Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Månadens Alumn – Tim Scheibling från UF-företagare till UF-alumn

Månadens Alumn – Tim Scheibling från UF-företagare till UF-alumn

Ett nytt läsår har börjat och en mängd förväntansfulla gymnasielever har börjat starta upp sina UF-företag. För Tim Scheibling tog resan som UF-företagare slut innan sommaren, men nu har han valt att fortsätta vara engagerad inom Ung företagsamhet som en del av UF alumni Jönköpings styrgrupp.

Tiden efter studenten är ofta oviss. En del får arbete direkt, en del pluggar vidare och en del står och väljer mellan en mängd olika vägval. För Tim var ett val säkert, han ville fortsätta knyta kontakter, se vilka vägval som finns i arbetslivet och få chansen att få ännu fler erfarenheter om entreprenörskap. Därför valde han att gå med i UF-alumni.

Tim läste ekonomiprogrammet på Eksjö Gymnasium och drev UF-företag läsåret 21/22. Hans UF-företag producerade glasunderlägg av återvunnet trä och epoxiplast, en plast som är enkel att färga och forma. Företaget erbjöd ett standardsortiment av ett antal glasunderlägg men satsade också på att erbjuda skräddasydda glasunderlägg efter kundens egna önskemål. Det hela resulterade också i ett samarbete med en barbershop som beställde skräddasydda underlägg och agerade återförsäljare av underläggen. Tim och hans medarbetare var även med och tävlade i ett flertal regionala tävlingar och satsade på kvalitet framför kvantitet. Det resulterade i att Tim kom på en delad andra plats i tävlingen Årets Säljare i Jönköping.

”Det blev en ögonöppnare för mig och breddade min syn på ytterligare arbetsmöjligheter i framtiden”, förklarar Tim.  

Med UF-året tillkommer både framgångar och lärdomar. Att agera VD tyckte Tim lät som en enkel uppgift på pappret men han insåg att det innebar ett enormt ansvar. Delaktighet och ett gott samarbete var redan självklarheter, men att se företagets medlemmar som medarbetare och inte som vänner var en stor utmaning. Särskilt när beslut behövde tas för att föra företaget framåt och tänka på företagets bästa. Dock ser Tim att det bästa med UF-året var att få praktiska erfarenheter av att vara egenföretagare.

”Egenföretagare är något som jag är intresserad av att vara i framtiden och detta var definitivt det bästa smakprovet jag kunde få av det!”, berättar Tim.

En annan del som Tim gillade med att driva UF-företag var alla kontakter han fick under året och knyta kontakter är något som Tim vill fortsätta göra i UF alumni. Idag arbetar Tim på Ica för att tjäna pengar till fortsatta studier och eventuellt en resa. Samtidigt engagerar han sig ideellt i UF-alumni Jönköpings styrgrupp.

”I styrgruppen hoppas jag kunna göra skillnad och att få ihop något som en stor majoritet kan ta glädje av och som förhoppningsvis hjälper olika personer på deras väg i arbetslivet”, avslutar Tim.

Slutligen vill Tim skicka med tre tips till årets UF-företagare:

  1. Ha kul och ta vara på den chansen ni får. Välj inte något enkelt bara för att slippa lektionerna utan välj något ni brinner för. Det kommer sällan en chans som denna eller möjligheten att göra alla misstag nu innan man till slut ger sig på egenföretagandet på riktigt.

 

  1. Försök lösa konflikter så snabbt som möjligt inom företaget i stället för att låta det gro i bakgrunden. Det skadar inte bara företaget internt utan kan också i slutändan påverka kunderna externt.

 

 

  1. Till sist är det viktigt att tänka utanför boxen många gånger. Annars kan det vara lätt att få tunnelseende när man är mitt i smeten, då är det viktigt att ta ett par steg tillbaka och se vad som har gått fel samt hur man kan lösa det.
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.