Hem / Nyheter & Event / Jämtland / Nära 500 elever driver ett UF-företag i Jämtlands Län

Nära 500 elever driver ett UF-företag i Jämtlands Län

485 gymnasieelever driver UF-företag i Jämtlands län läsåret 2022/23 – en minskning med  89 elever, visar ny statistik från Ung Företagsamhet (UF). Mest minskar UF-företagandet på programmen Hantverk Teknik och Hotell och Turismprogrammen. Utvecklingen är oroande, då forskning visar att de som drivit UF-företag i framtiden har färre arbetslöshetsdagar och oftare startar eget företag, säger Christina Westerberg, tf Regionchef Ung Företagsamhet Jämtland 

Idag släpper Ung Företagsamhet ny statistik som visar att 485 gymnasieelever driver UF-företag i Jämtlands län under innevarande läsår 2022/23. Det är en minskning med 89 elever, sedan förra året. Framför allt minskar UF-företagandet på program Hantverk Teknik och Hotel och Turism. Däremot ökar UF-företagandet på Barn och Fritid

Entreprenörskap är en kompetens som stärker unga livschanser, och därigenom bidrar till ett bättre samhälle. Därför är det viktigt att politiker i Region och kommuner samt näringslivet prioriterar den här frågan, säger Christina Westerberg tf Regionchef Ung Företagsamhet Jämtland. 

 Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom samarbetsförmåga, problemlösning, initiativrikedom och kreativitet. Erfarenheterna har eleverna också nytta av i framtida arbetsliv oavsett vilken bransch de väljer att jobba i, som företagare och som anställda. 

Forskning visar också att de som drivit UF-företag, senare i livet oftare startar eget företag, har färre arbetslöshetsdagar och tjänar bättre.  

Vi är övertygade om att ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförbättring. Vi jobbar för att alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet under sin skolgång. Det vinner både de unga och samhället på, säger Christina Westerberg

 

Tabell över samtliga program läsåret 2022/23 i Jämtland: 

 Statisitk

För mer information, kontakta: 

 Christina Westerberg tf. Regionchef Ung Företagsamhet Jämtland

Tel: 070-255 64 67 e-post:christina.westerberg@ungforetagsamhet.se 

 

Om Ung Företagsamhet 

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat över en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 150 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet. 

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.