Hem / Nyheter & Event / Gotland / Ung Företagsamhet kan vinna Svenska Jämställdhetspriset 2024

Ung Företagsamhet kan vinna Svenska Jämställdhetspriset 2024

Ung Företagsamhet är nominerat till Svenska Jämställdhetspriset 2024. Det prestigefyllda priset delas ut till en aktör som bidragit till ett mer jämställt samhälle.

Det är Forum Jämställdhet som står bakom Svenska Jämställdhetspriset, som årligen delas ut till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Priset är ett av de främsta erkännanden inom jämställdhet i Sverige. Syftet är att uppmärksamma, belöna och sprida goda jämställdhetsinsatser och höja statusen på jämställdhet som politik- och kompetensområde.

Nu står det klart att den ideella utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet är en av de nominerade till Svenska Jämställdhetspriset 2024. Ung Företagsamhet, som har utbildat unga i entreprenörskap sedan 1980, bidrar på flera sätt att öka jämställdheten i samhället.

  • Av rekordmånga gymnasieelever som startade UF-företag i Sverige förra läsåret, 37 054 elever, var andelen kvinnor/män jämnt fördelat (47/53 %). Av Sveriges cirka 500 000 företagare är bara omkring var tredje kvinna enligt Ekonomifakta. Genom UF-året får eleverna både färdigheter och självförtroende att bli företagsledare.
  • Nästan 5 av 10 chefer i UF-företagen (med titel vd eller företagsledare) var kvinnor (46 %) medan motsvarande siffra för det privata näringslivet enligt SCB, (Statistiska centralbyrån) är drygt 3 av 10 (32 %).
  • I mixade UF-företag, med både killar och tjejer, var dessutom 55 procent av företagsledarna/vd kvinnor.
  • Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta aktiebolag än de som inte fått samma möjlighet och att tidigare UF-företagare har 44 procent högre sannolikhet att bli chefer.
  • Forskning visar också att tjejer och kvinnor utvecklas mer än pojkar och män när de får utbildning i entreprenörskap, exempelvis kring egenskaper som att nätverka och finansiell kunskap, vilket tidigare setts som hinder för kvinnligt entreprenörskap.

- Att exempelvis endast 30 procent av alla svenska företag drivs av kvinnor är ett hinder för vår nationella ekonomi och en outnyttjad potential som går förlorad. Ung Företagsamhet och vår vision om ett samhälle där alla unga ska få samma chans att få utveckla sin företagsamhet är en nyckel i att ändra detta, att skapa en mer inkluderande och jämställd näringslivsutveckling. Därför är det är otroligt glädjande att våra metoder och arbete i både grundskola och gymnasiet över hela landet, och vilka effekter det ger samhället, uppmärksammas genom den här nomineringen, säger Tove Jarl, vd Ung Företagsamhet.

I november presenteras tio bidrag som gått vidare i processen och i början av december utses fem finalister. Det är Forum Jämställdhet som ansvarar för den initiala bedömningen av nomineringarna där varje bidrag bedöms utifrån ett antal kriterier som effekt, långsiktighet och grad av nytänkande. En extern jury kommer sedan utse vinnaren som presenteras i samband med konferensen Forum Jämställdhet 7-8 februari 2024 i Karlstad.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.