Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Klassresekollen - nytt läromedel till åk 5-8

Klassresekollen - nytt läromedel till åk 5-8

Ett nytt sätt att lära sig om pengar, samhället och miljön på ett spännade, roligt och kreativt sätt.

Samhället förändras och det blir svårare för våra unga att förstå begreppet pengar och pengarnas värde. Kontanterna blir färre och ersätts nu med kreditkort, Swish, Klarna och andra betalningsmedel.                         

”Vi är nog många som mött barn och unga som säger ” Det är väl bara att dra kortet eller skicka en swich?! ” I den värld vi lever i nu är det inte lika lätt att förstå att pengarna kan ta slut även på ett bankkort så därav behöver vi förbereda våra unga att förstå och hantera ekonomi- ju tidigare desto bättre!” säger Jessica Fransson från Ung Företagsamhet Kronoberg

Klassresekollen är ett digitalt läromedel framtaget av Ung Företagsamhet och Swedbank i regionerna Kronoberg, Jönköping, Halland, Blekinge, Kalmar och Skåne län. Genom Klassresekollen får eleverna lära sig att planera en klassresa på ett kreativt, spännande och roligt sätt samtidigt som de tränar på sina entreprenöriella förmågor. Frågor som eleverna får ställa sig är bland annat:

  • Vart åker vi och hur långt är det?
  • Vad kommer det att kosta för en hel klass med mat, transport, aktiviteter?
  • Hur får vi ihop pengar och hur mycket behövs?
  • Vilket är det bästa och mest hållbara resesättet och hur kan vi som resenärer tänka kring hållbarhet?

Genom Klassresekollens lärarhandledning och elevhäften ser man hur det går att jobba ämnesövergripande och läroplanskopplat samtidigt som eleverna får jobba med något som förhoppningsvis kan leda till den stora klassresan. Efter halva tiden får klassen även möjlighet att få besök av Swedbank för att fördjupa sina kunskaper inom kostnader och ung ekonomi.

”Jag kan tänka mig att det är många lärare som får höra från sina klasser att de vill åka på klassresa så det här kan vara ett sätt att jobba med frågan. Min förhoppning är jag får se många härliga bilder skickade till mig på olika klassresor som eleverna kommit fram till. Vem vet, vi kanske skriver en egen resekatalog till slut där vi kan tipsa andra eller kanske startar ett UF-företag inom resebranschen. Men viktigaste av allt är ändå att kunna bidra till att rusta eleverna inför deras framtid genom att öka kunskapen om ekonomi och samhället och nu även på ett entreprenöriellt sätt.” säger Jessica Fransson från Ung Företagsamhet

Läs mer om Klassresekollen
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.