Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Månadens Alumner: Andrea Rapic och Julia Yaghi
Change-UF-720x517

Månadens Alumner: Andrea Rapic och Julia Yaghi

Tillsammans drev Andrea och Julia UF-företaget Changes UF i Gislaved. Idag studerar de på varsitt håll men ännu är de kvar i Ung företagsamhet som medlemmar i UF alumni Jönköpings styrgrupp. Nu har de möjlighet att fortsätta utvecklas och dela med sig av sina egna erfarenheter från sitt UF-år.

Andrea och Julia är två av tre tjejer som drev UF-företaget Changes UF. Alla tre var överens om att de ville försöka bidra med en förändring i samhället med deras affärsidé. Resultatet blev multifunktionella satinscarfs, för alla kvinnor oavsett religion eller kultur. Scarfen symboliserade gemenskap, kvinnosolidaritet och mänskliga rättigheter. Produkten gick att bära som till exempel en slöja eller som en topp. Förutom scarfen skapade tjejerna också en plattform för att uppmärksamma problem i samhället med rasism och ojämlikhet.

Idag studerar både Andrea och Julia på universitetet. Andrea läser en kandidat i Modevetenskap på Lunds universitet i Skåne och Julia läser Enterprising and Business development på Linnéuniversitetet i Växjö. Trots att deras dagar är fyllda med studier och studentliv kommer de fortfarande ihåg hur det kändes att driva Changes UF. Företaget fick en stark betydelse för både Andrea och Julia;

”Det allra bästa var helt klart den känslan att man lyckats skapa något nytt som bidrog till samhället, att vi jobbade så hårt för att nå ut med vårt budskap och när man fick bekräftat att folk förstod syftet med vår produkt och såg vår plattform som en informativ plats de besökte varje dag, den känslan var oslagbar”, beskriver Julia.  

Det var tack vare UF-företaget som Julia valde att studera entreprenörskap med drömmen om att en dag starta upp sitt eget företag. Andrea var en rätt så blyg tjej som inte tog för sig så mycket men det ändrade sig med Changes UF. Under UF-året vågade hon ta för sig mer, testa sig fram och se misstag som utmaningar mot målen.

”Ta det stora kliv som du är rädd för att göra. För i slutändan kan du klappa dig själv och dina kamrater på axeln med ett stolt samvete”, förklarar Andrea.

Andrea och Julia är båda en del av UF Alumni Jönköpings regionala styrgrupp. Under året har de fått möjlighet att ha en rådgivande roll till hela länets UF-elever genom alumninästet. Då fick de möjlighet att ge råd och dela med sig av sina egna erfarenheter till årets UF-företagare. De ser båda UF-alumni som en möjlighet till att träffa nya människor och utveckla sig själva på flera olika plan.

Att engagera sig i UF-alumni gynnar dig på alla plan. Du får träffa nya människor och fortsätta vara en del av UF. Hur kul?”, poängterar Andrea.

Avslutningsvis anser Andrea och Julia att det bästa med UF-alumni är:

  1. Alla möten och träffar fyllda med skratt, kunskap och tävlingar
  2. Ett givande kontaktnät
  3. Möjligheten att utvecklas som person
  4. Rabatt hos SJ
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.