Hem / Nyheter & Event / Gotland / Ung Företagsamhet bidrar till ökad jämställdhet

Ung Företagsamhet bidrar till ökad jämställdhet

Visste du att UF-företag är mer jämställda än företag inom näringslivet? Det visar ny statistik från Ung Företagsamhet.

I år är det rekordmånga gymnasieelever som startar och driver UF-företag i Sverige, 37 054 elever, där andelen kvinnor/män är jämnt fördelat (47/53 %).  Av Sveriges cirka 500 000 företagare är omkring var tredje kvinna enligt Ekonomifakta. Nästan 5 av 10 chefer i UF-företagen (med titel vd eller företagsledare) är kvinnor (46 %) medan motsvarande siffra för det privata näringslivet enligt SCB, (Statistiska centralbyrån) är drygt 3 av 10 (32 %).

Men det är inte bara på chefspositioner som UF-företagande har en positiv påverkan för jämställdheten.

Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta företag än de som inte fått samma möjlighet och att tidigare UF-företagare har 44 procent högre sannolikhet att bli chefer.

Forskning visar också att tjejer och kvinnor utvecklas mer än pojkar och män när de får utbildning i entreprenörskap, exempelvis kring egenskaper som att nätverka och finansiell kunskap, vilket tidigare setts som hinder för kvinnligt entreprenörskap.

Ung Företagsamhet bidrar alltså till ökad jämställdhet och en positiv samhällsutveckling. Tack alla som gör vårt arbete möjligt.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.