Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Årets Spendrups-stipendiat drivs av samhällsutmaningar – och motgångar
ung företagsamhet spendrups stipendium

Årets Spendrups-stipendiat drivs av samhällsutmaningar – och motgångar

Felbeslut, timmar av slit och misslyckade investeringar. För Emil Falk, från Gnosjö, har motgångarna varit lika viktiga som framgångarna – något han lärde sig under UF-året. Nu prisas hans företag med årets Familjens Spendrups stipendium.

SM- och EM-guld, där Noll Deponi UF prisades för Europas bästa innovation för sin maskin som kan separera glas från fönster- och dörrkarmar. Nu prisas affärsidén på nytt genom Familjens Spendrups stipendium och 50 000 kronor.
– Jag är superglad. Det går åt mycket pengar nu i början när företaget ska byggas upp. Men jag tycker också det ska bli spännande att träffa ledningen i Spendrups och få feedback eller lite rådgivning, säger Emil Falk.

Han driver företaget, som även bytt namn till WindowGlass Recycling AB, vidare själv som majoritetsägare efter UF-året. Men det är långt ifrån Emils första bolag. Som uppväxt i Gnosjö var det nästan en självklarhet att lära sig företagandet från grunden – många gånger den hårda vägen.

Emil Falk fick ta emot stipendiet under Ung Företagsamhet Stockholms startup från Rose-Marie Hertzman, media och pr-chef på Spendrups.
Emil Falk fick ta emot stipendiet under Ung Företagsamhet Stockholms startup från Rose-Marie Hertzman, media och pr-chef på Spendrups.

I ansökan till stipendiet lyfter Emil själv fram sina tidigare bolagssatsningar som gått under, men som format honom och hans entreprenörskap. Även UF-året bjöd först på stora motgångar då de investerade nästan 180 000 kronor på en robot – som inte gick att använda på det sättet de hade tänkt.
– Motgångarna var ett genomgående tema i vår företagsrapport. Jag tror verkligen att det är när man har motgångar som man lär sig jättemycket. Alla nej vi fick var en av de största lärdomarna under UF-året, att man ändå ska våga att testa och köra ändå. Om det inte går första gången så provar man igen, säger han.
– Så även om vi inte hade vunnit så hade jag fått med mig mycket av UF-året. Där har man möjlighet att ta risker på ett annat sätt och många gånger är det misstagen som gör att man kommer vidare.
Hur hanterar du motgångar och orkar vända dessa till något positivt?
– Jag är bara människa, så det är klart att jag blir ledsen av motgångar. Men det är något man får lära sig, desto fler man går igenom desto bekvämare blir man. Nu är jag nästan förvånad om det inte sker några motgångar. 
Vilken är den främsta förmågan som du utvecklade under UF-året?
– Storytelling, att kunna berätta historier. Det är användbart i allt, från sälj till rapporter och pitcher. Det är väldigt hjälpsamt nu när jag driver företag på heltid.

För tillfället är han i full gång med uppstarten av det nya aktiebolaget. Han har haft möten med flera intressenter i branschen och målet är att ha några maskiner ute på marknaden nästa år. 80 timmars arbetsveckor är standard, enligt Emil. Att försöka lösa ett samhällsproblem är en stor drivkraft.
– Det är a och o. Enda anledningen till att jag lägger ner den tiden är att få vara med och lösa ett samhällsproblem som är verkligt eftersom sandråvarorna för nya fönster håller på att ta slut. Om man har en vision som är större än en själv så kan jag jobba hur mycket som helst. 

Om Familjens Spendrups stipendium

Sedan 2008 har Familjen Spendrups delat ut sitt stipendium hos Ung Företagsamhet, där syftet är att fler unga ska våga ta steget och starta ett eget företag. Vinnaren av stipendiet får 50 000 kronor men också en dag med företagsledningen.

Årets motivering lyder: "Ett klockrent exempel på hur man definierar ett problem och genom innovation löser detta på ett ekonomiskt hållbart sätt för både naturen och näringslivet – det är Noll Deponi.”

 

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.