Hem / Nyheter & Event / Gotland / Skolhackathon drar igång på Gotland

Skolhackathon drar igång på Gotland

Skolhackathon är ett spännande koncept där eleverna får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. Hackathonet inleds i augusti och avslutas med ett regionalt event i november där vinnande klasser går vidare till storregionala finalen i december.

Under hösten 2022 har mellanstadieelever i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Skaraborg och Gotland chans att delta i ett skolhackathon och därigenom arbeta med samhällsutveckling med Minecraft Education som undervisningsverktyg.

Under åtta veckor får eleverna ett klassuppdrag som består av att bygga en gemensam värld i Minecraft Education utifrån ett specifikt tema. I slutet av dessa åtta veckor presenterar alla grupper sina arbeten för klassen. På ett demokratiskt sätt röstar klassen sedan fram en grupp som får representera klassen vid det regionala skolhackathonet. Vinnaren här får tävla mot grupper från hela Sverige.

På Gotland är det här ett pilotår där vi för första gången genomför det framgångsrika konceptet Skolhackathon. Inför uppstart är ca 250 elever anmälda och det blir 11 olika skolor som deltar. I samband med projektet erhåller varje deltagande klass ett gratis läromedel, Vårt Samhälle, som de ska arbeta med under dessa åtta veckor.

Eleverna får genom projektet öva på att arbeta i grupp, finna lösningar och lära sig att presentera sin idé under lättsamma förhållanden med mycket positiv anda. Samtidigt får grundskolepedagogerna tillgång till utbildningsmaterial som såklart ska användas under processens gång, men även ytterligare medel som erbjuds via Ung Företagsamhet som pedagogen kan använda sig av vidare i sin dagliga undervisning utanför Skolhackathon.

Vill du veta mer om Skolhackathon på Gotland? Kontakta UF-kontoret på Gotland, du hittar vår kontaktinfo nedan.

Se klipp och artiklar här
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.