Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Nytt sorteringskärl för pant prisas med Teknikstipendiet
ung företagsamhet ljungbergsfonden ecollecta teknikstipendiet

Nytt sorteringskärl för pant prisas med Teknikstipendiet

Ett sorteringskärl till kommuner för att öka andelen burkar som pantas och underlätta för de som är i behov av pantburkarna. Nu belönas tidigare UF-företaget Collect to Recycles, från Jönköping, innovation med Ljungbergsfondens teknikstipendium, som delas ut i samarbete med Ung Företagsamhet. 

Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond, till vardags kallad Ljungbergsfonden, är en av Sveriges största privata utbildningsfonder inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. I över 20 år har Ljungbergsfonden investerat i Ung Företagsamhet – där de bland annat delar ut Teknikstipendiet varje år. Stipendiet är på 10 000 kronor och ska gå till en tidigare UF-företagare som har ökat intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap. 

Årets stipendiater blev Stina Kammerlind, Mikaela Andersson och Jonatan Fotsjö som drev Collect to recycle UF förra läsåret. De tog hem guld i ”Årets ekologiskt hållbara UF-företag samt silver i ”Årets vara” på SM i Ung Företagsamhet med sin affärsidé om ett nytt sorteringskärl för pant. Efter studenten valde alla att driva företaget vidare som Ecollecta AB och igår, torsdag, fick de ta emot Teknikstipendiet under Ljungbergsdagen i Falun.

- Det betyder mycket. Vi fick reda på det redan under UF-året, efter SM. Det känns som ett kvitto på att vi har jobbat hårt och lyckats. Det gav också ett stöd i att kunna starta vårt aktiebolag, säger Stina Kammerlind, vd.

De gick alla teknikprogrammet och att utveckla en teknisk produkt var givet för trion – och de har lärt sig mycket kring teknisk utveckling längs vägen.

- Verkligen. Vi ville redan från början utveckla något nytt och komplext. Trots att vi gick teknikprogrammet så hade vi mycket att lära. Till exempel hur man utvecklar produkter i CAD, eller skickar ritningar till leverantörer och bygger upp. Det har varit en läroprocess, säger Stina.

Vad lärde ni er mer av UF-året?

- Jättemycket. Om ekonomi, budget, årsredovisning, allmänt om företagande och samarbete. Även om vi är tre i företaget och vi jobbat mycket med att lyssna på och stärka varandra. Vi har alla olika kompetenser.

Deras sorteringskärl har sålts till flera kommuner i hemregionen Jönköping. Trion har planer på att både utveckla den befintliga kärlet och ta fram nya tekniska produkter för återvinningsbranschen och tror på en ljus framtid för företaget.

- Vi tror och strävar mot att det här kan bli stort. Det tar mycket tid och arbete men det är vi villiga att lägga ner. Vi fick en chans i och med UF-året att starta det här och det ska vi ta vara på. Det här ekonomiska stödet med stipendiet, och att exempelvis Ljungbergsfonden och juryn tror på vår idé, på vår innovation, stärker oss.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.