Starta UF-företag

Registrera dig inför ditt kommande UF-år

Driv UF-företag 2024/2025!

Ska du driva UF-företag nästa läsår? Du kan du redan nu börja förbereda dig genom att registrera dig på vårt inför-inlogg.

 

Vill du starta UF-företag?

Att driva UF-företag ger dig möjlighet att göra verklighet av en idé, att göra något som du verkligen vill och som du tror på. Du kommer att lära dig om företagande, få ett kontaktnät och växa som människa.

UF mässa

Ett UF-företag består vanligtvis av tre till fem medlemmar och drivs inom ett eller fler ämnen på alla gymnasieprogram. Under året som UF-företagare kan du delta i olika aktiviteter som regionala utbildningsdagar, tävlingar och mässor. 

Starta 

Genom att starta och driva ett företag kan du skapa något som du tycker saknas eller något som du själv skulle vilja ha. Registrera ditt UF-företag redan idag och ta del av allt som finns på dina sidor. Ta gärna kontakt med Ung Företagsamhet i din region när du har frågor.

För att kunna starta ert UF-företag måste ni registrera er själva och företaget genom organisationen Ung Företagsamhet.  Registret har öppet mellan den 1 september och den 1 december. Efter den 1 december är det inte möjligt att registrera sig. Tänk på ett ni måste ha en godkänd affärsidé. Läs på om regler och myndigheter i ett tidigt skede.

Skaffa rådgivare och lägg en budget
När ni har en idé, ni vet vem som ska göra vad i företaget och ni har kontakt med en rådgivare då är det dags att sätta mål. Ni kanske behöver en prototyp eller en färdig produkt att visa upp på en mässa. Då behöver ni produktutveckla, göra användarstudier, skissa, designa och göra marknadsundersökningar. I det här skedet gör ni även en affärsplan som beskriver er affärsidé, vilken affärsmodell ni arbetar efter, vilka era konkurrenter är, prissättning och hur er budget ser ut.

Samarbetsavtal
Under ett år ska du lära dig att samarbeta med nya människor och hantera olika viljor. Förutom att genomföra en rad olika gruppaktiviteter ska ni i företaget även lära er hantera ekonomi, ta ansvar för era handlingar och slutföra påbörjat arbete. För att lättare hantera kommande samarbetsutmaningar ska alla UF-företag skriva ett samarbetsavtal.

UF-året

Regler och myndigheter

Vilka produkter får du sälja och vilka får du inte? Vilka regler gäller när du importerar? Hur gör du när du vill ge delar av vinsten till välgörenhet?

Driva

Under driva-fasen ska ni sälja er produkt, presentera företaget i olika sammanhang och delta i mässor. Det är också nu som ni kan stöta på motstånd och upptäcka att ni kanske inte är överens om allt. Det hör till och är en viktig och värdefull erfarenhet.

Dra igång ditt UF-företag på riktigt

När du har registrerat ditt UF-företag här på hemsidan och gjort dina förberedande aktiviteter kan ditt UF-företag dra igång på riktigt. Du hittar all information du behöver när du loggar in.

Många UF-företagare minns första säljtillfället och den positiva känslan av att möta en kunds behov. Under UF-året ska eleverna försöka sälja sina varor eller tjänster, och kravet Ung Företagsamhet ställer är att eleverna genomför minst två säljtillfällen.

I Ung Företagsamhets läromedel får du i det här kapitlet lära dig om ledarskap och samarbete, försäljning, presentationsteknik och hur du visar upp ditt UF-företag på en mässa.

Korridor gymnasium

Avveckla

Grattis! Nu är du snart klar med ditt UF-år. Men inför avvecklingen av ditt UF-företag är det en del att tänka på. Logga in för att komma åt tjänsterna nedan.

 1. Skriv årsredovisningen lätt och enkelt digitalt. 
   
 2. Om du gjort alla moment i ditt UF-företag syns en intygsknapp på din profilsida. Ladda ned  ditt intyg senast 31 juli. Addera gärna intyget till ditt cv.
   
 3. Om du inte gjort färdigt alla moment - kontakta din lärare eller närmaste UF-kontor.
   
 4. Bli medlem i nätverket UF alumni. 

Kom ihåg!

 • Avsluta ditt UF-företags bankkonto för att slippa onödiga avgifter.
 • Stäng ned UF-företagets webbshop för att slippa ledsna kunder som inte får sina varor.
 • Skriv i ditt cv att du drivit UF-företag. Många arbetsgivare ser det som en merit.

 

Frågor?

UF-lärarna på din skola fungerar som handledare för UF-företaget under året och kan besvara de flesta frågorna. Du kan även kontakta Ung Företagsamhet i din region. Är du förälder? Läs mer här.

Viktigt när du driver UF-företag

Försäkring

Alla UF-företag och dess medlemmar är försäkrade via Ung Företagsamhet. För bli försäkrade måste ni i UF-företaget ha genomfört en fullständig registrering och betalat registreringsavgiften till ert regionala UF-kontor.