UF-företagens affärsidéer sattes på prov under årets upplaga av UF-nästet
Under kvällen deltog cirka 30 taggade UF-företag som fick möjligheten att pitcha sin affärsidé för en jury. Ett av UF-företagen som deltog under kvällen var ACE UF som drivs av Vera Lilja och Emilia Jansson. Deras plan är att skapa lock till läskburkar för att undvika spill och även göra det möjligt att ta med drycken i väskan.
Hur har det gått för er idag?
- Det har gått bra tycker jag! De tyckte om vår presentationsteknik och tyckte att vi var utåt och framåt. Det var även kul att få träffa lite andra personer än våra lärare och vår mentor som annars hjälper oss, det var kul att få någon annans synpunkter, säger Vera.
Vad fick ni för feedback?
- Det var framför allt priset och att vi skulle tänka lite på vad vi köper in. Vi pratade även mycket om marknadsföring - hur man ska marknadsföra sig och vilken målgrupp man har, säger Vera och Emilia.
Vad tycker ni har varit roligast med UF-nästet?
-Det har varit roligt att få testa på och prata inför folk om vårt UF-företag, säger Emilia.
- Det känns som att det börjar lite nu! Avslutar Vera.
Jurymedlemmarna som UF-företagen skulle övertyga bestod av både UF-alumner och personer från näringsliv och skola. De hade i uppgift att ge eleverna feedback på deras affärsidéer. Vi fick möjligheten att prata med Nehal Sjöström Seifeddine, biträdande rektor på Aranäsgymnasiets samhällsvetenskapliga program, som var en av jurymedlemmarna. Hon lyfte varför det är viktigt att uppmuntra och utveckla unga människors entreprenöriella förmågor tidigt.
”Vi behöver företagare i Sverige, vi behöver företagare som stannar kvar i Sverige. Jag tror på att fånga ungdomar med deras idéer och uppmuntra dem till att både lära sig mer om företagande men också kunna utveckla den idén, det tror jag är superviktigt! Sen när man har blivit äldre så uppstår hinder som gör det svårare att starta företag. Men har man fått mycket kunskap som ung tror jag att det blir lättare att starta företag som äldre.” – Säger Nehal.
Emelie Gunnarsson, utvecklingsledare kring samverkan skola och arbetsliv, är en av dem som varit med och arrangerat UF-nästet. Hon berättar om varför detta event är så viktigt för Kungsbacka kommun.
”Kungsbacka kommun är en entreprenörskaps kommun, vi har otroligt mycket företag i vår kommun och väldigt många små företagare. Det är lite i vårt DNA att man är entreprenör. Det är en väldigt viktig fråga för oss att jobba med att både utveckla företagande men också de företagsamma egenskaperna hos våra elever. Det är någonting som vi jobbat med i flera flera år.” – Säger Emelie.