Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Milstolpar för banbrytande miljöinnovatörer - hyllar UF alumni

Milstolpar för banbrytande miljöinnovatörer - hyllar UF alumni

Den enes innovation ska rena smutsigt industrivatten. Den andres ska revolutionera glasåtervinningen. Nu när miljöinnovatörerna Jonatan Persson och Emil Falk är på väg att etablera sina företag på allvar hyllar de betydelsen av nätverket UF alumni för att de har nått så långt.  

Som UF-företag tog 22-årige Jonatan Persson från Halmstad fram en vattenreningsmaskin för havsvatten. Nu, några år senare, är tekniken densamma men siktet inställt på att rena smutsigt industrivatten. Jonatans företag Helios Innovation tilldelades för en tid sedan Startup 4 Climate, en av Europas största innovationstävlingar med klimatfokus, och en miljon kronor. Företaget, som har fyra heltidsanställda och flera halv- och timanställda, står nu inför en milstolpe när de kommer börja leverera fullskaliga vattenreningsmaskiner på marknaden. 

- Det kändes jättekul. Jag har levt och andats Helios sedan ettan på gymnasiet och var bestämd redan som UF-företagare att jag skulle lyckas, men sedan har det tagit lite längre tid än jag trodde. 

En viktig och stor del av Jonatans fortsatta resa har varit Ung Företagsamhets nationella nätverk UF alumni. Nätverket erbjuder tidigare UF-företagare umgänge, kontaktnät och personlig utveckling. Dessutom finns flera stipendier att söka genom nätverket, något som tagit Helios Innovation vidare många gånger utan att han har behövt sälja delar av bolaget för att få in kapital, berättar Jonatan. 

- UF alumni har betytt jättemycket för mig. Utan stipendierna hade det inte gått, men framförallt har nätverket varit som en andra familj. Som ung entreprenör är man många gånger ensam, men där kan många relatera till ens situation, och man kan stötta varandra, säger han. 

"Fått otroligt med stöd från UF alumni"

Någon som skriver under på det är 19-årige Emil Falk, från Gnosjö, lärt känna Jonatan genom nätverket. Som en del av Noll Deponi UF tog han hem Årets UF-företag på SM i Ung Företagsamhet förra året och senare även Årets Innovation på EM i Ung Företagsamhet. Nu tar han innovationen vidare, en maskin som kan separera glas från fönster- och dörrkarmar, vilket kan minska återvinningscentralers deponi med 50 procent, vidare genom sitt företag WindowGlass Recycling AB.  

Företaget har nu sålt sin första maskin och Emil Falk lyfter också betydelsen av Ung Företagsamhet och UF alumni för hans företagsresa, bland annat genom stipendier men framför allt alla medlemmar och gemenskapen. 

- Första gången jag träffade Jonatan gav han mig ett råd som gjorde att jag sparade 10 000 kronor. Och det finns många fler såna, kostnadsfria råd att hämta i UF alumni. Det är fint att man kan hjälpa varandra så ovillkorslöst. 

Både Jonatan och Emil betonar vikten av att de få stöd själva, men också att de kan stötta andra och bidra till Ung Företagsamhets vision om ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet. 

- Jag brinner för nätverket. Jag har fått otroligt mycket stöd från Ung Företagsamhet och UF alumni och vill ge något tillbaka. Vi unga entreprenörer behöver förebilder och support men det kan vara svårt att veta var man ska vända sig. Där är UF alumni en sån självklarhet, ett ljus i mörkret. 

Om UF alumni

UF alumni är nätverket för dig som tidigare har drivit UF-företag och gillar entreprenörskap. UF alumni ger dig personlig utveckling, drivkraft att växa och ett unikt kontaktnät inom näringslivet och bland andra drivna unga personer. Medlemskapet är kostnadsfritt. Klicka här och registrera dig idag.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.