Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Från Blixtlåset till UF

Från Blixtlåset till UF

Blixtlåset är ett samarbete mellan svenska industriföretag, Teknikcollege Sverige och entusiastiska gymnasieskolor runt om i Sverige. Tillsammans har de skapat tävlingen Blixtlåset där gymnasieelever får utveckla en affärsidé under ett läsår i skolan. På Finnvedens gymnasium i Värnamo kommun får eleverna på teknikprogrammet chansen att tävla i Blixtlåset i årskurs 2, för att sedan i årskurs 3 starta ett UF-företag.

Två UF-företag som startade sin entreprenörskapsresa redan i årskurs 2 med Blixtlåset är Läderlappen UF och GripIT UF.

I UF-företaget Läderlappen UF ingår eleverna Nils Magnusson, Filip Älverdal, Axel Evebring och Carl Rydholm. Under Blixtlåset tillverkade gruppen en linshållare till ficklampor som gjorde att ljuset från ficklampan spred sig mer, för att kunna användas som belysning i tex ett tält.

Nu har gruppen bytt affärsidé till UF-året och tagit namnet Läderlappen UF.

- Vi ska tillverka nyckelringar i läder av spillmaterial, som vi kommer sälja i större volymer till företag.

Gruppen tar med sig mycket från tiden under Blixtlåset, som att behöva vara kreativa,  hur man ska marknadsföra sig och veta hur man produktutvecklar. Något som de kommer ha användning för under UF-året.

- Vi tror att höjdpunkten under UF-året blir att få lära sig mer om hur det är att driva ett eget företag och att skapa ett större kontaktnätverk, men också såklart att få tjäna pengar.

UF-företaget tillägger att den största utmaningen nog blir att hitta tillräckligt med kunder och att bestämma hur mycket tid man ska lägga ner på företaget.

- Vi har redan varit ute hos några potentiella leverantörer och vi ser fram emot att få sälja vår första produkt snart!

Den andra gruppen som tillhör UF-företaget GripIT UF ska köra på samma idé i sitt företag som de utvecklade under Blixtlåset. Gruppen består utav Theo Ericsson, Felix Petersson, Justus Forsberg, Jakob Norrestam och Viggo Mathlin.

- Vår affärsidé är en produkt som man har på handen som är till för att hjälpa personer som har greppsvårigheter. Vi kom på idén för att en pappa till en person i gruppen hade just greppsvårigheter och problem med lederna i fingrarna. Vi funderade då hur vi kunde lösa detta problem och började då utveckla en produkt som vi såg faktiskt fungerade.

UF-företaget kommer under UF-året utveckla produkten ännu mer och testa den på fler personer för att den ska bli så bra som möjligt. De ser fram emot att få ut den på marknaden och äntligen få börja sälja.

- Under UF-året så är målet att komma i kontakt med läkare och andra personer inom sjukvården för att kunna bredda vår marknad för produkten. Vi tror på vår produkt och vill säja så mycket vi bara kan!

Dessa UF-företag är fortfarande under uppstarten av sitt UF-år, men håll utkik så kan ni snart få ser mer av dem!

Gripit uf

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.