Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Månadens Alumn: Daniel Nykänen, från UF-företagare till eget bolag.

Månadens Alumn: Daniel Nykänen, från UF-företagare till eget bolag.

Att driva UF-företag kan enbart vara starten på en lång och spännande resa. Det startar i skolbänken med möjligheten att få prova på att vara företagare och kan sedan resultera i ett eget företag bara några år senare, så slutade det för Daniel Nykänen.

Daniel Nykänen drev UF-företag läsåret 19/20 där affärsidén gick ut på att sälja egentillverkade ljuslyktor i betong. Daniel såg UF-företagande som en frihet, han fick möjlighet att utmana sig själv och testa sina egna gränser. Med friheten kom också ansvar och lärdomar genom olika misstag:

”Det kunde vara allt från att man köpte fel material till att man inte hade rätt utgångspunkt när man pratade med en eventuell kund”, förklarar Daniel.

Men misstagen löste sig och gjorde att man kunder utvecklas utifrån misstagen, fortsätter Daniel. Den möjligheten får man oftast inte i andra ämnen i skolan, då UF-företagande innebär att man får lära sig av de misstag man gör. Det kan också vara en stor fördel att göra misstag vilket Daniel tar med sig som den viktigaste lärdomen från sitt UF-företagande.

Efter UF-året började Daniel arbeta på en ICA butik. Det var en bra arbetsplats men han insåg att utveckling är det viktigaste för att göra framsteg i sin karriär och för det krävs utmaningar. I stället för att jobba kvar i butiken blev han del av företaget WrapChamp och öppnade en egen franchisestudio. Företaget arbetar med foliering av bilar både för privatpersoner som vill styla sina bilar och för företag som vill framhäva reklam på bilarna. Daniel såg det som en möjlighet att få testa driva sitt första företag med stöd av erfarna företagare inom branschen.

Daniel förklarar företagsstarten med blandade känslor av toppar och dalar:

”Ibland känner man sig starkast i världen och att man kommer klara av alla utmaningar som kommer i ens väg, men nästa dag känner man sig besegrad och man vill bara gräva ner sig under en sten. Men det viktiga är att känslan på topparna besegrar dalarna”

Han beskriver att det roligaste med företaget är känslan av att levererat ett bra jobb som resulterar i en nöjd kund. Det svåraste har varit när kunden är missnöjd. Målet är då att lösa problemet men det räcker inte alltid och kunden lämnar studion utan ett leende. Daniel förklarar att det viktigaste är att inte ta ett sådant tillfälle personligt och tänka att man har gjort allt man kan.

Avslutningsvis vill Daniel skicka med 3 tips till årets UF-företagare!

  • Utmana er själva och våga göra misstag. Att göra misstag under UF-året kommer hjälpa er under hela livet, vare sig man startar eget företag eller ej.
     
  • Sätt rimliga mål innan ni börjar göra misstag. Målet kommer hjälpa er att ta tag i misstagen och utvecklas, i stället för att brytas ner.
     
  • Dra nytta av fördelen att ni är ett UF-företag. Det gör att många stora företag vill hjälpa er om ni har några frågor. Det gjorde inte Daniel själv under sitt UF-år men han vet idag att det skulle varit till stor nytta.
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.