Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Månadens alumner: Sofia Christiansen & Alva Carlsson, Varför ska man gå med i UF alumni?

Månadens alumner: Sofia Christiansen & Alva Carlsson, Varför ska man gå med i UF alumni?

Läsåret börjar gå mot sitt slut och UF-företagen är på väg att avslutas. Men UF alumnerna Alva Carlsson och Sofia Christiansen vill påminna om att det finns en fortsättning efter UF-året. Nämligen det fantastiska nätverket UF alumni. Ett nätverk som passar alla oavsett om man arbetar, studerar eller driver eget företag.

Alva Carlsson gick med i UF-alumni 2020 efter att hon drev UF-företaget Mettbox UF. Affärsidén var att designa och tillverka kaffeburkar anpassade för Zoégas kaffe. Sofia drev UF-företaget GoRecycle UF och sålde klimatsmarta återvinningskassar läsåret 17/18. Idag studerar de båda på högskolan och sitter med i UF alumni Jönköpings styrgrupp, men anledningen till att de gick med i UF alumni skiljer sig åt.

Efter UF-året börjat Sofia arbeta som Skolinspiratör hos UF Halland och det var inte förens då hon förstod vad UF alumni faktiskt var. Hennes första upplevelse med UF alumni var alumni weekend. Under en helg samlas alumner från hela landet och får chansen att lyssna på spännande föreläsningar, företagsbesök och umgås. Efter den upplevelsen förstod hon att UF-alumni är för alla och inte bara för de som tänkte driva vidare sitt UF-företag.

”Jag förstod inte alls vad UF-alumni var när jag drev mitt UF-företag, vilket är jättetråkigt för det är ett helt fantastiskt nätverk som många missar”, berättar Sofia.

För Alva var det självklart att gå med i UF-alumni efter UF-året. Hennes UF-företag hade bestämt sig för att drivare vidare Mettbox UF. Så alumninätverket erbjöd förmåner som kunde hjälpa dem i uppstarten, bland annat gratis bokföringsprogram. Men Alva såg också möjligheten att utvecklas och dela med sig av sin erfarenhet inom entreprenörskap till fler.

”Det är väldigt roligt att man får stanna kvar i ”UF-världen” även efter sitt UF-år, genom att till exempel sitta med som jury och coacha UF-eleverna under alumninästet”, förklarar Alva.  

Alumni weekend och förmåner är bara en bråkdel av vad UF alumni erbjuder. Där finns något för alla oavsett om man studerar, arbetar eller driver företag efter UF-året. Det finns ett nationellt nätverk som anordnar aktiviteter för alla medlemmar. Det är bland annat glöggmingel, konferenser och möjligheten att vara med på SM i ungföretagsamhet men även internationella träffar. Därefter har varje region ett lokalt nätverk som arrangerar träffar, föreläsningar och andra roliga aktiviteter.

”Det är ett fantastiskt nätverk för dig som vill fortsätta utvecklas och träffa en massa härliga människor som är intresserade av företagande och entreprenörskap”, säger Sofia.

Genom UF alumni får du möjlighet att bredda ditt kontaktnät i arbetslivet och utvecklas inom de områden du är intresserad av. Du får också chansen att delta på både mindre och större tillställningar där alumner från hela Sverige möts. Något Alva precis har fått upplevt under SM i Ung företagsamhet, vilket är hennes bästa minne med UF alumni än så länge.

”Det var fantastiskt att få möjligheten att vara med och jobba på SM i ung företagsamhet. Väldigt händelserika och roliga dagar där man fick träffa både UF-företagare och alumner från hela Sverige”, berättar Alva.

Slutligen, tre anledningar varför just du ska gå med i UF alumni enligt Alva och Sofia

  1. Man får chansen att nätverka och träffa personer som har samma intresse som en själv.
  2. Man får chansen att coacha UF-elever både genom att vara rådgivare, men också genom att delta som jury vid olika tillfällen.
  3. Man får möjlighet att delta på olika roliga tillställningar så som SM och Alumni Weekend.
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.