Hem / Nyheter & Event / Jämtland / Rekordmånga driver UF-företag i Jämtland

Rekordmånga driver UF-företag i Jämtland

Läsåret 2020/21 driver 499 gymnasieelever UF-företag i Jämtland. – Vilket är ett nytt rekord! 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Christina Westerberg, tf Regionchef Ung Företagsamhet Jämtland.

34 676 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2020/2021. I Jämtland uppgår siffran till 499, vilket är en ökning med 10% från förra året. Statistiken avslöjar att andelen UF-företagare varierar kraftigt mellan gymnasieprogrammen. Att driva UF-företag är fortsatt populärt på Ekonomiprogrammet, medan andelen UF-elever på till exempel teknikprogrammet och samhällsprogrammet är väldigt låga

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, kanske särskilt under en pågående pandemi men även när pandemin är över.

Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och i större utsträckning är benägna att starta eget i framtiden. Erfarenheterna från ett UF-år gör därför stor skillnad, både för individen och för samhället.

Att vi slår ett rekord är en vinst men att vi slår rekordet i år mitt under en rådande pandemi gör att rekordet känns ännu större. Aldrig förr har det varit viktigare att ge elever möjlighet att utveckla sina entreprenöriella egenskaper. Vi måste värna om drivkraften och värna om företagsamheten för att vår region ska kunna växa. UF-företagande är viktigare än någonsin i tider som dessa. säger Christina Westerberg

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.