Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Månadens alumn: Regionchef Karolina Borg

Månadens alumn: Regionchef Karolina Borg

Allt började på en gymnasieskola i Söderköping år 2000 då Karolina startade upp sitt UF-företag. Efter högskolestudier och flera års arbete som innovationsrådgivare och näringslivsstrateg, jobbar hon idag som regionchef på Ung Företagsamhet i Jönköpings län. Karolina tänker tillbaka på UF-året som gått som präglats av en pandemi, men blickar nu framåt och längtar efter arbetsdagar med fysiska möten.

Läsåret 2000/2001 drev Karolina sitt UF-företag Tänd På UF tillsammans med sin bästa kompis. I företaget tillverkade de flytljus av gamla ljusstumpar och ljusstumparna samlade de in från restauranger och tillverkade sedan ljusen hemma i köket.

- ”Vi vann faktiskt ett miljöpris det året men tyvärr var den tävlingen inte kvalificerande till SM.” 

Efter gymnasiet studerade hon innovationsteknik och arbetslivspsykologi på högskolan och efter studierna började hon jobba som innovationsrådgivare på Almi Företagspartner i Jönköping.

- ”Jag sökte faktiskt också ett jobb på UF i den vevan men det fick jag inte. Utöver jobbet som jag sökte på UF var jag väldigt fokuserad på att det var just på Almi Företagspartner jag ville jobba. Jag sökte jobb på alla Almi kontor i Sverige och fick jobb i Jönköping och Örebro, på den vägen landade jag i Jönköping.”

Hon tillägger att på Almi fick hon verkligen möjligheten att utvecklas och efter många otroligt lärorika och roliga år gick Karolina vidare till ett jobb som näringslivsstrateg på Region Jönköpings län. Där jobbade hon nära länets politiker och gjorde förarbetet inför de beslut som fattas för Jönköpings län i frågor som gäller arbetsmarknad, näringsliv och att länet ska vara en attraktiv plats att leva och arbeta på.

- ”Region Jönköpings län är en oerhört dynamisk arbetsplats för där ryms ju länets alla frågor, allt från sjukvård till länstrafik och kompetensförsörjning. Det blev absolut en annan erfarenhet som jag inte hade velat vara utan.”      

Hösten 2018 började Karolina som regionchef för Ung Företagsamhet. Hon berättar att det roligaste med arbetsplatsen och hennes jobb är att vi gör saker på riktigt hela tiden och vi ser effekterna av det vi gör nästan direkt. Hon tillägger att det är oerhört tillfredställande att känna att vi gör skillnad både för individer och för samhället och att kvittot på vår insats kommer så snabbt.

- ”Vi på UF-kontoret har högt till tak och vi testar nya idéer hela tiden. Vår belöning är när elever tar klivet ut ur sin bekvämlighetszon och överträffar sina egna förväntningar. Att vi också arbetar med entreprenörskap redan på grundskolan ger jobbet ytterligare en dimension i känslan av att det vi gör på jobbet verkligen gör skillnad både för individer och för samhället och detta sammantaget är det absolut bästa med mitt jobb.” 

Året som har gått har präglats av distans och hemarbete. Något som såklart har påverkat organisationen då alla möten med elever och de event som anordnas har fått arrangerats digitalt under läsåret.

- ”Det jag tar med mig är en känsla av att vi fixade det. Varje år är det ju också enskilda UF-företag som bygger bo i ens hjärta. Det första UF-företaget som jag fick upp ögonen för i år var LIT-innovation som tillverkar och säljer en lampa för soptunnor, oerhört smart. Jag kommer heller aldrig att glömma Changes reklamfilm som gav mig rysningar första gången jag såg den eller för den delen Höglandschips reklamfilm som var oerhört rolig. Jag har också under året köpt en tavla från UF-företaget Din tavla UF och den tror jag kommer finnas med mig hela livet och på sitt sätt påminna om UF-året 2020/2021.”   

Efter sommaren börjar ett nytt läsår och nya UF-företag startas upp. Hela UF-kontoret håller tummarna och hoppas att det blir ett år av mer fysiska möten och att event så som den regionala UF-mässan kan arrangeras som innan.

- ”Jag vill gärna följa med ut på skolorna så mycket som möjligt. Jag vill följa med vår temadag Framtidskoll ut för att möta årskurs nio och informera om bristyrken och framtidsyrken och såklart entreprenörskap som en möjlighet. Jag vill också möta massor av UF-elever och UF-lärare.”

UF alumni är ett nätverk för fördetta UF-elever och genom nätverket får man ta del av nätverksträffar och aktiviteter över hela landet, chans att söka stipendier, chans till att vara rådgivare och jurymedlem åt UF-företagare och mycket mer.

- "Vi kommer att arrangera alumninästen även nästa år och där ser jag fram emot att möta mina favoriter - UF alumnerna. Många alumner hoppas jag också att få se på nästa års UF-mässa. Ni behövs verkligen i jurygrupper och på mässgolvet då ni har ovärderlig erfarenhet om hur det är att driva ett UF-företag och det är väldigt inspirerande att få möta er oavsett om man är UF-elev, UF-lärare eller jobbar på UF-kontoret. Tillsammans gör vi skillnad.”

 

Har du drivit UF-företag? Registrera dig gärna i vårt alumninätverk då:

Gå med i UF alumni
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.