Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Elevens val blev entreprenörskap mellan skola och näringsliv

Elevens val blev entreprenörskap mellan skola och näringsliv

Magnus Friberg, lärare på Hagavikskolan, tycker det är bra att eleverna får lära sig mer om entreprenörskap och utmana sina egna förmågor på olika sätt. Nu är de inne på andra läsåret där de har entreprenörskap under elevens val. Genom att de har det på elevens val blandas årskurserna och det är både årskurs 7, 8 och 9 som har möjligheten att arbeta tillsammans. ”Det är roligt när man ser att vissa elever väljer ämnet både två och tre gånger och att de jobbar tillsammans.” säger Jessica Fransson, projektledare på Ung Företagsamhet.

Första läsåret arbetade eleverna med samhällsutmaningen Framtidens boende som är ett samarbete med HSB Sydost och det här läsåret med Idéer som gör det möjligt där eleverna får komma på egna affärsidéer efter eget intresse. Det krav som eleverna har är att det på något sätt ska vara kopplat till något av de 17 globala målen.

HSB sydost är nyfikna på hur ungdomar vill bo när de blir äldre och gav eleverna i mellanstadiet och högstadiet en samhällsutmaning. Eleverna ska fundera på om de vill bo centralt eller på landet och hur området runtomkring ska se ut. Vill de bo i lägenhet, villa eller radhus och vilka tekniska lösningar är viktiga i deras boende. Detta är några av de frågor som eleverna fick börja fundera på. Efter att Jessica haft sin inspirationsföreläsning och workshop var det dags för eleverna att planera och skissa eller bygga på sina hållbara boenden. I samhällsutmaningen ska eleverna koppla sina framtida boenden till de globala målen ”Hållbar energi för alla” och ”Hållbara städer och samhällen” och därmed är det även viktigt att tänka på hållbara lösningar kring uppvärmning, byggmaterial, transporter och odling. Avslutningsvis kom två representanter från HSB Sydost för att lyssna på elevernas förslag och de var väldigt imponerade av de olika lösningarna som presenterades.

”Det är alltid så givande att få lyssna och ta del av elevernas arbete. Extra kul vid detta tillfälle då den grupp som vi utsåg som vinnare gjort ett så mycket bättre jobb den här gången” Patricia Petersson från HSB Sydost.

”Det här läsåret ville vi göra något annat och då kom Jessica med ett förslag med Idéer som gör det möjligt där eleverna själva får komma på en affärsidé. Jag tyckte det var så bra när personer från HSB kom för att lyssna på eleverna så min önskan var om vi kan få företagare att ställa upp som jury och lyssna på elevernas affärsidéer vilket Anna och Tomas gjorde. Vi vill att det ska bli mer på riktigt, skapa motivation och det är roligt om skolan och näringsliv kan kopplas samman. säger Magnus Friberg, lärare på Hagavikskolan.

Elevens val är uppdelat i fyra olika perioder med nya elever vid varje period. Första lektionen vid varje period har eleverna fått information om upplägget, delats in i grupper och börjat fundera på vad de skulle vilja göra. Andra lektionen får gruppen en inspirationsföreläsning om entreprenörskap, presentationsteknik och workshop om affärsidéer av Jessica på Ung Företagsamhet. Därefter får eleverna jobba med sina affärsidéer, loggor, prototyp och presentationer. Vissa väljer att bygga sina prototyper av olika material de får tag på och andra gör utförliga skissar. Sista tillfället får eleverna presentera sina idéer för två representanter från olika företag, den första omgången var det Anna Andersson som jobbar på Minovera Spa och Tomas Lennartsson som arbetar på Swedbank.

”De är så otroligt duktiga och så många bra idéer de har! Det här vill jag gärna lyssna på fler gånger” säger Anna Andersson från Minovera Spa.

Superkul att se elevernas kreativitet. Jag hänger gärna på igen framöver när tillfälle erbjuds”- Tomas Lennartsson från Swedbank i Växjö.

”Ett bra sätt att koppla ihop skola och näringsliv och det är roligt att se elevernas motivation, stolthet och glädje när de får presentera för personer utifrån” säger Jessica Fransson från Ung Företagsamhet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.