Hem / Nyheter & Event / Jämtland / Ekonomi och entreprenörskap i fokus för Norrlands högstadieelever

Ekonomi och entreprenörskap i fokus för Norrlands högstadieelever

Tusentals elever i de nordligaste länen samlades för att medverka under den digitala temadagen Framtidskoll Norr. Under dagen fick eleverna utveckla sina kunskaper om privatekonomi, yrkesval och entreprenörskap – ämnen som är särskilt aktuella när ekonomin vänder neråt.

Med frågorna ”vad är en bra ekonomi för dig” och ”vad drömmer du om att arbeta med i framtiden” fick Norrlands högstadieelever fundera över sina framtidsval under livesändningen Framtidskoll.

- Jag hoppas att vi efter livesändningen har fått eleverna att våga drömma stort och att de vågar välja den väg som passar dem bäst. Många personer som jag har träffat som går i årskurs åtta och nio har en stor stress inför sin framtid, säger Linnea Fällman, programledare och projektledare för Framtidskoll.

Undersökningar visar att det drömyrke som finns högst upp på listan för ungdomar i åldrarna 15-24 år är att vara en entreprenör*. Under livesändningen fick eleverna lära sig mer om vad en entreprenör är samt att de uppmanades att tänka som en entreprenör, att se möjligheter och våga gå sin egen väg inför det stundande gymnasievalet. Eleverna fick även handfasta tips på hur de kan gå till väga för att söka sigBild från livesändningen sitt första jobb och vad ett CV samt ett personligt brev bör innehålla.

Ett av de centrala innehållen i hem- och konsumentkunskapen i årskurs 7-9 är att lära sig mer om privatekonomi. Undersökningar som Swedbank låtit genomföra visar att de flesta barn får sitt första bankkort när de är runt tio år gamla och i stort sett alla 16-åringar idag har Swish.

- Genom att träna på att hantera pengar när du är ung har du en större chans att få en sund och hållbar ekonomi som vuxen. Många unga är intresserade av ekonomi och genom Framtidskoll ger vi dem tips hur de kan tänka för att ta kontroll över sin ekonomi och skapa sig den framtid de drömmer om, säger Therése Wiklund, projektledare samhällsengagemang på Swedbank.

Vill du veta mer om Framtidskoll eller redan nu vill anmäla dig till nästa år? Klicka in här eller kontakta ansvarig person i din region.

* Källa https://www.mynewsdesk.com/se/yepstr/pressreleases/jobben-som-unga-svenskar-droemmer-om-entreprenoer-ingenjoer-och-psykolog-i-topp-3067984

Framtidskoll Norr

Framtidskoll är en kostnadsfri temadag om framtid, yrken, entreprenörskap, självkännedom och privatekonomi för elever i årskurs 9. Vill du veta mer om Framtidskoll klicka här: Framtidskoll Norr

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.