Jämställdhet och entreprenörskap bör prioriteras i en turbulent värld
Enligt senaste ungdomsbarometern ser vi att fler ungdomar är intresserade av att starta egna företag eller vara involverade i entreprenöriella projekt. Detta speglar en trend där unga söker efter autonomi och möjligheten att förverkliga sina egna idéer och visioner och fler unga vill uppfattas som framgångsrika och självständiga. Det är självklart glädjande, men det som sticker ut är att detta främst gäller bland unga män. Tråkigt nog visar rapporten att det bland annat finns ett minskat intresse för jämställdhet.
Det är ju förståeligt att den unga generationen kan känna sig överväldigad av de utmaningar som samhället står inför idag. Med ökad inflation, eskalerande konflikter och en krympande tro på att politiker kan lösa klimatkrisen, hamnar jämställdhet lite i skuggan hos den yngre generationen och vekar vara en mindre prioriterad fråga. Men det är just i dessa tider av oro och osäkerhet som kampen för jämställdhet blir ännu viktigare.
Genom att arbeta för jämställdhet kan vi skapa en starkare och mer sammanhållen gemenskap som är rustad att möta de utmaningar som vi står inför. Genom att inkludera alla röster och perspektiv kan vi gemensamt bygga en bättre framtid för oss alla.
Att kämpa för jämställdhet handlar om att bekämpa fördomar och strukturer som begränsar människors möjligheter baserat på kön. Det handlar också om att främja mångfald och inkludering, vilket berikar vårt samhälle och öppnar upp för nya perspektiv och idéer.
Här vill jag säga att entreprenörskap spelar en avgörande roll i denna strävan. Genom att främja innovation och nya idéer kan entreprenörer bidra till att skapa lösningar på de problem vi står inför, inklusive klimatkrisen. Genom att stödja entreprenörskap i skolan kan vi ge unga människor möjligheten att bli aktiva deltagare i att forma sin egen framtid och skapa en mer hållbar värld för kommande generationer.
Jag är stolt över att driva en förening som bidrar till ökad jämställdhet.
Nästan 5 av 10 chefer i UF-företagen (med titel vd eller företagsledare) är kvinnor (46 %) medan motsvarande siffra för det privata näringslivet enligt SCB, (Statistiska centralbyrån) är drygt 3 av 10 (32 %).
Men det är inte bara på chefspositioner som UF-företagande har en positiv påverkan för jämställdheten. Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta företag än de som inte fått samma möjlighet och att tidigare UF-företagare har 44 procent högre sannolikhet att bli chefer.
Forskning visar också att tjejer och kvinnor utvecklas mer än pojkar och män när de får utbildning i entreprenörskap, exempelvis kring egenskaper som att nätverka och finansiell kunskap, vilket tidigare setts som hinder för kvinnors företagande.
Med dessa insikter klara för oss, vill jag se att fler unga får chansen att utveckla sitt entreprenörskap och sin tro på sig själv genom att få driva ett UF-företag på gymnasiet för det gör skillnad på riktigt och våra unga behöver detta mer än någonsin.
Nästa vecka får alla chansen att känna och se kraften i ungt entreprenörskap på Hallands regionala UF-mässa på Halmstad Arena 14 mars. Kom dit, ta del av framtidstro och framför allt visa att du tror på nästa generation.
Ida Thorén Olsson
Regionchef, Ung Företagsamhet Halland