Hem / Nyheter & Event / Gotland / Receptet till framgång
Gotland

Receptet till framgång

Våren är här och snart är det dags för årets årskurs tre elever på gymnasiet att ta studenten. En spännande men oviss framtid väntar. 44 procent tar med sig erfarenheter som kan göra framtiden ljusare. De elever som får driva UF-företag under sin skolgång visar sig få högre lön, ha färre arbetslöshetsdagar och är i större utsträckning benägna att starta eget.

Det är nog många studenter som just nu undrar om den ljusnande framtiden verkligen är deras. De lämnar gymnasiet i en tid när varsel och permitteringar nått rekordnivåer, och konkurserna blir fler och fler. En mörknande framtid kanske känns trolig. Då är det som viktigast att tänka framåt, och rusta våra unga, och i dessa tider är entreprenörskap viktigare än någonsin. Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag, företag som idag är hårt prövade och utsatta men som är en förutsättning för att säkra sysselsättning och välfärd på lång sikt.

Intresset för företagande ökar bland ungdomarna på Gotland och att tänka lokalt och hållbart från både miljö- och socialt perspektiv är något som speglar årets affärsidéer. UF-eleverna vill vara med och bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle.   

Ung Företagsamhet på Gotland jobbar långsiktigt med att flera ungdomar ska få möjligheten att driva UF-företag på gymnasiet som i förlängningen leder till ökad tillväxt och fler jobbmöjligheter. Gotland har högt genomslag (andel elever som driver UF-företag) i Sverige och det ökar för varje år. Fler och Fler elever på Gotlands gymnasieskolor väljer att driva UF-företag men det är långt ifrån alla som får möjligheten att läsa entreprenörskap under sin gymnasiegång.

- Målet är såklart att så många som möjligt ska få möjligheten att jobba med entreprenörskap i skolan för oavsett mål i livet är företagsamhet receptet till framgång, Nicoline Roswall – t.f. regionchef Ung Företagsamhet på Gotland.

- I det föränderliga samhället vi befinner oss i är jag övertygad om att lärdomarna UF-studenterna tar med sig ut i arbetslivet kommer göra stor skillnad framåt. Vi ser fram emot att se vilka positiva effekter det här innebär för Gotlands framtida näringsliv, Nicoline Roswall, t.f. regionchef Ung Företagsamhet på Gotland.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.