över det och använda det som motivation.